Koronavirus u Hrvatskoj

HZJZ izdao nove preporuke o ekskurzijama, izletima i terenskoj nastavi

Objavljene su nove preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za provođenje izvanučioničke nastave, a koje se odnose na školu u prirodi, školske izlete, ekskurzije, terensku nastavu.

Način boravka i međusobni kontakti djece pri višednevnoj izvanučioničkoj nastavi (svaka izvanučionička nastava uz noćenje), u kojoj najčešće više djece i mladih dijeli sobu, sudjeluju u grupnim aktivnostima, a djeca tijekom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu dio skupine koja s njima putuje i najčešće putuje barem dva razredna odjela zajedno u autobusu, smatramo vrlo rizičnom aktivnošću u smislu mogućnosti širenja COVID-19 infekcije, ističe HZJZ, prenosi N1.

Uvijek postoji povećani epidemiološki rizik za djecu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevnu izvanučioničku nastavu, te se uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju navedena nastava preporučuje odgoditi do daljnjega odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije.

Ne može se propisati mjere koje bi učinile taj rizik prihvatljivo niskim. Ukoliko ipak organizator odluči provesti izvanučioničku nastavu, potrebno je sljedeće:

• Preporučuje se ograničiti izvanučioničku nastavu na jedan dan, bez noćenja,

• Nikako se ne preporučuje organiziranje ovakve nastave u inozemstvu,

• Preporučuje se organizirati izvanučioničku nastavu posebno za svaki razredni odjel tako da su u izvanučioničku nastavu uključeni samo oni učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici,

• Izbjeći organizirani prijevoz na način da roditelji dovedu djecu na odredište ili, ako se organizirani prijevoz ne može izbjeći, zajedno u autobusu/provoznom sredstava trebaju biti učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici te je neophodno pridržavati se ovih uputa.

• Organiziranu prehranu potrebno je prilagoditi ovim uputama ili drugim uputama u skladu s preporukama za ugostiteljske objekte.

• Aktivnosti koje će djeca imati u programu prilagoditi odgovarajućim uputama koje možete naći na web stranicama HZJZ-a.

Također je potrebno pridržavati se svih važećih protuepidemijskih mjera i odluka Stožera civilne zaštite, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Pročitajte još

Capak: Svi koji budu imali covid potvrde, bez problema će moći na koncerte i utakmice

Dulist

Danas 146 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, preminule dvije osobe

Dulist

Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, manje osoba u samoizolaciji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija