Kultura

PREDSTAVLJEN PROGRAM 75. IGARA Očekuju nas Kafetarija, Ekvinocijo, Mara i Kata…

program igre

Predstavljanje programa jubilarnih 75. Dubrovačkih ljetnih igara održalo se u petak u Festivalskoj palači.

Tijekom 47 festivalskih dana, predstavit će se 60 dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih programa. Među navedenim se ističu tri velika dramska naslova, a koji čine okosnicu dramskog programa. To su kultna Goldonijeva Kafetarija, u režiji Paola Tišljarića koja će biti postavljena na Držićevu poljanu, Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Krešimira Dolenčića na novoj festivalskoj lokaciji – u Posatu te Oluja Williama Shakespearea u režiji Vita Taufera, a bit će uprizorena na Lokrumu.

Program je predstavilo novo umjetničko vodstvo na čelu s umjetničkom ravnateljicom Martinom Filjak, dramska ravnateljica Senka Bulić i pomoćnik za produkciju Marin Kaporelo te ravnateljica DLJI Ivana Medo Bogdanović. Predstavljanju su prisustvovali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te zamjenik župana Joško Cebalo.

Filjak, koja je bila posebno uzbuđena zbog predstavljanja programa, na samom je početku istaknula kako na umu ima upravo riječ zahvalnost. Prije svega je zahvalna na festivalu koji ove godine slavi 75. obljetnicu, kao i svojim spomenutim suradnicima te ljudima koji su cijelo vrijeme, kako kaže, ‘nevidljivi’, a to su ljudi koji rade za Igre – posvećeno i predano. Koji rade naporan posao i koji su zapravo ‘kotačići’ u ovoj jednoj ‘mašini’ koja se zove Dubrovačke ljetne igre. I ne rade samo po ljeti, nego i cijelu godinu, dodala je.

-Prihvatili smo se ovoga izazova sa zahvalnošću, uzbuđenjem i međusobnim povjerenjem da možemo napraviti dobar program. Bit će objedinjen jednom zajedničkom niti vodiljom koja će se ponekad jače, a ponekad diskretnije prolaziti kroz program. Cijeli će program pričati jednu priču, a ove će godine to biti priča o Mediteranu. Mediteran koji nas je spajao i razdvajao, Mediteran koji je kolijevka naše kulture, civilizacije i identiteta – navela je Filjak koja nas je provela kroz program idućih Igara.

Za Bulić je Dubrovnik uvijek bio grad umjetnosti. Navela je također kako je Mediteran misao vodilja, odrednica i putokaz za dramski program čije je detalje predstavila.

-Izabrali smo velike i kvalitetne autore klasike koji će nas voditi između prošlosti i budućnosti, između starog i novog svijeta – kazala je.

Za Kafetariju je među ostalim rekla kako je jedna od najboljih Goldonijevih komedija koju je na dubrovački preradio Frano Čale. Na taj način ćemo se, kako kaže, prisjetiti što je to tako vitalno u toj komediji, osjetiti oštri humor, cinizam i moći ćemo ga primijeniti na naš svijet. Što se tiče Vojnovića, Bulić ističe kako je za nju u rangu svjetskih književnika.

-Vratiti se na njegove tekstove, uvijek je neka dobit pa makar ih samo slušali. Ta tragika u Ekvinociju dubrovačkog puka, taj odnos pojedinca i kolektiva – mislim da je to jako bitno pogledati te kroz to iščitavati naše društvo i današnjicu. Nova lokacija u Posatu, malo pristanište kao da smo zbilja ušli u svijet Ekvinocija, u svijet Vojnovića – navela je Bulić. Za Vita Taufera, u čijoj režiji nastaje naslov Oluja,  Bulić navodi kako je riječ o fantastičnom redatelju koji je mijenjao kazalište te teatarske rukopise.

Kaporelo naveo je kako su na neki način bacili mrežu i uhvatili sve lijepe glazbene i dramske naslove. Uputio je zahvale svim djelatnicima Igara koji iz godine u godinu provode događanja na visokoj organizacijskoj i produkcijskoj razini. Naveo je kako nas u glazbenom programu očekuje 15 koncerata, od izvedbi Jordija Savala do najboljih mladih glazbenika u Hrvatskoj.

-Mladi glazbenici ocrtavaju našu želju za suradnjom s gradskim, kulturnim institucijama koje rade sve sadržaje tijekom godine. Posebno bih istaknuo Kazalište Marina Držića, Dubrovački simfonijski orkestar, Umjetnička galerija te FA Linđo. Zajedno smo jači – rekao je. Posebno je istaknuo Operu galu koja nas očekuje za kraj Igara.

-Usudio bit se reći da je to najveći i najznačajniji operni spektakl tijekom Igara. To je program kojim želimo obilježiti veliku 75. obljetnicu DLJI – naglasio je te dodao: ‘Jedva čekamo da počne ljeto’.

Dubrovčani vole kulturu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zahvalila je Filjak što se prihvatila nove uloge, a uputila je i zahvale Dori Ruždjak Podolski koja je prethodnih godina umjetnički vodila festival. Naglasila je kako se oko Igara kao festivala uvijek postavlja puno pitanja oko koncepcije, uloge, mjesta i produkcijskih uvjeta.

-Puno sam s Martinom razgovarala o tome što očekujemo u ovim vremenima od ovog festivala te što može pružiti i značiti. Drago mi je da smo u našim ragovorima i promišljanjima tu koncepciju rastavili i ponovno sastavili. Na način da smo shvatili da taj okvir, to nasljeđe i vezanost uz određene teme može biti umjetnički zanimljiva, relevantna i u današnjem vremenu. Veselim se s publikom svemu što nas čeka na 75. Dubrovačkim ljetnim igrama – rekla je.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je 75. obljetnica Igara obvezujuća i to u Godini UNESCO-ove svjetske baštine. Time se očekuje s još većim nestrpljenjem.

-Uvijek se radujemo svakom novom izdanju Igara. Igre su nešto što Dubrovčane najviše motivira, veseli. Dubrovčani vole kulturu, a ljetne igre vole ponajviše. Uz ovaj će program još više voljeti Igre – istaknula je.

Zamjenik župana Joško Cebalo istaknuo je novom vodstvu kako su sigurno spremni i svjesni da je jedan odgovoran zadatak pred njima.

-Dijelim uvjerenje da ćete tomu uspješno odgovoriti. Veselimo se programu koji je predstavljen. Uvjereni smo da će i ove godine privući veliki broj posjetitelja. Dubrovnik će ponovno postati kulturno središte RH i šire – rekao je.

A program je…
Program 75. Igara uključuje gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin s predstavom Čekajući Oresta prema motivima Sofoklove Elektre u adaptaciji Lade Kaštelan i režiji Livije Pandur. Nastavlja se suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu koje će izvesti baletnu viziju Shakespeareovog Hamleta redatelja i koreografa Lea Mujića dok će glazbeno scensko djelo M. Držića Hekuba, kojim se festival priključuje obilježavanju 45. obljetnice upisa Starog grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, izvesti Ansambl Dialogos i Katarina Livljanić. Od repriznih naslova očekuju nas glazbeno-scensko djelo za djecu i mlade Čudesna šuma, nastalo prema istoimenom romanu Sunčane Škrinjarić, u režiji Lee Anastazije Fleger, uz glazbu Frana Đurovića, Mara i Kata, autorski projekt Saše Božića ostvaren u suradnji s Natašom Dangubić i Doris Šarić-Kukuljicom te Sjetne žene raguzejske Marijane Fumić u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Legendarni Jordi Savall, uz svoj ansambl Hespèrion XXI, otvorit će glazbeni dio programa Igara, a zatvorit će ga glazbeni spektakl, veličanstveni Opera gala koncert probranog repertoara ponajboljih opernih arija na kojem će nastupit jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice, sopranistica Sonya Yoncheva, malteški zlatni tenor Joseph Calleja te jedan od najtraženijih basova na međunarodnoj sceni Ante Jerkunica, uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića.

Raskošnosti i raznolikosti glazbenog programa pridonijet će nastupi vodećih hrvatskih i međunarodnih umjetnika. Festivalskoj će se publici tako predstavit višestruko nagrađivani francuski violinist Renaud Capuçon te jedan od najboljih svjetskih kontratenora Max Emanuel Cencić koji će nastupiti uz grčki ansambl Latinitas Nostra.

Tu su i sjajni glazbenici ansambla Antiphonus s gitaristom Petritom Çekuom, tenor svjetskog glasa Krešimir Špicer uz nagrađivanog klavirista Lovra Marušića, jedan od najznačajnijih domaćih komornih sastava Papandopulo kvartet, pijanistica Marija Grazio i violist Marko Genero, najstariji hrvatski gudački ansambl Zagrebački kvartet i pijanist Ivan Krpan. Osim ansambla Bach Consort Wien, koncerte će održati i kvartet Arod te briljantni pijanist Pierre-Laurent Aimard. Dubrovački simfonijski orkestar, kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika, ove sezone održat će koncert pod vodstvom maestra Ivana Huta, zabilježiti nastup s violončelisticom Monikom Leskovar pod ravnanjem Sebastiana Lang-Lessinga te podijeliti pozornicu s gitaristom Pablom Sáinz-Villegasom uz ravnanje Valentina Egela.

S ciljem razvoja publike, a po uzoru na velike svjetske festivale klasične glazbe, pokrenut je Ciklus World Musica i Jazza u sklopu kojeg će nastupiti Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži pod umjetničkim vodstvom Luisa Bonille, Cristina Aguilera Flamenco Trio s omamljujućim ritmovima flamenca, dubrovački doajen šansona Ibrica Jusić, a svoje mjesto na programu pronaći će i etnomuzikološki autorski projekt Dine Bušić i Melite Ivković naziva Bërbili (Slavuj) – zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa. Glazbeni program u Dvoru završit će donacijskim koncertom Mladi za mlade, a predvoditi će ga najbolji mladi hrvatski glazbenici, pijanist Jan Niković i gitarist Lovro Peretić nastupajući uz komorne sastave Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici ove godine predstavljaju festivalski miljenici Folklorni ansambl Linđo i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Ovogodišnje Igre ne zaostaju ni u umjetničko-izložbenom programu, a očekuju nas izložbe fotografkinje Mare Bratoš, akademskog slikara Tonija Franovića, slikara i kipara Josipa Ivanovića te izložba Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća nastala u suradnji Igara s Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Cijeli program možete pogledati ovdje.

Pročitajte još

IZLOŽBA U PONEDJELJAK Kako gimnazijalci vide Držića?

Dulist

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist