Politika

GRADONAČELNIK ‘Srđevci su manipulirali javnim sredstvima što je kazneno djelo’

GRADONAČELNIK 'Srđevci su manipulirali javnim sredstvima što je kazneno djelo'

Gradski vijećnici pred kraj godine moraju izglasati rebalans Proračuna za 2022. godinu. Pročelnik za financije Ante Vojvodić rekao je kako je riječ o četvrtom rebalansu ove godine. Ovim rebalansom, gradske financije smanjuju se za 15 milijuna kuna, a kako je objasnio Vojvodić to se smanjenje najviše odnosi na kredit koji se nije realizirao u ovoje već će se realizirati u 2023. godini.
Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako 127 milijuna kuna prihoda grad nije imao prije 12 godina već se netko za njih trebao izboriti.
-Koliko smo ukupno zaduženi? – pitao je Vlahušić te istaknuo da je cilj voditi računa o prihodovnoj strani, a da na rashodovnoj strani Gradska uprava bude racionalna.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ovo završni rebalans, odnosno usklađenje sa stvarnim stanjem.
-Kad smo usvajali proračun, redom se čula skepsa, a pokazalo se da smo ispravno planirali prihode – rekao je gradonačelnik. Napomenuo je kako je uslijedio financijski oporavak proračuna.
-Vjerujem da u idućoj godini možemo krenuti i s određenim projektima vlastitim sredstvima – dodao je. Rekao je kako značajne subvencije Libertasu ne bi bile da ne postoji 7000 besplatnih pokaza.
-Kada govorimo o drugim dionicima proračuna, ne možemo reći da smo bilo koga zakinuli. Gledali smo pomoći svakome. Toliki broj nadstandardnih usluga nema nijedan grad u RH – napomenuo je vijećnicima gradonačelnik.
-Grad ima sve alate da od vlastite imovine zarađuje – napomenuo je Vlahušić.
Vijećnik Marko Potrebica nadovezao se na njih s Libertasom.
-Mi smo donijeli odluku o 7 tisuća besplatnih pokaza. Da pokaz vrijedi samo 100 kuna, to je 7 milijuna kuna onoga što Grad plaća. Nisam za to da mijenjamo socijalni program, ali jesam za to da se na kraju godine iščuđavamo minusu – rekao je Potrebica, predsjednik Nadzornog odbora te najavio reviziju materijalnih prava zaposlenika koji zaslužuju bolje financijske uvjete u inflaciji od 10 posto.
-Napravite da pokaz zaposlenicima košta 100 kuna plus PDV, ja to nisam uspio napraviti – rekao je Vlahušić Potrebici.
-Deranja i ekipa su rekli da moramo imati skupi pokaz, a sa skupim pokazom zarade manje – iznio je dalje.
Vijećnica Anita Bonačić Obradović složila se s Vlahušićem da cilj bude besplatan pokaz za sve.
-Ne pomažemo mi Libertas. Libertas je javna tvrtka koja pruža uslugu koja ima određenu cijenu – rekao je Marko Potrebica. To je plaćanje usluge, naglasio je, koju je Libertas napravio na prostoru Grada Dubrovnika.
Maro Kristić rekao je kako su naš glavni oslonac u financiranju razvoja EU fondovi, no oni bi trebali biti dodana vrijednost, smatra.
-Ako mislimo zadržati stabilnosti i snažnu socijalnu stranu proračuna te razvojni efekt, trebamo misliti o proračunskim prihodima i racionalizaciji rashoda – iznio je te smatra kako će se u budućnosti puno otvorenije trebati razgovarati o stanju gradskih financija, ali i u ustanovama i društvima.
-U teškim uvjetima smo kupili i TUP. Sve su to resursi kojima treba znati upravljati i ne smijemo dozvoliti da pokleknemo pod teretom kreditnih obveza – dodao je te još jednom apelirao na što otvoreniji dijalog.
Vijećnik Đuro Capor rekao je kako se ne rebalansira veliki iznos. No, pitanje protokola i informiranja je po njemu jako važno pitanje te se treba izboriti da te dvije stavke budu razdvojene. I kod vijećničkih pitanja, a i na prošloj sjednici Capor je inzistirao na temi financiranja medija. Istaknuo je dva pozitivna primjera projekata koje su Srđevci, rekao je sustavno kritizirali, a sad su doživjeli veliko rezanje. To je projekt Respect the City, kojemu se rebalansom smanjuje iznos za 375 tisuća kuna te autobusne čekaonice s iznosom manjim od 300 tisuća kuna.
-Čuli smo dogovore za buduće pozive ponedjeljkom vezano za Arenu Lapad, a za svega par dana dolazi do zatvaranja Arene Split te je Grad Split ostao bez poprilično ozbiljnog iznosa. Zabrinut sam stoga zbog svega što se događa oko Arene Lapad – rekao je između ostaloga.
Budući da je Capor Respect the City prozvao zloglasnim projektom, gradonačelnik mu je rekao kako ga je UNESCO, kojemu je upravo Capor pisao protiv svoga grada, istaknuo kao jedan od najkvalitetnijih projekata održivog turizma u svijetu. -Vama je nešto zloglasno jer vi niste baštinili te novce. Kad sam gledao pozive za kulturu i kad sam vidio da ih dobiva 90 psoto članova političke organizacije Srđ je Grad shvatio sam zašto ste me prozivali jer te stavke nema – rekao je dalje gradonačelnik Caporu.
-Licemjerno ste godinama predlagali ukidanje sredstava političkim strankama. Samo jednu godinu nisu, u ovoj za iduću jer su sredstva koja ima je doznačio Grad Dubrovnik netransparentno trošili davajući nezavisnim listama na kotarskim izborima. Samo jedna se lista reklamirala na kotarskim izborima. Tko je to plaćao? Politička stranka Srđ je Grad je manipulirala javnim sredstvima što je kazneno djelo. Počinili su kazneno djelo plaćajući kampanju nezavisnih lista proračunskim sredstvima političke stranke Srđ je Grad. Ja sam rekao istinu, nisam pustio balon jer imam za to dokaze – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Capor mu je rekao kako se nada da će mu se gradonačelnik ispričati kad stignu nalazi revizije, na što ga je Franković ponovno pitao jesu li s računa političke stranke plaćali kampanju nezavisnih lista. Franković je inzistirao na odgovoru.

Vićan je zaprijetio Caporu angažiranjem odvjetnika budući da mu je isti poručio da o tome u čemu je natprosječno sposoban govore i neke sudske presude.

Nikša Selmani rekao je kako Frankovićevo pitanje implicira da postoji neka nezakonitost.

-Sve što je u programu Srđ je Grad prošlo je reviziju, a čeka se financijska revizija. Sve što radimo je u skladu sa zakonom, a gradonačelnika bole rezultati kotarskih izbora. Dopustite tijelima koja se time bave da daju svoj pravorijek – rekao je Selmani.

Franković je rekao kako politička stranka Srđ je Grad nije sudjelovala na kotarskim izborima već je postojao niz nezavisnih lista te ne mogu biti financirane, jer to nije djelokrug rada političke stranke. Može financirati samo svoju organizaciju za što je dobila sredstva Grada Dubrovnika.

-Tko je platio kampanju nezavisnim listama? Je li politička stranka Srđ je Grad platila račune za reklamiranje nezavisnih lista. Odgovor je jednostavan: da ili ne – rekao je gradonačelnik i dalje inzistiravši, kao radi javnosti, na odgovoru.

Capor je rekao Vićanu kako nema mogućnosti tužbe gradskih vijećnika jer ih za izrečeno štiti zakon, na što je sve podsjetio Marko Potrebica.

-Mi jesmo donijeli odluku da ćemo podržavati da se građani organiziraju na razini pojedinih kotara i da izađu na zbore. Pomagali smo ih na sve moguće načine – rekao je Capor. Franković je ponovio pitanje o plaćanju kampanje.

Vićan je Caporu rekao kako će se sresti uz poruku kako nikome ne prijeti, već govori o činjenicama te da je Capor na televiziji govorio razne neistine.

Nikša Selmani rekao je gradonačelniku na pitanje o plaćanju kampanje nezavisnih lista kako je to njihova interna stvar, a da su na to pitanje odgovorili u jednom mediju.

-Ako je stranka rekla da će financirati nezavisne liste, to je javno komunicirano. Državna revizija u tome nije našla ništa sporno – rekao je dalje Capor.

-Koliko znamo Državna revizija kontrolira nakon isteka poslovne godine – rekao je Caporu Potrebica te ga pozvao da javno reče sugrađanima jesu li platili kampanju ili nisu.

-Ako imate mišljenje Državne revizije, dajte i njega – rekao je dalje Potrebica.

-Rekao sam da je sve javno i transparento i gdje možete pronaći odgovor. A odgovor ne želimo principijelno dati jer se gradonačelnik nije ponašao kao gradonačelnik svih građana, već kao čelnik HDZ-a – rekao je Selmani.

-35 minuta pitam se jeste li ili niste plaćali račune s računa političke stranke nezavisnim listama, jer ako jeste, napravili ste ozbiljan prekršaj koji je i kažnjiv. Uveli ste priču da se ne ponašam kao gradonačelnik svih građana što nije istina – rekao je Franković Selmaniju.

-Da je to netko od drugih političkih stranaka radio, itekako biste ih vi prozivali – rekao je dalje Franković.

I dok Srđevci nisu htjeli odgovoriti gradonačelniku, odgovorili su Krešu Markoviću. Tako je Đuro Capor rekao kako Srđ je Grad jest financirao kampanju ‘Dajmo ruke’ te su članovi Srđ je Grad bili na njihovim listama.

-Netransparentno je stranka Srđ je Grad trošila proračunska sredstva. Državna revizija će sigurno utvrditi prekršaj – rekao je slavodobitno gradonačelnik.

Nikša Selmani je rekao kako oni jesu moralne veličine te da ih ničega nije strah. Na to mu je Franković predložio transparent za budućnost s natpisom: Do jučer transparentni, od danas netransparentni.

Vijećnica Anita Bonačić Obradović vratila je raspravu na rebalans.

-Što se radi po pitanju da Libertas postane samoodrživ? – pitala je među ostalim vijećnica kao i to do koje granice će se davati tih 50 posto sredstava Libertasu.

Marko Potrebica ponovio je kako se Libertasu ne dodjeluje milostinja već se plaćaju usluge.

-Gradsko vijeće je donijelo političku odluku o socijalnim cijenama te Libertas na kraju godine ispostavi račun. Grad Libertasu plaća račun za ono što je konzumirao – rekao je Potrebica.

Gradonačelnik je rekao kako bi Grad Libertasu trebao platiti 32,7 milijuna kuna na kraju godine.

-Kad bismo komercijalno pristupali Libertasu, značajan broj linija bismo ukinuli – dodao je te napomenuo kako je to pogon kojega održava Grad kao standard građana.

Izmjene i dopune Proračuna za 2022. godinu usvojene su uz četiri glasa protiv i tri suzdržana.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist