Koronavirus u Hrvatskoj

HZJZ donio nove preporuke s olakšicama za cijepljene, promjene i kod samoizolacije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke koje se odnose na postupanje s oboljelima i bliskim kontaktima oboljelih od Covida-19 te prekida izolacije i karantene. Kako je istaknuto u preporukama, HZJZ se na ovaj potez odlučio zbog sve veće zastupljenosti delta varijante u Hrvatskoj i Europi, blagog porasta incidencije u Hrvatskoj te novih podataka o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja bolesti i cijepljenja.

Tako se prema novim uputama zdravstveni nadzor u karanteni i samoizolaciji bliskih kontakata zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom produljuje s 10 na 14 dana. Izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem mijenja se kod asimptomatskih cijepljenih osoba na 14 dana nakon završetka cijepljenja.
Preporučuje se i produljenje izuzeća od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti.

Također, izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva se primjenjuje na osobe koje su unutar osam mjeseci od početka bolesti primile cjepivo i vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva.

Detaljnije o novim preporukama možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Cijepljenje iduću srijedu u Studentskom domu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija