Zanimljivosti

Grad osniva Agenciju za zapošljavanje

50 plus

Nakon države koja je osnovala brojne agencije, a koje malo koji građanin zna čime se bave, u sličan posao krenuo je i Grad Dubrovnik.

Najavljeno je tako osnivanje Agencije za posredovanje u zapošljavanju, a sve u sklopu gradskog projekta '50 puls' namijenjenog zapošljavanju osoba starijih od 50 godina. Na gradski besplatni telefon do danas se tako prijavilo čak 25 pružatelja usluga, koji imaju status nezaposlene osobe starije od 50 godina, odnosno umirovljenika s niskim primanjima iskazavši tako interes za honorarni rad.

Projekt 50 plus, javljaju iz gradske uprave, ima cilj povezati nezaposlene osobe preko 50 godina te umirovljenike sa niskim primanjima s potencijalnim tražiteljima usluga. Usluge koje su obuhvaćene ovim projektom su njega i skrb o starim i nemoćnim osobama, čuvanje djece, pomoć u kućanstvu, kupovanje namirnica, a otvoren je i za druge vrste usluga građanima koje se iskristaliziraju u njegovoj primjeni.

Projekt provode Dubrovačka razvojna agencija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured Dubrovnik i Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika.

U prvoj fazi projekta je otvoren besplatni info telefon pri Dubrovačkoj razvojnoj agenciji sa svrhom prikupljanja podataka o zainteresiranim pružateljima i tražiteljima usluga. Uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Dubrovnik prikupljene su informacije o potencijalnim korisnicima projekta te o načinu pokretanja Agencije za posredovanje u zapošljavanju, što je sljedeći korak u razvoju programa „50 plus“.

U drugoj fazi, sa zainteresiranim pružateljima usluga HZZ će provesti selekcijski postupak kako bi se utvrdilo koju vrstu posla mogu obavljati, ali i uz pomoć Grada provesti edukacije za njegovatelje i dadilje, obzirom na skoro donošenje Zakona o dadiljama.

Usporedno, Grad će potaknuti osnivanje Agencije za posredovanje pri zapošljavanju osoba starijih od 50 godina.
Prema provedenim istraživanjima, vidljivo je postojanje potrebe za pomoći starim osobama, naročito u kupnji namirnica te obavljanju kućanskih poslova. Kako za ovu vrstu poslova nije nužno postojanje posebne edukacije, prva zapošljavanja planiraju se u ožujku i travnju ove godine, neposredno nakon osnivanja agencije. Grad Dubrovnik će financijski pomagati razvoju ovog projekta dok se, posredstvom Agencije, ne steknu uvjeti za njegovu samoodrživost.

 

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist