Politika

HDZ O ISTRAŽIVANJIMA U JADRANU S Minčete će turisti gledati – naftne platforme!

HDZ O ISTRAŽIVANJIMA U JADRANU S Minčete će turisti gledati - naftne platforme!

Vodstvo županijskog i gradskog HDZ-a osvrnulo se na tri aktualne teme koje se tiču područja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Jedna od njih jest i izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

– Ovo je treći put da javnost upozoravamo na nezakonitost i netransparentnost postupka izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu. Nismo protiv istraživanja i eksploatacije, pogotovo ne plina, ali imamo određene zadrške kada je u pitanju istraživanje i eksploatacija nafte, jer je Jadran jedno od najčišćih mora svijeta i Mediterana – rekao je predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić, dodavši kako je hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri oslonjeno na Jadransko more, baš kao i turizam kao jedna od glavnih privrednih grana naše države. Juga Hrvatske pogotovo.

– Što bi jedna katastrofa učinila Republici Hrvatskoj bolje je i ne razmišljati. Ne pušemo na hladno nego želimo da Vlada zaustavi ovaj projekt dok se ne provedu svi zakonom predviđeni postupci, odnosno dok se ne izradi Strateška procjena utjecaja na okoliš, čija je izrada započela četiri mjeseca nakon što je raspisan natječaj za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju – istaknuo je Bačić, napomenuvši kako je za našu županiju važno da je od 10 istraživačkih polja, za koje je Vlada početkom godine izdala dozvole, njih šest na području Dubrovačko-neretvanske županije. Jedno istražno polje udaljeno je 6 km od Nacionalnog parka Mljet, a drugo samo 10 km od Straduna.

– Može li Dubrovnik kao svjetski turistički brand ići ruku pod ruku s platformama koje će svaki posjetitelj moći vidjeti s Minčete? Ide li to jedno s drugim, a da se pri tome ne provode zakoni koji bi možda takav proces i ograničili – dodao je Bačić, napomenuvši kako su četiri istražna polja na dubini od čak 1200 metara, što je važno jer se mnoge svjetske naftne kompanije suzdržavaju od eksploatacije na tim dubinama zbog mogućih incidenata.

– Vlada je pažljivije trebala ući u ovaj projekt koji može imati nesagledive posljedice za gospodarski razvoj Hrvatske – rekao je Bačić dodavši kako traže od Vlade vraćanje projekta na početak kako bi se isti uskladio i sa Zakonom o zaštiti prirode i sa Zakonom o zaštiti okoliša.

Župan Nikola Dobroslavić te predsjednik GO HDZ Dubrovnik Mato Franković dotaknuli su se i teme regionalizacije, koja se ponovno spominje u predizbornom programu predsjedničkog kandidata Iva Josipovića. Obojica su, naime, istaknuli kako su se i Dubrovnik i Županija jasno izjasnili kako Dubrovnik mora biti regionalno sjedište, a Županija zasebna regija u svakom budućem regionalnom ustroju.

Župan je još jednom pozvao Vladu i nadležna Ministarstva da hitno zaustave daljnje radnje na projektu Gornji Horizonti, koji se nastavlja usprkos primjedbama koje je Hrvatska dala na Studiju utjecaja na okoliš. Primjedbe, rekao je župan, bosanskohercegovačka strana nije prihvatila, Studija utjecaja na okoliš je usvojena te je za jedan dio projekta, tunel HE Dabar izdana građevinska dozvola.
– Hrvatske primjedbe morale su se ispoštovati po međunarodnim konvencijama. Nedopustivo je ovo što se događa jer je u pitanju zaštita našeg područja – zaključio je Dobroslavić.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist