Kultura

Hrvatsko državno kazalište u doba NDH

U sklopu popratnog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara predstavljena je knjiga „Država i njezino kazalište: Hrvatsko državno kazalište 1941. – 1945.“  autorice Snježane Banović sinoć, 14. srpnja u atriju palače Sponza.

Knjiga Snježane Banović, izašla u nakladi Profila, nastala je na opsežnim proučavanjima povijesne građe o Hrvatskom državnom kazalištu u razdoblju NDH od 1941. do 1945. Autorica u knjizi istražuje niz nepoznatih događaja u četverogodišnjem razdoblju djelovanja središnje kazališne kuće koje je unutar strogog ustaškoga koncepta trebala biti nositeljem novog preporoda hrvatske kulture. Pozornica zagrebačkog HNK bila je mjesto s kojeg su se slale poruke o novom etičkom poretku i političkim idejama Ante Pavelića, no to kazalište imalo je i zadaću promicati hrvatsku kulturu u inozemstvu kao zapadnjačku, blisku germanističkoj i talijanskoj. Knjiga prikazuje i sudbine istaknutih pojedinaca unutar tog miljea pa nije samo znanstveni prilog istraživanju jednog slabo istraženog područja hrvatske kulturne i političke povijesti, već je i impresivna rekonstrukcija cjelokupnoga društvenoga života u razdoblju NDH.

Uz samu autoricu Snježanu Banović, na predstavljanju knjige govorili su urednik izdanja Velimir Visković i teatrologinja Mani Gotovac, a odlomke iz knjige čitale su  Milka Podrug – Kokotović i Doris Šarić – Kukuljica.

Pročitajte još

BALAJ, LINĐO! Festa folklora ispred dubrovačke katedrale

Dulist

‘LIBER AMICORUM’ Objavljen zbornik radova u čast profesora Iva Banca

Dulist

‘DUHOVNI MOST KNJIŽEVNIKA’ U Milanu otvorena izložba ‘Marin Držić, hrvatski Shakespeare’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija