Grad

GRADSKO VIJEĆE Usvojene izmjene Odluke o taksistima, još uvijek nepoznato koliko će ih točno biti

gradsko vijece 211216 7

Nastavak 25 sjednice počeo je dopunama Odluke o autotaksi prijevozu. Amandmane u ime kluba vijećnika HDZ-a i liste Srđ je Grad predstavio je Marko Potrebica, a amandmane DDS predstavio je Pero Vićan.

Predsjednik DDS rekao je kako bez obzira prihvate li se svi amandmani ili ne da se neće postići cilj koji su si zadali na prvom sastanku Povjerenstva.
-Mi tražimo da se broj vozila utvrdi na svakih 150 stanovnika. Sa žalježenjm moram konstatirati da se oko ovoga nismo uspjeli usuglasiti. Ne možemo u Dubrovniku kao npr. u Osijeku definirati broj po fiksnom broju stanovnika. Naš cilj je da uspijemo zadovoljiti veći broj dubrovačkih obitelji u tom malom biznisu, ako se radi u skladu sa zakonom – rekao je Vićan te dodao kako postoje ljudi koji imaju koncesiju a nikad nisu vozili ili ljude koji navegavaju pa za njih drugi voze.
-Drugim našim amandmanom tražimo da se ne mogu javiti ona trgovačka društva bilo kakav dug prema državi s osnova mirovinskog i zdravstvenog, a predlažemo i da se donese potvrdu za sebe ili vozača ako ga je imao zaposlenog – rekao je Vićan.
Naš treći amandman, s obzirom da nije prošla ideja da vozila iste boje, tražimo da Grad Dubrovnik kupi od Ministarstva kupi registarske oznake koje su taksi vozači dužni imati na svojim vozilima – rekao je Vićan te dodao kako bi na takav način bio riješen problem ileganih taksista i onih koji nemaju pravo voziti.
S njegovom idejom složio se i zamjenik gradonačelnik Željko Raguž.
Srđevac Maro Kristić rekao je kako smatra kako je broj taksi prijevoznika i sada prevelik jer to ne može podnijeti cestovna infrastruktura, a istaknuo je kako bi se tijekom zime dio taksi stajališta trebalo ustupiti građanima.
Složio se s amandmanima što se tiče registarskih tablica, a li istaknuo kako takva ideja nema uporište u zakonu jer bi njihovi vlasnici morali biti autotaksi prijevoznici.
Treći amandman što se tiče dugovanja je prihvatljiv – istaknuo je Kristić.
Esad Ćustović rekao je kako se ne zna kada će se novi natječaj ako danas padne proračuna, a istaknuo je kako je jedino pravo pitanje na Povjerenstvu bio broj taksi dozvola.
-Vićan je predlagao 350, Potrebica 280, a nas ostala tri člana smo se vodili brojkom od jednog vozila na svakih 200 stanovnika – rekao je on.
Potrebica je odgvorio kako je neophodno da autotaksi prijevoznici nastave svoju djelatnost bez obzira prođe li proračun ili ne.
-To se može dogovoriti – rekao je on, a s njime se složio i Srđevac Maro Kristić.
Olga Muratti kritizirala je Povjerenstveo za autotaksi rekavši kako je pred vijećnicima danas trebalo dostaviti gotove materijale, a ne natjecati se ‘čiji je amandman veći’.
Vićan je istaknuo kako je gradonačelnik prošlu Odluku mijenjao ‘kao tangice’ i manipulirao nadležnim Upravnim odjelom.
Franković mu je na to dodao kako je mogao povući usporedbu s primjerice bječvama, na što mu je Vićan repetirao kako su mu od ‘čitave obleke tangice najdraže’.
Mladen Gojun rekao je kako neće prihvatiti DDS-ov amandman o povećanju broja autotaksista jer ih je i sada previše.
Određena je stanka od 20 minuta kako bi se Povjerenstvo dogovorilo odnosno pokušalo usuglasiti amandmane, a nakon stanke Potrebica je rekao kako su prijepori svedeni na minimum.
HDZ i Srđevci su odustali od dijela amandmana, a dio amandmana je dopunjen poput onog o dodijeljivanju bodova za sve one koji su uredno plaćali davanja za zaposlene vozače.
Vićan je istaknuo kako je amandman broj 1 prihvaćen, dok je treći amandman o registarskim oznakama izmijenjen na način da Grad Dubrovnik zadržava pravo određivanja izgleda registarskih oznaka sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu.

-Ono što je u cijeloj priči bili dosada najspornije, nije smo se dosada usuglasili i apeliramo na vijećnike da o pitanju broja taksista vijećnici glasuju po savjesti. MI smo predlagali 350, HDZ 280, a ja sad mislim da je optimalni broj 230, odnosno jedno vozilo na 190 stanovnika – rekao je Vićan.
Kristić je u ime Srđevaca rekao kako im je prihvatljiv broj od 230 taksi prijevoznika, ali naglasio kako bi dio stajališta izvan sezone trebao biti ustupljen građanima.

Točka je usvojena jednoglasno, no zasada je nepoznato koliko je to točno koncesija. Naime, Vićan barata cifrom od 230, Esad Ćustović 229, a Grad Dubrovnik 225.

Pročitajte još

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist

Posljednji ispraćaj gospara Paljetka u petak u 15 sati na Boninovu

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist