Aktualno

Hidroavioni iz Dubrovnika već na ljeto?

Hidroavioni iz Dubrovnika već na ljeto?

Prvi letovi iz hidroavionskih baza u Dubrovniku i Splitu planiraju se već do ljeta ove godine, piše Slobodna Dalmacija.

– Dvije južne hrvatske županije ozbiljno su shvatile važnost 34 milijuna eura teškog projekta, prionuvši rješavanju opsežne dokumentacije na ishođenju lokacijskih dozvola i koncesija. Ulog je velik, a dobitak neosporan – kaže dr.sc. Srećko Favro, uvaženi stručnjak, sudski vještak i konzultant za pomorski promet, napominjući kako usprkos tome još niti jedna koncesija nije dobivena.

Dok se nekoliko njih ne izda, na ledu su i velika inozemna sredstva. To samo nepotrebno i vrlo nelogično oteže realizaciju projekta, koji bi u punu snagu trebao doći do ljeta sljedeće godine.

– S mrežom od 18 hidroavionskih pristaništa na obali i otocima, koje je kao i cjelokupnu investiciju zajamčio nositelj posla, njemačka tvrtka “European Coastal airlines”, Hrvatska dobiva infrastrukturni projekt osiguranja cjelogodišnjeg javnog prometa, te uslugu ljetnih turističkih letova – kaže dr. Favro.

Osim javnog prometa na relacijama hrvatsko kopno – otoci, te Hrvatska – inozemstvo, hidroavioni bi obavljati i hitne medicinske letove, zaštitu i spašavanje, nadzor mora.

– U Dubrovniku, Korčuli i Lastovu uz veliku asistenciju dožupana Frane Skokandića, već su utvrđene lokacije i pokrenut postupak za ishođenje koncesija. Nema smisla više čekati, investitor je tu, avioni su spremni, osigurana je i suradnja s TUI-om. Priliku kao što je ova nipošto ne smijemo propustiti – kaže Favro.

– Još uvijek nije od Ministarstva prometa potvrđena operativna mogućnost korištenja hidroaviona, kao što je bilo certificirano 2002. na obavljenim pokusnim letovima. Preciznije rečeno, slijetanje na 300 metara od obale, a bliže po posebnom odobrenju, te daljnjem prometovanju hidroaviona kao brodice – kaže dr. sc. Srećko Favro.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist