Grad

GRADSKO VIJEĆE Koncesija za žičaru, pokušaj 2/ DDS napustio vijećnicu

GRADSKO VIJEĆE Koncesija za žičaru, pokušaj 2/ DDS napustio vijećnicu

U 15 sati počinje 10. po redu sjednica Gradskog vijeća. Na dnevnom redu ove ‘vatrogasne sjednice’ su bile samo tri točke dnevnog reda, ali je dodano njih još toliko. Skinuta su vijećnička pitanja, a uslijedile su dvije točke vezane za dodjelu koncesije za žičaru tvrtki Excelsa nekretnine.

Naime, prvom točkom se poništava zaključak kojim je žičari dana koncesija na 50 godina uz 15 posto od cijene karte i tisuću kuna mjesečno.
Drugim zaključkom ovakva koncesija ponovno se dodjeljuje. U čemu je onda kvaka?
Naime, predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković upozorio je kako je prilikom preslušavanja tonskog zapisa uočeno kako je predlagatelj (gradonačelnik Andro Vlahušić) pogriješio prilikom usmenog podnošenja predlaganja.
Pojednostavljeno rečeno Vlahušić je prilikom iznošenja prijedloga utvrdio usvajanje zaključka kojim bi se od Excelse naplatilo 25 posto više, odnosno ne bi se od iznosa naplate isključio iznos PDV-a koji Excelsa mora platiti državi.

Tijek Sjednice:

17:30 Sjednica je gotova.

17:20  Usvojena je koncesija za prostor parkinga ispred hotela Kazbek.

17:15 Usvojena je odluka o koncesiji na posebnu upotrebu pomorskog dobra kojom je Vodovod dobio dopuštenje za izgradnju kanalizacije u Šipanskoj luci.

15:30 – 17:15 Raspravlja se Odluci o koncesiji za žičaru u iznosu 15 posto od svake prodane karte, minus PDV koji ide državi. Koncesija se dodjeljuje na 50 godina.

15:30 Olga Muratti je predložila amandman na temelju preporuke Povjerenstva za žičaru u trajanju od 5, ne 50 godina.

-Podnijela sam amandman koji se odnosi na trajanje koncesije kako stoji u zaključku povjerenstva na 5, ne 50 godina, što smatram omaškom ili slučajnom greškom – rekla je Muratti.

Maro Kristić (SJG) je istaknuo kako je po njihovom mišljenju optimalno trajanje koncesije 20 godina uzevši u obzir mogućnost kasnijih pregovora i razvoja infrastrukture prema Srđu.

-Ovo je šlamperaj i improvizacija. Grad Dubrovnik je zbog lošeg zakona i loše vlade imao jako lošu pregovaračku poziciju i zato smo pristali na ovo. Zakon kakav je pogoduje privatniku, a donesen je u ovom sazivu Vlade. Mi smo spremni prihvatiti ovo što je Olga Muratti predložila mi smo spremni prihvatiti, ali onda koncesionar neće ni ovu godinu ništa platiti i izgubit ćemo pet milijuna kuna – rekao je HDZ-ov Marko Potrebica.

Marko Potrebica i Olga Muratti ne mogu se složiti je li za ovaj ‘šlamperaj’ odgovoran gradonačelnik ili vijećnici.

Predsjednik GV-a Mato Franković rekao je kako je gradonačelnik krivo vokalizirao prijedlog zbog čega je najbolje bilo ići u ponavljanje postupka.

15:45  Esad Čustović rekao je kako ne bi ovo nazvao šlamperajem jer je riječ o omašci. Istaknuo je kako računovodstvo ne poznaje bruto i neto prihod jer se pod terminom prihod smatra iznos već umanjen za PDV, a tražio je i ispravljanje gramatičkih grešaka te da se termin prihod zamijeni terminom promet.

Olga Muratti pitala ga je zašto svoje prijedloge nije prpremio u obliku amandmana te istaknula kako ne poznaje materiju o kojoj govori, ali kako bi se potrudila naučiti.

Vlahušić je istaknuo kako vjerojatno u hrvatskim zakonima na pet mjesta piše pet različitih konstrukcija te kako ne zan u koju knjigu bi trebali gledati.

-Neću se raspravljati s vijećnicima i koji zakoni su dobri. Do 2014. godine prihod od žičare je bio ništa, zero, nula. Lako je vama govoriti da ja loše radim, možemo ovu sjednicu koristiti predizborno, ali kad ste nešto napravili na dobrobit građana – rekao je Vlahušić.

Ćustović je odgovorio kako za promjene koje on predlaže ne treba amandman već kako je riječ čisto o tehničkoj grešci.

-Ako ćete odlučiti možete, pa nećemo se oko ovoga prepucavat – rekao je Ćustović

16:00 Pero Vićan (DDS) rekao je kako je dobro da se ova točka ponavlja, ali samo iz razloga da građani vide kako će se glasati za ovu dugoročno pogubnu odluku.

-Molim da glasovanje bude pojedinačno, a ne da bude da je većinom glasova nešto prihvaćeno – rekao je Vićan te rekao kako u međunarodnim standardima postoje termini poslovni prihod i poslovni rashod. Rekao je i da se tlo ne treba miješati s PDV-om.

-Svatko zna čiji je prihod PDV. ZA mene ovo nije predizborna sjednica, ali smatram kako je predsjednik GV dobro učinio da je sazvao sjednicu kako se ovo ne bi kasnije svalilo na njegova leđa – rekao je Vićan.

Istaknuo je kako je žičara među nekoliko najprofitabilnijih resursa u Dubrovniku te piao vijećnike hoće li dignuti ruku za ovakvu koncesiju.

-Nijedna pretvorba nije toliko katastrofalna koliko ovo što mi radimo našom odlukom. MI ćemo sjedati u ovom Gradskom vijeću i onda tražiti da nas građani opet biraju. Pa pustimo Vladu da to napravi. Račun dobiti za žičaru je 26 milijuna kuna nakon oporezivanja. To su ogromni novci. Mi nikad nećemo ovo podržati, posebno zbog 50 godina, a drugi razlog, nešto manji je visina postotka na koji će vijeće pristati da se plaća – rekao je Vićan te dodao kako nije stručnjak za koncesiju, te zatražio od vijećnika da mu nađu koncesionara koji je isplatio investiciju za 1.4 godine i koji radi s dobiti od 57 posto.

Vlahušić je odgovorio kako se za ovakav zakon trebalo izboriti u Vladi i s Excelsa nekretninama, te kako građani znaju tko se za njih bori.

Na to mu je repetirao Pero Vićan.

-Kupite kapu i dres i napišite da ste bili ministar i da vas je narod izabrao tri puta. Je li to ona Vlada koja nije izvršavala svoje zakonske obaveze prema Dubrovniku – rekao je Vićan.

16:13 Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković na kraju je istaknuo kako bi prihvaćanje amandmana na pet godina stavilo Grad u bolju poziciju, no kako bi to otvorilo pitanje bi li Excelsa nekretnine pristale plaćati koncesiju na taj rok.

-Ja sam osobno za nešto, ne za ništa. Kad bi me netko uvjerio kako bi Excelsa nekretnine  pristale plaćati koncesiju ako izmijenimo s 5 na 50 godina ja bi prihvatio ovaj amandman – rekao je Franković te predložio stanku kako bi se odluka dodatno usuglasila.

Vlahušić je rekao kako nema ništa protiv stanke, te pročitao mišljenje službenog Zagreba o današnjem zaključku o naplati koncesije.

Vićan je ponovio kako ne postoji primjer u Hrvatskoj gdje se ovakva koncesija dodijeljuje na 50 godina te rekao kako neće sudjelovati u konzultacijama jer su stavovi DDS-a dijametralno suprotni od ostatka.

Vlahušić je odgovorio kako je njegov prijedlog 24 posto na 25 godina, te kako je odluka ipak na Gradskom vijeću. Rekao je kako smatra da je 15 posto na 50 godina dobro, ali kako je odluka na vijećnicima. Dodao je kako njegov prijedlog može biti i da se cjelokupni prihod od žičare uplaćuje u proračun Grada.

16:30 Ljubo Nikolić je podsjetio kako je Grad Dubrovnik protiv sebe imao Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture te dodao kako Excelsa nekretnine radi temelj odobrenja o radu. Pitao se kako je netko mogao dobiti takvo odobrenje bez da plaća koncesiju.

Vlahušić je odgovorio kako je dva puta podnosio prijve DORH te istaknuo kako je oba puta stigla odbijenica uz objašnjenje kako se zakon ne krši jer ne postoji koncesija.

-Nijedna Vlada nije donijela koncesiju niti jedan posto. Uspjeli smo se izboriti da ova točka sada dođe pred Gradsko vijeće. Dvije Vlade nisu se usudile odrediti koncesiju ‘velikom igraču’. Uspio sam ovo uzeti od Vlade u Gradsko vijeće – rekao je Vlahušić.

16:42 Određena je pauza od 15 minuta.

17:00 Sjednica je nastavljena, a Vlahušić je istaknuo kako se može prihvatiti prijedlog prihvaćanja koncesije na pet godina, ali kako je jedino prijedlog na 50 godina usuglašen s resornim ministarstvima. Dodao je kako će u prijedlog ipak biti uneseno DO 50 godina.

Pero Vićan je naglasio kako je nevjerojatno čuti da ‘veliki’ ne plaćaju ono što trebaju jer time ne poštuju hrvatske zakone. Rekao je i će DDS napustiti vijećnicu prilikom izglasavanja ove točke.

Olga Muratti je na kraju cijele ove sage istaknula kako ipak povlači amandman.

Mira Buconić (HSS) je istaknula kako po zakonu netko ne bi ni smio voziti bez koncesije.

-Ja im koncesiju ne bih dala. Ne mogu oni nama uvjetovati što će oni nama ponuditi. Mi smo ti koji imaju voditi interesa o našem gradu – rekla je Buconić.

Maro Kristić upitao se kome ide na ruku da se ne zaključi ugovor o koncesiji.Rekao je kako je je Lex specialis u ovom slučaju Zakon o žičarama, a ne o koncesijama. Istaknuo je kako Excelsa nekretnine bez obzira na današnji zaključak može i dalje ignorirati i ne plaćati koncesiju.

Odluka je usvojena većinaom glasova, a prije glasovanja DDS je napustio vijećnicu.

Poništavanje Odluke o Zaključku koncesije za žičaru

15:25 Poništena je ‘kriva’ odluka o koncesijskoj naknadi za žičaru Excelsa nekretninama.

Utvrđivanje dnevnog reda

15:10 Na sjednici je prisutno 22 vijećnika.

Olga Muratti je tražila izostavljanje vijećničkih pitanje jer je ovo izvanredna sjednica, a ne redovna.

Ivan Viđen tražio je da se dnevni red dopuni točkom o raskidu ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal iz 2009. godine jer , kako su već prethodno najavili, drže ugovor raskinutim donošenjem UPU-a Bosanka. Srđevci su najavili predlaganje ove točke na svakoj sjednici GV-a.

Gradonačelnik Andro Vlahušić predložio je dopunu dnevnog reda Vlahušić odlukom o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra na području šipanske luke, kao i odlukom o dodjeli koncesije za marinu Franja Pašalića.

Vijećnička pitanja su skinuta s dnevnog reda, raskidanje ugovora s golferima nje usvojeno, a odluka o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra na području šipanske luke jednoglasno je usvojena, dok je ista odluka za Pašalića usvojena većinom glasova.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist