Politika

Gradski vijećnici jednoglasno poručili: ‘Ne cijepljenju djece!’

Gradski vijećnici jednoglasno poručili: ‘Ne cijepljenju djece!’

Cijepljenje djece protiv koronavirusa uzrasta od 5 do 11 godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji po svemu sudeći trebalo bi započeti krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna, iznio je za DuList Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Kako nam je objasnio, cjepivo prvo dolazi u Split. Nakon toga potrebno je otići po njega. Cjepiteljima je već poslan dopis kako bi iskazali potrebe te kako bi županijski ZZJZ znao na koliko doza mogu računati u prvu ruku. Shodno tome cjepiva će se i dostavljati cjepiteljima.

Stiže nekoliko stotina doza
—Vjerojatno će doći oko 1500 doza, ali mi ćemo uzeti manje, nekoliko stotina, jer se cjepivo Pfizera mora čuvati na temperaturi od -70 celzijevih stupnjeva, a mi ga tako ne možemo transportirati. Za sad je interes slab. Teško mi je govoriti o brojkama. Ovaj tjedan ćemo valjda imati informaciju. Osobno sam stava da se djeca trebaju cijepiti, posebno ona koja imaju kronična oboljenja i imunokompromitirana su te djeca koja se nalaze u kolektivima s noćenjem kao što su domovi za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi – poručio je kratko Lakić za DuList. Podsjetimo prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Lijepu našu je u ponedjeljak pristiglo 48 tisuća doza cjepiva protiv COVID19 za djecu. Ono što je važno napomenuti je kako ono sadrži trećinu doze za odrasle, a djeca od 5 do 11 godina će ga primati u dvije doze kao i odrasli. Inače, kako stoji na stranicama HZJZa za njihovo cijepljenje registrirano je cjepivo Pfizer-BioNTech, a za cijepljenje djece u dobi 12 i više godina dva cjepiva – Pfizer-BioNTech i Spikevax proizvođača Moderna.

—Oba cjepiva temelje se na mehanizmu djelovanja jednolančane glasničke RNA – mRNA cjepiva. Cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi od 5 i više godina. Za dob nižu od 5 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 5 godina ne mogu cijepiti. Cjepivo Comirnaty 10 mikrograma daje se u dvije doze. Ako je dijete između primanja prve i druge doze navršilo 12 godina, za drugu dozu se daje doza cjepiva za odrasle od 30 mikrograma – navedeno je na stranicama ove ustanove.

—Kao mjera predostrožnosti, a radi lakše mogućnosti povezivanja određene moguće nuspojave s pojedinim cjepivom, preporučuje se razmak od 14 dana između primjene cjepiva protiv COVID-19 i drugih cjepiva. U određenim situacijama, izabrani liječnik može procijeniti potrebu istodobnog davanja cjepiva protiv COVID-19 i nekog drugog cjepiva i tako i postupiti – objašnjeno je. Roditelji, odnosno skrbnici koji žele da se njihova djeca cijepe, za cijepljenje protiv COVID-19 trebaju se javiti izabranom pedijatru. Također, naglašeno je na Internet stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mogu se javiti i izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku, a cijepljenje se može organizirati i na punktovima. Međutim, već i prije nego li su prve doze za djecu prispjele u Hrvatsku, bilo je jasno kako ono neće ići glatko. Ideja o cijepljenju djece podijelila je našu javnost te je većina stava kako se istome ona ne bi trebala podvrgnuti. Priupitali smo stoga što o njemu misle dubrovački gradski vijećnici.

Svoju djecu neće cijepiti
—Kao majka i zdravstvena djelatnica mišljenja sam kako uvijek treba slušati struku jer su djeca najosjetljivija skupina. Međutim, nažalost ni struka nije u ovome jedinstvena zbog čega nam se i događaju ovakvi problemi. Konkretno, ja svoju djecu neću cijepiti jer ne spadaju u imunokompromitiranu skupinu. No, mislim da roditelji one djece koja imaju slabi imuni sustav, bilo da su onkološki pacijenti ili dječica s kroničnim bolestima dišnoga sustava, trebaju definitivno slušati savjete pedijatara – iznijela je SDP-ova Anita Bonačić Obradović.

Gradski vijećnici jednoglasno poručili: ‘Ne cijepljenju djece!’

—Ostatak djece mislim da ne bi trebala primiti cjepivo. Protiv sam bilo kakvih uvjetovanja i nametanja. Ako si zdrav, trebao bi imati pravo na vlastiti izbor – kategorična je Bonačić Obradović. Kao otac, ni predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica iz redova HDZ-a nije zagovornik cijepljenja zdrave djece. Ako virus ostane na trenutnoj razini, ne namjerava svoje mališane cijepiti, poručio je. No, dođe li do njegove mutacije pa djeca postanu životno ugrožena u značajnijem broju, neće oklijevati.

Gradski vijećnici jednoglasno poručili: ‘Ne cijepljenju djece!’

—Pobornik sam cijepljenja i sam sam se cijepio protiv koronavirusa, ali držim da s obzirom na statističke podatke koji su trenutno dostupni, djeca u iznimno malom postotku imaju težu kliničku sliku uvjetovanu infekcijom COVID-19 pa iz tog razloga ne podupirem njihovo cijepljenje – poručio je. Njegov koalicijski partner iz HRAST-a Krešimir Marković jednakog je stava. Štoviše, smatra da ne treba cijepiti nikoga tko ima prirodni imunitet prema ovom virusu. Nije nikakav stručnjak, kaže, ali:

Gradski vijećnici jednoglasno poručili: ‘Ne cijepljenju djece!’

—Zdrav razum mi nalaže da ne treba cijepiti ljude koji su otporni na koronavirus, a napose dirati djecu. Svi znanstveni pokazatelji govore da ona rijetko razvijaju tešku kliničku sliku. Ako su inače narušenog zdravlja, onda je na procjeni liječnika treba li primiti cjepivo ili ne. Moja poruka kao roditelja je da svoju djecu ne planiram cijepiti protiv koronavirusa. Sva cjepiva koja su morala primiti do sada su primili, ali što se tiče cjepiva protiv COVID-19, ja sam apsolutno protiv – komentirao je Marković.

Gradski vijećnici jednoglasno poručili: ‘Ne cijepljenju djece!’

—Kao roditelj apsolutno sam protiv, međutim ne niječem pravo svakome da odluči o cijepljenju protiv koronavirusa svoga djeteta. Upravo ta sloboda je ono za što se mi borimo, ali osobno svoju djecu sigurno neću cijepiti. Smatram da u ovom trenutku nije potrebno cijepiti zdravu djecu s cjepivom koje je eksperimentalno, a za onu koja imaju zdravstvene poteškoće odlučit će njihovi roditelji ili skrbnici – kratko je kazao za DuList MOST-ov Maro Kristić koji se osobno cijepio protiv koronavirusa.

Do sad izdano više od 202.000 COVID potvrda za djecu
Inače, kako bi se roditeljima, odnosno skrbnicima olakšala odluka nije na odmet spomenuti preliminarne podatke HZJZ-a o bolničkom liječenju djece oboljele od COVID-19 u Hrvatskoj. Prema njima, od ukupno 43.225 hospitaliziranih osoba od početka pandemije do 28. studenog 2021. hospitalizirano je 1.100 djece do 18 godina. Najviše hospitalizacija i to 230 zabilježeno je u prvoj godini života. Također, tijekom 2020. bilo je 13 hospitalizacija u dobi do 18 godina zbog multisistemskiupalnog sindroma povezanog s COVID-19. Prema prvim rezultatima u razdoblju od siječnja do listopada 2021. u navedenoj dobnoj skupini je bilo 183 hospitalizacije zbog MKB. Od toga je 45 djece i mladih do 18 godina imalo pozitivan test na COVID-19 u razdoblju prije prijema u bolnicu ili na dan prijema u bolnicu, a kao glavna otpusna dijagnoza je prilikom otpusta iz bolnice navedena M35.8 – Ostale specificirane sistemne bolesti vezivnoga tkiva. Od ukupno 45 djece i mladih hospitaliziranih u 2021., analiza prema dobi pokazuje da je u dobnoj skupini do četiri godine bilo hospitalizirano jedno dijete. U dobi od pet do devet godina je bilo 21 dijete, od 10 do 14 20 djece, a u dobnoj skupini od 15 do 18 godina je bilo troje mladih. Za kraj, važno je i napomenuti kako svako dijete nakon prebolijevanja COVID-19 ima pravo na COVID potvrdu, kao što imaju i odrasle osobe, a isto vrijedi i nakon cijepljenja. No, kako je u utorak izjavila zamjenica ravnatelja HZJZ-a, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. COVID potvrde za djecu ne mogu biti obavezane u niti jednoj situaciji osim onoga što je na snazi kroz odluke stožera.

—Prema mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, COVID potvrde za djecu nikako ne mogu biti uvjet za ulazak u školu, vrtić ili u drugu ustanovu ili na drugo mjesto. Kod nekih putovanja u inozemstvo djeca trebaju imati COVID potvrde sukladno pravilima zemlje u koje putuju pa je nužno omogućiti da i djeca mogu dobiti COVID potvrdu. Do sada je u Hrvatskoj izdano više od 202.000 COVID potvrda za djecu – detaljno je rastumačeno na Internet stranici ove zdravstvene ustanove.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist