Garaža

Grad želi ugovore staviti izvan snage

Grad želi ugovore staviti izvan snage

Zamjenik gradonačelnika Niko Šalja se u nastavku rasprave o javnoj garaži obrušio na Dubravku Šuicu, koja je u međuvremenu, nakon svoje 26 minuta duge rasprave, napustila sjednicu.

Šalja je izrazio zahvalu što je rasprava izazvala dolazak Šuice koja je, kako je rekao Šalja, 'ulejtjela k'o kauboj, izdeklarirala što je imala i pobjegla.'

– Pristojno bi bilo da je poslušala što ćemo joj odgovoriti nakon što je uletjela ovdje k'o kauboj – govorio je Šalja pitajući po kojoj je to prometnoj studiji odlučeno da se gradi garaža sa 711 mjesta, te zašto garaža nema komercijalnih sadržaja što je normalna stvar svugdje u svijetu, čime bi se povećali prihodi.

– Ušlo se u projekt vrlo neozbiljno i površno, a nas prozivaju za površnost. Nitko nije rekao da možda 17,9 milijuna eura nije utrošeno u garažu, ali Grad tu dokumentaciju ne posjeduje niti smo je dobili nakon traženja – istaknuo je zamjenik gradonačelnika, istaknuvši kako je opravdanje partnera, Garaže Dubrovnik bilo "da je to u arhivi i da im je to teško izvaditi". Napomenuo je i kako je troškove koje je vijećnica Šuica donijela mogao i on napisati.

– Tko tvrdi da je ovo točno. Kako je moguće da Grad Dubrovnik ima za najmanji projekt u arhivi  račune, a za garažu od 18 milijuna eura nema. Jesu li oni možda namjerno uništeni to ne mogu tvrditi – govorio je ljutito Niko Šalja, dodajući kako je "najlakše izdeklarirati svoje pa pobjeći, kako je napravila Šuica".

– Prošli put su bili zaokupljeni konferencijom za medije, danas proslavom, sljedeći put što će biti? U Remeticnu? Prozivaju nas i onda gas – govorio je za govornicom Niko Šalja.

Odgovarajući na pitanja Olge Muratti vijećnicima se obratio i pročelnik za financije Niko Pavlović.
– Nisam vijećnik i ne želim diskutirati o sadašnjoj temi. O gradnji garaže imam svoje osobno mišljenje i ne želim ga iznositi – uvodno je rekao Pavlović, ponoviši kako Grad Dubrovnik ne može sukladno zakonskim odredbama biti jamac tvrtki koja nije u njegovom većinskom vlasništvu.

– Grad nije, niti je smio dati jamstvo za kredit kojega je Garaža Dubrovnik uzela kod PBZ-a. Odgovorno tvrdim da ne postoji formalni dokument niti jamstvo Grada za taj kredit rekao je Niko Pavlović. Istaknuo je i kako nikada nikakav zahtjev prema Gradu nije stigao za pokriće gubitka poslovanja, dakle niti Midia Grupa, niti Garaža Dubrovnik, niti Ragusa parking nisu od Grada tražili namirenje bilo kakvih davanja.

– Gospodin Pavlović nije izrekao nijednu neistinu. Međutim, postoje ozbiljne obveze Grada prema garaži koje ne proizlaze iz ugovora o kreditu između Garaže Dubrovnik i PBZ-a, već iz ugovora o pravu građenja i ugovora o zakupu i upravljanju. Postoji obveza iz tih potpisanih ugovora, a kada te ugovore stavite u korelaciju ugovora kredita za 12,5 milijuna eura nalazi se sinergijska obveza – govorio je Pero Vićan.

Gradski vijećnici usvojili su zaključke kojima se prihvaća cjelovito izvješće o garaži. Traži se od nadležnih državnih tijela da se istraži štetnost odredbi svih ugovora, a koji se odnose na Grad Dubrovnik.

Vijećnici su predložili i stavili u zaključak da se u procesu pregovaranja svi postojeći ugovori stave izvan snage te da se u svim novim ugovorima odredi realna i fer cijena izgradnje, utvrđena putem ovlaštenih sudskih vještaka te da se sukladno tome definiraju obveze i prava Grada.

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović