Grad

GRADSKO VIJEĆE Naplata parkinga kreće već sljedeći tjedan!

GRADSKO VIJEĆE Naplata parkinga kreće već sljedeći tjedan!

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika u 10 sati počela je izvanredna sjednica Gradskog vijeća.

Sa samo jednom točkom dnevnog reda Gradsko vijeće trebalo bi usvojiti novu odluku o naplati parkinga nakon što je Visoki upravni sud raniju odluku iz 2009. godine srušio kao neustavnu.

 

TIJEK SJEDNICE

 

12:15 Uz 14 glasova ZA Odluka o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku je prihvaćena. Usvojeni su svi amandmani koje je prethodno predstavio HDZ, HSP AS, HSLS, SJG i HL, a usvojen je i amandman gradonačelnika da ona stupa na snagu dan nakon objave u službenom glasniku Grada Dubrovnika (umjesto uobičajenih osam dana op.a.).  Neslužbeno doznajemo kako bi naplata trebala početi već s početkom sljedećeg tjedna.

12:00 Igor Miošić, SJG: Gospodin Raguž nas optužuje da smo huškači. 22. svibnja smo predlagali naš prijedlog putem nadležnog gradskog odjela – nitko se na to nije ni osvrnuo. Opet ste uhvaćeni u laži, gospodine zamjeniče gradonačelnika.

11:53 Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika HSS: Dragi Bog nam je dao dva uha, a jedna usta, da više slušamo, a manje pričamo. Nitko nije odgovorio koga se ovdje štiti kad imamo više mjesečnih karata nego parkirnih mjesta. Tko ovdje svjesno radi protiv firme Sanitat? Hoćemo li vjerovati nekome tko je uredio promet, ili nekome tko ima huškačke metode, a nema drugo rješenje?

11:50 Igor Miošić, SJG: Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž unio je sumnju među vijećnike kako imamo dvije odluke, od koje jedna ima suglasnost, a druga ne. Mi nemoa suglasnost, mi imamo prethodnu suglasnost. To znači da ćemo mi o ovome raspravljati na Gradskom vijeću, a nakon toga će policija dati zadnju riječ.

11:50 Niko Bulić, HDZ Nakon što je veći broj vijećnika prigovorio na kasnu dostavu prijedloga amandmana na Gradsku odluku, predsjednik GV-a Niko Bulić pročitao je suglasnost PU DN, te istaknuo kako je njegovo osobno mišljenje kako amandmani na nijedan način ne zadiru u srž odluke i policijske suglasnosti.

11:40 Esad Čustović, HSS: Sudska praksa pokazuje da su dnevne karte zakonite. To pokazuju primjeri iz Zagreba, Siska i nekih drugih gradova. Na nju imamo suglasnost.

11:30 Matko Bupić, Hrvatski Laburisti: Govorite da se ne može dobiti suglasnost MUP-a na ove amandmane, pa nije MUP na Marsu, kako mislite da se ne može dobiti suglasnost? Dali smo odgodu primjene odluke zbog nemogućnosti usklađivanja s programima Sanitata. Mislim da je rok od 1. rujna više nego dovoljan. Moram naglasiti ovdje kako izražavam svoje puno poštovanje odvjetniku Ivici Banu koji je uložio puno truda u borbi za prava građana.

11:20 Olga Muratti, Nezavisna: Možemo li danas uopće raspravljati o bilo kakvim amandmanima, znači li to zadiranje u odluku i hoćemo li onda imati suglasnost? Ja ću glasati za odluku kakva je predložena, ali smatram kako je potrebno maksimalno razmotriti dogovor oko nekih stvari koje su kolege pripremili.

11:20: Božo Memed, SDP: Ako usvojimo amandmane hoće li nam se dogoditi da nam je opet netko sruši jer nema suglasnost MUP-a?

11: 10. Ivo Gjaja, HSLS: Mi govorimo o parkingu, a zamjenik gradonačelnika spina. Raspravljamo o odluci u kojoj je Gradonačelnik je išao šumom, a zakon drumom.

11:00 Željko Raguž: Kasno smo dobili ove amandmane, ali svejedno smo ih do kasno u noć proučavali. Meni ovo zvuči kao pogodovanje strancima. Ne možemo se složiti s trosatnim i poludnevnim kartama, kome to služi. Pale se bengalke, a nisu se zvali vatrogasci. Ako damo ovako novce hoćemo li uzeti umirovljenicima? Mi na ovu odluku koju imamo imamo suglasnost MUP-a, a ako usvojimo amandmane ne znam što će biti.

10:30 HDZ-HSP AS, Hrvatski laburisti i HSLS te lista Srđ je Grad održali su konferenciju za novinare usuret sjednici Gradskog vijeća. Na prijedlog nove Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovnika. Oni su podnijeli ukupno 18 amandmana čime bi parking kako su rekli , ‘građanima trebao biti jeftinijii i dostupniji’.

U svojim amandmanima oni među ostalim predlažu da se karte za parkiranje koje ostavlja Sanitat prošire na polu dnevne i trosatne, da se odnose na vozača umjesto na vlasnika automobila, te da se neasfaltirane površine poput Gradca ne naplaćuju već da budu rezervirane za korisnike s povlaštenom parkirnom kartom.

Također amandmanom traže i duže vrijeme naplate (do 2 ujutro) u drugoj zoni, odnosno oko Grada, a predloženim amandmanom predviđa se i smanjenje cijena povlaštenih karata.

Prijedlog amandmana za 8. sjednicu GV Grada Dubrovnika-21.06.2014.

Odluka o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist