Aktualno

Hrvatska ima 3,8 milijuna stanovnika, nakon Zagreba najmanji pad bilježi naša županija

sjene turisti

Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021. Hrvatska je, rečeno je na konferenciji za medije kako prenosi Index, pala na 3.888.529 milijuna stanovnika.

-Popisom je obuhvaćeno područje unutar granica RH i ne odnosi se na iseljeništvo. Proveden je prema stanju na 31. kolovoza ove godine – rekla je ravnateljica DZS-a Lidija Brković.
-Prema prvim rezultatima, ukupan broj stanovnika je 3.888.529. Kućanstava ima 1.480.423. Stambenih jedinica je 2.350.444 – dodala je.

-Kad to usporedimo s 2011. godinom, broj stanovnika smanjio se za 9.5 posto, odnosno za više od 360.000 stanovnika – rekla je Brković te dodala da je broj stambenih jedinica povećan za više od 4 posto.

-Po županijama najmanji pad je u Zagrebu, slijedi Dubrovačko-neretvanska pa Zadarska županija. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska, broj smanjen za više 19 posto, zatim je Sisačko-moslavačka županija te Brodsko posavska s padom za 17.53 posto – rekla je.
Također je rečeno kako je broj stanova povećan u gotovo svim županijama, a najviše je rastao u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

-U zadnjih 10 godina broj stanovnika smanjio se za 396.000 – rezimirala je još jednom ravnateljica te dodala kako je smanjenje broja stanovnika posljedica kretanja stanovništva i prirodnog prirasta.

-Ovo su prvi rezultati s popisa koji su još podložni promjenama. Konačni rezultati bit će poznati kad završi obradi podataka. Svi rezultati dostupni su na webu DZS-a – rekla je Brković.

Pročitajte još

The Wall Street Journal: ‘Preskočite Dubrovnik, svakog ljeta se tu gomilaju mase ljudi’

Dulist

UPISI U SREDNJU POČINJU U PONEDJELJAK Dostupno 1507 mjesta u školama iz naše županije

Dulist

SILVIO NARDELLI Nikad svi neće biti zadovoljni, ali mora se odabrati nova trasa brze ceste

Andrea Falkoni Račić