Zanimljivosti

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Hrvatska danas svai Dan neovisnosti. Dan je to kada su pije 21 godinu zastupnici Hrvatskog sabora, 8. listopada 1991. godine, jednoglasno su donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ, a taj dan Hrvatska slavi kao Dan neovisnosti.

Odluka o nepriznavanju legalnosti i legitimnosti tijela i pravnih akata dotadašnje SFRJ donesena je dan nakon isteka tromjesečnog moratorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Proslava Dana neovisnosti u Dubrovniku počela je još jučer polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju na Boninovu. Vijence su položili predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatske ratne mornarice, Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske županije te Udruge proistekle iz Domovinskog rata. Riječi sjećanja i molitve uputio je don Ivica Pervan.

U povodu Dana neovisnosti prigodnu čestitku uputio je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.
– Sjećajući se svih koji su ugradili živote, zdravlje i mladost u stvaranje Republike Hrvatske dužni smo danas zajednički ustrajati na očuvanju vrijednosti za koje smo se borili – tolerancije, humanosti, i vladavine prava. Dragi sugrađani, u ime djelatnika Grada Dubrovnika i svoje osobno upućujem Vam iskrene čestitke u povodu Dana neovisnosti! – napisao je u dijelu čestitke.
 

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist