Grad

Estonski investitor želi graditi u Zatonu Malom

Estonski investitor želi graditi u Zatonu Malom

Dubrovački gradski vijećnici 26. siječnja odlučivat će i o Prijedlogu Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja naselja Zaton Mali I na predjelu Bunica. Kako je pojašnjeno u prijedlogu odluke, u izradu UPU-a kreće se zbog prihvaćanja pisma namjere estonskog investitora tvrtke Hansa nekretnine koji želi graditi na tom području. Riječ je, naime, o vlasniku građevinskih čestica u obuhvatu Plana, koji je iskazao namjeru i financirati ga, što je, stoji u prijedlogu, ocjenjeno opravdanim.

Obuhvat plana, naglašeno je u prijedlogu, uključuje građevinska područja naselja na istočnoj strani Zatonske drage počevši od groblja, prelazeći preko izvora do ljetnikovca Zamagna, gdje je proširen radi slobodnijeg planiranja osnovne infrastrukture, a uključuje i pripadajući akvatorij radi planiranja maritimnih aktivnosti.

U prijedlogu odluke navodi se i da se izradi plana pristupa radi rješavanja osnovne prometne, pomorske i komunalne infrastrukture te omogućavanja izgradnje neuređenog i neizgrađenog područja naselja mješovite namjene, priključenja istog na gradsku infrastrukturu i razrađivanja i utvrđivanja uvjeta za izgradnju građevina i drugih objekata. Za izradu Plana obvezna je i provedba postupka strateške procjene utjecaja na okoliš.

-Naselje Zaton možda i više od svih ostalih prigradskih naselja doživljava veliku transformaciju. Iako su polazišta gotovo idealna – resursi se polako iscrpljuju. Do sada nije bilo detaljnije planske zaštite, nego se čitava gradnja vodila smjernicama i odredbama PPU-a, kojim nije moguće detaljnije uočiti problematiku ovako fragilnog prostora. Što se tiče morskog obuhvata, treba spriječiti njegova onečišćenja, dati koncept različitih namjena, locirati povoljna mjesta za komunalne vezove, sidrišta i lučice, dati prijedlog sanacije divljih vezova, obraditi povoljnije maritimne lokacije, definirati mjesta i razvoj kupališta i plaža kao i rekreacije vezane za more, dati mjere zaštite izvora pitke vode, sprudova, batala te zaštititi morska staništa i strogo zaštićene vrste. Prema podacima Županijske lučke uprave Dubrovnik luka otvorena za javni promet lokalnog značaja nalazi se samo u Zatonu Velikom, što ne sprječava organizaciju ostalog dijela obale – navedeno je u Prijedlogu.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović