Grad

Estonski investitor želi graditi u Zatonu Malom

Dubrovački gradski vijećnici 26. siječnja odlučivat će i o Prijedlogu Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja naselja Zaton Mali I na predjelu Bunica. Kako je pojašnjeno u prijedlogu odluke, u izradu UPU-a kreće se zbog prihvaćanja pisma namjere estonskog investitora tvrtke Hansa nekretnine koji želi graditi na tom području. Riječ je, naime, o vlasniku građevinskih čestica u obuhvatu Plana, koji je iskazao namjeru i financirati ga, što je, stoji u prijedlogu, ocjenjeno opravdanim.

Obuhvat plana, naglašeno je u prijedlogu, uključuje građevinska područja naselja na istočnoj strani Zatonske drage počevši od groblja, prelazeći preko izvora do ljetnikovca Zamagna, gdje je proširen radi slobodnijeg planiranja osnovne infrastrukture, a uključuje i pripadajući akvatorij radi planiranja maritimnih aktivnosti.

U prijedlogu odluke navodi se i da se izradi plana pristupa radi rješavanja osnovne prometne, pomorske i komunalne infrastrukture te omogućavanja izgradnje neuređenog i neizgrađenog područja naselja mješovite namjene, priključenja istog na gradsku infrastrukturu i razrađivanja i utvrđivanja uvjeta za izgradnju građevina i drugih objekata. Za izradu Plana obvezna je i provedba postupka strateške procjene utjecaja na okoliš.

-Naselje Zaton možda i više od svih ostalih prigradskih naselja doživljava veliku transformaciju. Iako su polazišta gotovo idealna – resursi se polako iscrpljuju. Do sada nije bilo detaljnije planske zaštite, nego se čitava gradnja vodila smjernicama i odredbama PPU-a, kojim nije moguće detaljnije uočiti problematiku ovako fragilnog prostora. Što se tiče morskog obuhvata, treba spriječiti njegova onečišćenja, dati koncept različitih namjena, locirati povoljna mjesta za komunalne vezove, sidrišta i lučice, dati prijedlog sanacije divljih vezova, obraditi povoljnije maritimne lokacije, definirati mjesta i razvoj kupališta i plaža kao i rekreacije vezane za more, dati mjere zaštite izvora pitke vode, sprudova, batala te zaštititi morska staništa i strogo zaštićene vrste. Prema podacima Županijske lučke uprave Dubrovnik luka otvorena za javni promet lokalnog značaja nalazi se samo u Zatonu Velikom, što ne sprječava organizaciju ostalog dijela obale – navedeno je u Prijedlogu.

Pročitajte još

UOČI FESTE I DANA GRADA Položeni vijenci i zapaljene svijeće na Boninovu

Dulist

NE ZABORAVITE Za Festu sv. Vlaha besplatan prijevoz Libertasom

Dulist

Stigla nam je Kandelora!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija