Grad

GRADSKO VIJEĆE Je li danas ‘Dan D’ za Vlahušićev proračun?

GRADSKO VIJEĆE Je li danas 'Dan D' za Vlahušićev proračun?

Nakon što je prekinuta u ponedjeljak, 25. sjednica Gradskog vijeća nastavlja se danas kada se očekuje (ne)izglasavanje proračuna što bi značilo raspuštanje Gradskog vijeća i gradonačelnika.
Sukladno Zakonu u slučaju neizglasavanja proračuna za 2017. godinu najkasnije do 31. prosinca ove godine, kao i Odluke o privremenom financiranju dolazi do prestanka mandata Gradskom vijeću i gradonačelniku. S obzirom kako je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.
Gradonačelnik Vlahušić u dubrovačkom Gradskom vijeću nema većinu. Njegova lijeva koalicija predvođena HNS-om i SDP-om broji deset vijećnika, HDZ-ova desna koalicija broji osam vijećnika, tri vijećnika ima lista Srđ je Grad, a četiri Dubrovački demokratski sabor Pera Vićana. Proračun se izglasava većinom svih vijećnika što znači da je za njegovo usvajanje potrebno najmanje 13 ruku.
Dubrovačko Gradsko vijeće ‘rušilo’ je Vlahušićev proračun i krajem 2014. godine. Na prijevremenim izborima u 2015. godini on je ponovno pobijedio na izborima za gradonačelnika. Njegov protukandidat u drugom krugu HDZ-ov Mato Franković izgubio je tad uz razliku od 472 glasa. Inače Franković je već najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika u svibnju 2017. godine.

Valja napomenuti kako se već uoči sjednice špekulira kako se rasplet oko proračuna neće dogoditi ni danas, a mogući nastavak će biti ili sutra ili možda čak i sljedeći tjedan.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić