Grad

GRAD REAGIRAO NA KRISTIĆA ‘U prvom dijelu siječnja Dubrovnik je dosegnuo 80 posto noćenja rekordne 2019.’

GRAD REAGIRAO NA KRISTIĆA 'U prvom dijelu siječnja Dubrovnik je dosegnuo 80 posto noćenja rekordne 2019.'

Nakon što je gradski vijećnik Maro Kristić u svome priopćenju istaknuo kako je Dubrovnik  ove zime bez izravnih zračnih linija s europskim i svjetskim odredištima te se zapitao tko je za to odgovoran, stigla je i reakcija Grada Dubrovnika koju prenosimo u cijelosti.

-Budući da je gradski vijećnik MOST-a Maro Kristić u svome priopćenju za medije iznio neutemeljeno apokaliptičan prikaz trenutne situacije vezane uz turističku djelatnost i trenutnu zračnu povezanost Dubrovnika dužni smo iznijeti niz činjenica koje vijećnik izbjegava navesti, a za koje smatramo da ih radi interesa javnosti treba istaknuti.

U nikakvom slučaju sadašnja situacija ne odgovara katastrofičnim projekcijama u navedenom nedovoljno informiranom i nedobronamjernom prikazu, a službene brojke informacijskog sustava eVisitor Hrvatske turističke zajednice najbolje demantiraju vijećnika Kristića. Naime, samo u razdoblju od 1. siječnja do 16. siječnja 2022. godine Dubrovnik je zabilježio 15.892 noćenja s indeksom 347 u odnosu na 2021., dok u odnosu na 2019. godinu indeks iznosi 79. To znači da smo samo u promatranom razdoblju ostvarili gotovo 80 posto noćenja zabilježenih u prvoj polovici siječnja rekordne 2019. godine. Najviše noćenja ostvarili su posjetitelji iz Hrvatske, BiH, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, a slijede ih gosti iz Srbije, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije i Crne Gore. Takav rezultat utoliko je bolji kada se u obzir uzme trenutna epidemiološka situacija na globalnoj razini. Nadalje, u veljači započinje snimanje jedne vrlo uspješne filmske produkcije zbog koje ćemo zabilježiti još dodatan porast broja noćenja.

Unatoč izdvojenim, ali upornim pokušajima da se umanji, a potom i obezvrijedi, doprinos ove gradske uprave i drugih dionika na turističkom tržištu za uspjeh sezone 2021., protekla sezona koja je donijela reaktivaciju tržišta i pokretanje gospodarstva nije se dogodila sama po sebi. Ona je rezultat kontinuiranih napora svih dionika, uključujući Turističku zajednicu grada Dubrovnika i Zračnu luku Dubrovnik. Isti se ogledaju u promotivnim aktivnostima na ključnim emitivnim tržištima, ali su, još važnije, i posljedica umješnosti u upravljanju destinacijom.

Vrijedi stoga podsjetiti da je za prošlogodišnje, prve uspješne pandemijske, sezone uspostavljen veliki broj novih i „starih“ direktnih letova. Nakon više od tri desetljeća uveden je direktni let Amsterdam-Dubrovnik. Značaj Amsterdama za Dubrovnik je iznimno važan jer je glavno čvorište za Deltu Airlines. Upravo ta kompanija, kao i United Airlines, prošle godine su s po četiri direktna leta tjedno prometovale na liniji New York-Dubrovnik. Također, osigurana je i izravna veza s Rusijom odnosno Moskvom. Ljetni red letenja u Dubrovačkoj zračnoj luci počinje već krajem ožujka, a najave za nadolazeću sezonu u svim segmentima su više nego dobre. Dubrovnik će tijekom sezone biti povezan s preko 80 odredišta i to putem 48 stranih i domaćih kompanija i s pravom se očekuje 80 posto rezultata iz po svemu rekordne 2019.

Ova gradska uprava u suradnji s Turističkim vijećem kontinuirano strateški promišlja promociju Grada, stoga podsjećamo vijećnika Kristića kako je upravo on prije godinu dana prozivao Turističku zajednicu i gradsku upravu za marketinške aktivnosti koje smo provodili na tržištu Sjedinjenih Američkih Država s pitanjem zašto to radimo ako nema aktivnih letova s tog tržišta. Samo dva dana kasnije započeli su direktni letovi iz SAD-a prema Dubrovniku.

S obzirom na važnost segmenta avio letova za cjelokupno dubrovačko gospodarstvo nadamo se budućoj konstruktivnoj raspravi na ovu temu. Nju svakako treba poticati i to je ono što dubrovačka javnost zaslužuje – naglasili su iz Gradske uprave.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović