Politika

HRejting: U 10. izbornoj jedinici HDZ-u sedam, SDP-u četiri mandata

izbori glasovanje045

U središnjem Dnevniku HTV-a nastavljeno je s objavljivanjem rezultata posljednje ankete uoči izbora. Nakon 3. i 4. izborne jedinice te 5. i 8. izborne jedinice, na redu su 9. i 10. te je tako večeras prijeđena polovica HRT-ovog velikog predizbornog istraživanja preferencija birača po izbornim jedinicama.

HRejting za 9. i 10. izbornu jedinicu proveden je između 3. i 5. travnja na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici. Najveća pogreška iznosi +/- 3,9%.

X. izborna jedinica:

Našu najjužniju izbornu jedinicu čine cijela Dubrovačko-neretvanska i dio Splitsko-dalmatinske županije uključujući i grad Split.

Uz 9. i ova 10. odavno je prozvana “HDZ-ovom izbornom jedinicom”. Što potvrđuje i HRT-ov HRejting. Od 17 lista koje su stekle pravo sudjelovanja na izborima 17.travnja, četiri mogu biti sigurne u prolazak.

Prvi je HDZ-ov savez koji dobiva 34%. Drugi SDP-ov s 19,5%. Treći je Most s 10,9% i četvrti Domovinski pokret s 9%

Iako je Možemov južni savez s 4,0% ispod praga, u igri za mandat itekako ih još drži visok udio neodlučnih od 13,2% i visoka statistička pogreška ankete. Znatno manje i koaliciju oko Socijaldemokrata koji su dobili 2,4% i Umirovljenici zajedno s 2,3%.

Kada bi se postoci preračunali u mandate

Evo na koliko zastupnika mogu računati oni koji su u 9. i 10. izbornoj jedinici prešli izborni prag. Od 10 takozvanih “hrvatskih izbornih jedinica”, obrađeno je šest. Preostale četiri slijede sutra i preksutra.

– I tada ću uvodno reći isto što i danas, jučer i prekjučer – a to je da su najmanje tri razloga zbog kojih se preračunavanje glasova u mandate mora uzeti s velikom rezervom. Prvi je d’Hondtova metoda koja u osnovi favorizira najjače liste. Drugi je visoka statistička pogreška ankete. I treći – i dalje velik udio neodlučnih birača. Sve to treba imati na umu kad se gleda računica, naglasila je Munižaba.

U 10. izbornoj jedinici polovicu svih raspoloživih uzima HDZ (7) s partnerima. SDP-ove Rijeke pravde 4. Mostova su dva mandata, a Domovinski pokret uzima onaj zadnji.

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist