Koronavirus u Hrvatskoj

Hrvatska u 24 sata broji 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Hrvatska u 24 sata broji 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježeno je 136 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2212
Među njima su 163 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.

Dvije su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 8311 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 173 preminulo, 5926 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 7519 osoba.

Do danas je ukupno testirano 151 582 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

-Imali smo sastanak sa županijskim stožerima. Razmotrili smo aktualnu situaciju. Naglasili smo i u pripremi sastanka da će sustav s obzirom na razdoblje u kojem jesmo i koje nam dolazi, tražili smo da lokalni stožeri malo preciznije detektiraju žarišta, i da se donose mjere koje su usmjerene upravo na onaj segment koji se odnosi čak i samo na konkretnu pravnu osobu u kojoj se mjere ne primjenjuju onako kako je to propisano. To znači da se neke djelatnosti mogu izuzeti iz generalne primjene mjere. Može se tražiti izuzeće i nacionalni stožer će to uvažiti. To će značiti jednu preciznije gašenje žarišta, dakako da županijski i gradski stožeri će dobiti više posla vezano za zadaće  koje se tiču organizacije škola na primjer, naglasak će se naravo staviti na one skupine koje su označene kao rizične, prije svega na stariju populaciju. Očekujem vrlo skoro da će izaći s konkretnim mjerama lokalni stožeri. Naravno ako će svi stožeri imati slične zahtjeve moći će se neka mjera donijeti za područje cijele Hrvatske.

Ako će klinička slika biti teža nego što je sad, morat ćemo selektivnije pristupat. Ali moramo sve više toga postaviti tako da funkcionira. U ovom trenutku, ovo nnije bio sastanak na kojem se planiralo donijeti određene mjere, ja očekuje da će županijski stožeri organizirati život kad je u pitanju borba protiv korone na način da će promptno pratiti situaciju izvješćivati stožer i primjenjivati mjere, donositi odluke i pratiti situaciju na način da kontroliramo sve ono što za RH predstavlja izazov. Razgovaralo se o režimu na granicama i time ćemo se baviti narednih dana – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenosi Index.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist