Županija

Hotele Plat žele i zaposlenici, ali upozoravaju na manjkave uvjete natječaja!

Hotele Plat žele i zaposlenici, ali upozoravaju na manjkave uvjete natječaja!

Zaposlenici i uprava dubrovačkog Hotela Plat planiraju za kupnju dionica te tvrtke u državnom vlasništvu predati obvezujuću ponudu, no utvrđene uvjete te prodaje smatraju krajnje upitnim za opstojnost djelatnosti i uvažavanje interesa zaposlenih i cijele destinacije, doznaje se iz te tvrtke.

Uvjete prodaje za Hotele Plat u drugom pokušaju u zadnjih godinu dana Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavili su krajem prošlog tjedna. Utvrđena je početna cijena za 92,49 posto državnog udjela u toj tvrtki od gotovo 100 milijuna kuna, isto kao i u lanjskom neuspjelom pokušaju prodaje. No, upravno vijeće CERP-a promijenilo je ostale uvjete.

U novom, neobvezujućem krugu prodaje, krajem prošle godine pristiglo je devet pisama namjere, među kojima i zaposlenika s upravom Hotela Plat, koji su se jedini javno oglasili da su ga poslali. Imena ostalih ponuđača nisu objavljivana, što su iz DUUDI-ja objasnili neobvezujućim postupkom u kojem nemaju obvezu objave.

Iz Hotela Plat ističu da će u roku od 45 dana poslati i obvezujuću ponudu, nakon što dobiju pisani poziv od CERP-a, ali kažu smeta ih što se sada među uvjetima prodaje navodi samo početna cijena za dionice, što ocjenjuju da ponajviše vodi punjenju državnog proračuna, a gotovo ništa razvoju djelatnosti i same tvrtke.

Spornim smatraju što ovaj put u uvjetima prodaje nema ni iznosa obveznog ulaganja, a koji je bio naveden u lanjskom krugu privatizacije, već se kao uvjet tek navodi da potencijalni kupci mogu dostaviti plan poslovanja, ulaganja i razvoja, a ako ga dostave i ne drže ga se u zadanim rokovima, plaćat će kaznu od 10 milijuna kuna.

To da mogu dostaviti taj plan na znači i da ga moraju dostaviti, upozoravaju iz Plata dodajući da se u jednom od članaka odluke upravnog vijeća CERP-a o početnoj cijeni prodaje dionica navodi i da je kriterij odabira kupca najveća ponuđena cijena za dionicu, pa se pitaju i tko će dostaviti ulaganje i rokove kad se to u kriterijima uopće ne vrednuje. Iz Plata poručuju i kako u uvjetima natječaja više nema odredbe ni da se mora nastaviti turistička djelatnost i razvoj Plata, kao ni išta o zaposlenim i bilo kakvoj socijalnoj klauzuli.

Iz Hotela Plat podsjećaju da se tvrtka zadnji put prodavala 2002., kada je cijena dionice bila tek 15 kuna dok je današnja cijena 548,10 kuna po dionici, pa se pitaju je li se kod određivanja uvjeta ove prodaje vodilo računa da se u 12 godina povećala vrijednost državne imovine za 50 puta a za što su zaslužni upravo radnici.

Također u uvjetima nije nigdje istaknuto kako Hoteli Plat posluju sa samo trećinom kapaciteta, te kako preostala dva čekaju obnovu, a nepoznato je hoće li novi investitor obnavljati te kapacitete. Zaposlenici će obvezujuću ponudu predati u suradnji s strateškim partnerima.

Podsjetimo, početna cijena za kupnju 182.440 dionica iznosi 548,10 kuna, odnosno 99.995.364 kune za sve dionice.

Utvrđeno je da je u roku pristiglo devet pisama interesa za kupnju dionica, a pravo na dostavu obvezujuće ponude imaju oni koji su u prvom krugu dostavili pismo interesa i koji otkupe ponudbenu dokumentaciju tijekom obvezujućeg (aktualnog) kruga javnog prikupljanja ponuda.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 45 dana od dana upućivanja poziva za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Društva.

 

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist