Aktualno

GRUŠKA PLACA Radi se već tri mjeseca, suglasnost za kredit s ponedjeljka

GRUŠKA PLACA Radi se već tri mjeseca, suglasnost za kredit s ponedjeljka

Iako su radovi počeli još u veljači, Sanitat će suglasnost Gradskog vijeća za sklapanje ugovora za kreditno zaduženje, potrebno za financiranje rekonstrukcije place u Gružu dobiti tek u ponedjeljak, 8. svibnja. Kako se vidi iz materijala upućenih gradskim vijećnicima, ova će gradska tvrtka uzeti kredit kod OTP banke u visini od gotovo 2 milijuna eura (1.963.012,00 eura) kojega će uz kamatnu stopu od 2,5 posto vraćati kroz 10 godina. Zanimljivo je i kako se suglasnost od Gradskog vijeća traži na temelju poslovanja 2021. godine iako smo već ‘zagazili’ u svibanj 2023. Razlog tome, objašnjeno je vijećnicima, leži u činjenici kako su financijska izvješća za 2022. godinu još u izradi sukladno zakonskim rokovima (no, ona je istekla 30. travnja!). Čudi tolika hitnost za traženje suglasnosti za kreditno zaduženje sa zastarjelom dokumentacijom, tim više što se radovi odvijaju gotovo tri mjeseca. Zar se stvarno nije moglo pričekati 5 dana te javnosti i gradskim vijećnicima podastrijeti novije financijske podatke, odnosno one za prošlu godinu?

Mogu vraćati rate
— Prema podacima koje je društvo Sanitat Dubrovnik d.o.o. iskazalo u Bilanci, te Računu dobiti i gubitaka sa stanjem na dan 31. prosinca 2021., vidljivo je da je 2021. godina završena s neto dobiti u iznosu od 690.727 kuna (financijska izvješća za 2022. još su u izradi sukladno zakonskim rokovima, a usvojenim planom poslovanja za 2023. godinu društvo također planira ostvariti dobit) – istaknuto je u materijalima za sjednicu Gradskog vijeća. Također je naglašeno kako će sukladno dostavljenoj dokumentaciji i odlukama Sanitat ostvarenim prihodima iz tekućeg poslovanja moći financirati rate kredita. Ipak, treba istaknuti kako je 2020. godinu ova gradska tvrtka završila s minusom od 3.633.810 kuna. No, kako se objašnjava u studiji isplativosti projekta rekonstrukcije place, društvo ‘posjeduje dovoljno rezervi za normalan i redovi nastavak poslovanja, a u svjetlu značajnog oporavka turističke sezone mogu očekivati daljnje poboljšanje u poslovanju i potpunu konsolidaciju u 2023. godini.’

Problemi od početka
Ne treba zaboraviti kako projekt rekonstrukcije gruške place od samih početaka prate problemi. Tako smo prije nešto više od godinu dana pisali kako je cijena uređenja, otkako je na čelu tvrtke Sanitat direktorica Klaudia Barčot, a predsjednik Nadzornog odbora Pero Vićan, sa 7,5 milijuna kuna porasla do vrtoglavih 18,5 milijuna kuna. Prvi iznos od 7,5 milijuna kuna (u lipu točno: 7.531.061,92) bez PDV-a, pisali smo tada, odnosi se na vrijednost projekta na temelju procijenjenih troškova građenja istaknutih u dokumentu arhitektonskog projekta kojeg potpisuje glavni projektant Dinko Peračić u prosincu 2020. godine. Prema drugom pak iznosu, onom od 18,5 milijuna kuna bez PDV-a rađen je otvoreni postupak javne nabave. Ni sama javna nabava nije prošla glatko s obzirom na žalbe pa se cijeli postupak znatno i odužio. Na kraju je izabran izvođač, zajednica ponuditelja Magnum Supra d.o.o. i Elektrocentar Petek d.o.o. s ponudom od 14.787.123,63 kune bez PDV-a, odnosno s PDV-om 18.483.904,53 kune.
Uređenje gruške place konačno je počelo u veljači ove godine, no niti mjesec dana kasnije iz Sanitata su javnost obavijestili o poteškoćama, koje će potencijalno izazvati dodatne troškove i zahtijevati promjene po dinamički i vremenski plan dovršetka radova. Koliko će biti dodatni troškovi i koliko će se odstupiti od prvotno zacrtanog roka od 9 mjeseci, javnosti nije obaviještena. Inače, iako se s radovima započelo prije tri mjeseca, a suglasnost za kredit dobit će se tek s početkom novog tjedna, uspjeli smo doznati da je Sanitat izvođaču radova platio dosadašnje račune za veljaču i ožujak.

JE LI UNIŠTEN RUB RIBNJAKA?
Radovi pod arheološkim nadzorom
Kao što je poznato, na poziciji na kojoj se danas nalazi placa je nekoć bio ribnjak ljetnikovca izgrađen negdje oko 1527. Tijekom izvođenja radova na rekonstrukciji place, izvođač je kako proizlazi iz fotografija naišao na rub ribnjaka koji se jasno može vidjeti na fotografijama. Koliko ja znam o pravu i zaštiti baštine, izvođač je morao radove obustaviti i o nalazu obavijestiti Konzervatore, te čekati njihove daljnje upute – zapisala je na Facebooku dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević. Napomenula je kako je fotografije poslala Konzervatorima i prijavila događaj. Tragom njene objave, i DuList se obratio konzervatorima, ali i samom investitoru.
—Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske putem Konzervatorskog odjela u Dubrovniku za područje Dubrovačko-neretvanske županije prijavljen je početak građenja, tj. izvođenje radova na rekonstrukciji tržnice Gruž u Dubrovniku. Ujedno je podnesen Zahtjev i ishodovano Rješenje nadležnog konzervatorskog odjela za provedbu arheološkog nadzora prilikom zemljanih radova u sklopu izvedbe projekta Rekonstrukcije Tržnice Gruž u Dubrovniku. Tijekom arheološkog nadzora se dokumentiraju sve pronađene povijesne strukture po pravilima struke. Provedba arheološkog nadzora ne utječe na dinamiku građevinskih radova – odgovor je kojega smo dobili iz Sanitata. Ministarstvo kulture i medija te Konzervatorski odjel u Dubrovniku nisu reagirali na naša pitanja.

GRUŠKA PLACA Radi se već tri mjeseca, suglasnost za kredit s ponedjeljka

Foto: Facebook/Viktorija Knežević

Objavljeno u tiskanom izdanju 3. svibnja 2023.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist