Koronavirus u Hrvatskoj

HZJZ donio nove preporuke s olakšicama za cijepljene, promjene i kod samoizolacije

HZJZ donio nove preporuke s olakšicama za cijepljene, promjene i kod samoizolacije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke koje se odnose na postupanje s oboljelima i bliskim kontaktima oboljelih od Covida-19 te prekida izolacije i karantene. Kako je istaknuto u preporukama, HZJZ se na ovaj potez odlučio zbog sve veće zastupljenosti delta varijante u Hrvatskoj i Europi, blagog porasta incidencije u Hrvatskoj te novih podataka o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja bolesti i cijepljenja.

Tako se prema novim uputama zdravstveni nadzor u karanteni i samoizolaciji bliskih kontakata zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom produljuje s 10 na 14 dana. Izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem mijenja se kod asimptomatskih cijepljenih osoba na 14 dana nakon završetka cijepljenja.
Preporučuje se i produljenje izuzeća od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti.

Također, izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva se primjenjuje na osobe koje su unutar osam mjeseci od početka bolesti primile cjepivo i vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva.

Detaljnije o novim preporukama možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist