Zanimljivosti

Hrvatska po sedmi put obilježava Dan mimoza

Mimoza

Nacionalni je dan borbe protiv raka vrata maternice koji se u našoj zemlji obilježava po sedmi put.

Tim događajem Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama koje u razdoblju od 19. do 25. siječnja obilježavaju Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u organizaciji Europske udruge protiv raka vrata maternice (ECCA – European Cervical Cancer Association).

Cilj obilježavanja nacionalnog dana i čitavog tjedna je podići svijest javnosti i edukacija iste o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice i njegove prevencije.

Rak vrata maternice jedinstvena je vrsta zloćudne bolesti, budući je poznatim i opće prihvaćenim mjerama prevencije kao što su organizirani programi probira i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) moguće spriječiti nastanak i razvoj gotovo 95 posto slučajeva.

Prema epidemiološkim podatcima u Europi svake godine oboli 60.000 žena, a 30.000 i umre od raka vrata maternice. U našoj zemlji rak vrata maternice nalazi se na 10. mjestu ljestvice pojavnosti te na 9. mjestu ljestvice smrtnosti od raka u žena.

Prema posljednjim podatcima Registra za rak u Hrvatskoj je zabilježena 321 novooboljela žena u 2011. godini, u istoj godini od ove zloćudne bolesti umrlo je 111 žena. Iako Hrvatska bilježi niži broj novooboljelih žena od zemalja u regiji, nažalost smrtnost nam je, još uvijek dvostruko viša od one u razvijenim zemljama.

Obilježavanje ovog tjedna i nacionalnog dana još je jedna prilika da se svi zajedno podsjetimo na brigu o zdravlju, i potrebu odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist