Politika

PRIVREMENO PROMETNO RJEŠENJE Semafor i dvije ‘zebre’ stižu na Nuncijatu

PRIVREMENO PROMETNO RJEŠENJE Semafor i dvije 'zebre' stižu na Nuncijatu

Društvo prijatelja dubrovačke starine prihvatilo je prijedlog Grada Dubrovnika o prodaji Dubrovačke kartice na njihovom prodajnom mjestu u Širokoj ulici. Obavijestio je to dubrovačku javnost gradonačelnik Mato Franković u odgovoru na pitanje vijećnika Marka Potrebice. Potrebica je, naime, tijekom vijećničkih pitanja na 7. sjednici Gradskog vijeća potaknuo ovo pitanje. Kako je rekao gradonačelnik cilj je da u budućnosti Dubrovačka kartica postane provjereni brend kvalitete. Izjednačavanjem cijene ove kartice s cijenom pojedinačne ulaznice za zidine financijski prioritete će uz dobre marketinške aktivnosti preuzeti upravo Du Card.

Ivana Maslaća zanimao je postupak oko kupnje društva TUP d.d.- Gradonačelnik je rekao kako su završene financijska i pravna analiza, koje daju Gradu Dubrovniku za pravo dati obvezujuću ponudu. Trenutno se radi procjena vrijednosti nekretnina, koja će pokazati je li opravdan iznos za obvezujući ponudu od 10 milijuna eura. Kad se svi dokumenti završe, isti će se naći pred vijećnicima u siječnju, a najavio je i skori sastanak s direktorom TUP-a. Više je pozitivnih nego negativnih stvari koje ukazuju na opravdanost kupnje.

Vijećnica Olga Muratti pitala je u kojoj je fazi izgradnja doma umirovljenika ispod bolnice, odnosno izdavanje građevinske dozvole. Upozorila je i na zlorabljenje parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom budući da su mnogima kartice istekle. Gradonačelnik je najavio pojačanu kontrolu.

-Strašno je da netko može promisliti parkirati na takva mjesta, ali takvih ljudi ima u ovome gradu, a još je strašnije da netko zloupotrebljava kartice – rekao je gradonačelnik.

Kad je riječ o domu umirovljenika, Franković je rekao kako je izrađen idejni projekt, proveden je javni natječaj te je izabran izvođač glavnog projekta. Kad je on završen, sve je predano za izdavanje dozvole, ali se tad utvrdio problem, a to su neriješeni imovinski pravni odnosi. Kad je to riješeno, krenulo se u obradu dokumentacije.

-Utvrđeni su manji nedostatci i nadam se da će u idućih nekoliko dana oni biti i ispravljeni – rekao je gradonačelnik.

-Moja želja i cilj je da u idućoj godini započnemo izgradnju tog velikog projekta – dodao je te napomenuo kako je cilj u rujnu otvoriti dom u Gružu.

Jasmin Deraković dotaknuo se sporova s agencijama. Prijeti li Gradu gubitak znatnih sredstava u budućnosti?, pitao je.

-Odlukom Ustavnog suda je vraćeno na ponovno razmatranje odluke Vrhovnog suda koji je po predmetu Sanitata više puta odlučivao. Nije rečeno da je Sanitat radio protuzakonito i da se zbog toga ukida presuda već da Vrhovni sud nije razmatrao o aktu gradonačelnika Vlahušića, kojega je donio bez Gradskog vijeća. Zbog toga je vraćeno na ponovnu raspravu kako bi se utvrdilo je li taj akt bio zakonit ili ne. Ako se akt proglasi nezakonitim, tada će Sanitat snositi 14 milijuna kuna troškova. Sve nakon 2014. Gradska vijeća su donosila odluku i postojale su suglasnosti MUP-a i to je nedvojbeno zakonito i sve ovrhe koje smo poduzimali, zakonite su. Jedino je upitno to razdoblje od godinu dana – objasnio je Franković.

Koje će financijske obveze Grad kupnjom TUP-a preuzeti na sebe, pitao je vijećnik Ivan Tropan. Gradonačelnik mu je odgovorio kako će obveza Grada biti nula kuna.

-Cilj je da se nakon završene analize razgovara s bankama. Banke su zainteresirane pratiti UTD Ragusu, društvo koje je kad smo ga kupili od države imalo svoje obveze i sve smo riješili. Društvo je likvidno i stabilno i može rješavati sve obveze – rekao je gradonačelnik uz napomenu kako se ide na to da se u najmanju ruku generira nula, a ne gubitak.

Maro Kristić pitao je za naselje Naš dom. Drugo pitanje odnosilo se na turističku sezonu 2022., odnosno zanimalo ga je hoće li se vijećnicima prezentirati marketinške aktivnosti TZ-a. Gradonačelnik je rekao kako se privode kraju aktivnosti vezane za naselje Naš dom.

-Radimo sličko kao i kod Sedam smrtnih grijeha, legalizirali smo zgrade i platili kazne – dodao je te napomenuo kako je pitanje Našeg doma gotovo pa identično te bi se sve trebalo riješiti u idućoj godini.

Kad je riječ o sezoni, rekao je kako su planovi aktivni te će se uskoro prezentirati aktivnosti TZ-a. Napomenuo je kako će se sve najave i svi planovi realizirati ako zdravstveni standard to dozvoli. Posebno treba uzeti u obzir novu varijantu koronavirusa, zbog koje više od 5 tisuća letova u svijetu zadnjih deset dana nije poletjelo zbog zaraze kabinskog osoblja.

Novi cjenik Čistoće trebao bi se početi primjenjivati u idućoj godini. Rekao je to gradonačelnik Mato Franković u odgovoru na pitanje vijećnice Anite Bonačić Obradović. Razlog tome je što će on biti poticaj građanima za što većim razvrstavanjem otpada, budući da je vijek odlaganja otpada na Grabovici pri kraju te će se uskoro morati donijeti odluka gdje će se nakon njenog zatvaranja otpad odvoziti.

Vijećnik Andro Vlahušić uputio je ‘božićno pitanje’, a vezano za njegovo suđenje u Splitu u slučaju Revelin. Rekao je kako je njegov odvjetnik četiri puta tražio da mu se dostave javni dokumenti Grada Dubrovnika, a upućen je i sudski nalog po istom pitanju. Pitao je gradonačelnika kad će dostaviti te dokumente za pravično suđenje. Franković je rekao kako sudski nalog nije došao, već samo zahtjev njegovog odvjetnika. Rekao je kako traženi dokumenti zadiru u sferu GDPR-a te je zatraženo mišljenje smiju li se dokumenti dati ili ne.

-Ne želimo nikome otežati, ali moramo slušati ono što zakon kaže – odgovorio je gradonačelnik.

Krešimir Marković tražio je pojašnjenje oko uređenja pješačkog prijelaza na Nuncijati. Pitao je i može li Grad nešto učiniti po pitanju sigurnosti u prometu u Gružu od place do crkve sv. Križa, gdje se nedavno dogodila prometna nesreća.

Gradonačelnik je rekao kako je Prometni fakultet izradio tri rješenja, odabrano je najkvalitetnije koje obuhvaća i izradu semafora i dvije zebre kako bi pješački promet bio što sigurniji.

-Dokumentacija je poslana u Hrvatske ceste te je u okviru financijskog plana za iduću godinu stavljen kao prijedlog izrada semafora i nogostupa te se očekuje vrlo skoro i nabava za ovo prometno rješenje – rekao je dalje.

-Ovo je privremeno rješenje – rekao je.

Kad je riječ o nesreći u Gružu, rekao je kako je najstrašnije to što se ona dogodila na zebri.

-Zbog onih koji jurcaju i ne staju na zebri moramo stavljati kamere. Predložit ćemo taj projekt policiji – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist