Politika

Grad odbrojava

Grad odbrojava

Dubrovnik je 7. svibnja 2012. godine dobio novog gradonačelnika. Gradonačelnika koji se već prvog radnog dana zdušno i ozbiljno bacio na posao. Pa počeo raditi konkretno prometno rješenje na Pošti Lapad – kružni tok, kojim će se ubrzati protok prometa u tom dijelu Grada.

I ne, ne smeta njemu, kao pravom gradonačelniku jednog turističkog grada, za ne rijeti bisera Mediterana, što je sezona već počela. Ma kome smeta malo prašine, buke i prometnih gužvi (pa gužve su ionako naša svakodnevnica, reći će upućeni). Ma, insoma, ni to nije sve. Popločat će se nanovo i cijeli Bulevar, čak i Starčevićeva ulica. E, kad se to fine do 1. lipnja velika mehanizacija upućuje se k Ilijinoj glavici, glavnom ulazu i izlazu iz Grada. Čekao je ulaz u grad Dubrovnik svoje uređenje 30-ak godina, pa ne može više čekati ni minut. Jer došao je odlučni Vlahušić i treba se odmah, u srcu turističke sezone, prihvatiti posla, jer kad padnu kiše jesenje, 'ko zna kad će se pos'o finuti.
A ovako ostavljamo i impresivan dojam. Zamislite samo što se turistima mota po glavi kad kroče prašnjavim ulicama u kojima depaju pikameri. Sigurno se pitaju koliko se toga u Dubrovniku napravi zimi, kad se ovoliko radi ljeti.
Ma, svi dobro znamo kako je Andru Vlahušiću ovo već treća godina od njegovog četverogodišnjeg mandata. I silna mu je preša jer vrijeme curi i do izbora, onih stvarnih, ostalo je manje od godinu dana.
 
TKO JE URANIO, A TKO ZAKASNIO
 

Gradonačelnik je očito poslušao savjet svoje prethodnice, koji mu je često davala i s govornice Gradskog vijeća. Tako mu je Šuica jednom prilikom čak poručila kako Grad nije videoigra te da 'što prije iziđe iz virtualnog svijeta'. Eto, poslušao ju je i sad neki opet nisu zadovoljni…

Sad šalu na stranu, sve je to prvi čovjek Dubrovnika Andro Vlahušić trebao početi raditi prije tri godine (a zamislite, 31. svibnja 2009. godine pobijedio je u drugom krugu izbora svoju protukandidatkinju Dubravku Šuicu i tako postao dubrovačkim gradonačelnikom, doduše prvim gradonačelnikom Dubrovnika na uskočkoj optuženičkoj klupi, ali o tom po tom).
Vlahušić je tek sad očito shvatio, ili ćemo tako barem pretpostaviti, kako koji glas više za godinu dana na novim izborima neće dobiti velebnim kulama u oblacima, virtualnim idejama čija je realizacija zapela negdje u Tvornici ideja, ili u virtualnom studentskom domu. Glasove neće pridobiti Guggenheimovim muzejom, gruškim waterfrontom, sajmom nautike i nekretnina, prozračnim visećim mostovima, ili onima od Graca do Lovrijenca, javnim obznanama tajnih ugovora, koje su na koncu obznanili mediji, shopping centrima s nerealnim rokovima izgradnje, WC-om na Pilama… već onim sitnim, malim komunalnim projektićima, koji građanima ovoga Grada itekako znače.
I sad smo se našli u situaciji da se cijela sila mehanizacije slila na gradske ulice. Naši kritičari rekli su kako nam ionako sezona traje 7-8 mjeseci, pa se u ono malo vremena u ostatku godine ne može sve stići napraviti bez velike love. Ili će reći kako trenutni radovi ionako ne rade gužvu veću nego li inače (ne znamo gdje ti ljudi žive i kad se tim cestama voze, ali im ta kritika baš i ne stoji). Treba se samo zapitati što se radilo tijekom zimskih mjeseci, jer nije vrag da nam stalno pada kiša.
 
JOŠ 349 DANA
 
Složit ćete se kako su se sva ova konkretna prometna rješenja trebala odraditi godinama ranije. No, Ilijina glavica je, mogla pričekati još tri mjeseca kad je svoje bolje dane čekala 30 godina.
Gradonačelnik je očito poslušao savjet svoje prethodnice, koji mu je često davala i s govornice Gradskog vijeća. Tako mu je jednom prilikom čak poručila kako Grad nije videoigra te da 'što prije iziđe iz virtualnog svijeta'. Eto, poslušao ju je i sad neki opet nisu zadovoljni… Ma moramo razumjeti i gradonačelnika. Neće se on tek tako predati, i tako lako, bez borbe, napustiti najdražu mu fotelju. Pa iako još nije riješena dubioza kao čiji će kandidat za gradonačelnika izaći pred birače 2013. godine, mora se pripremiti. A nije mu lako kad ispred sebe, ili bolje reći iza sebe u tri posljednje godine ima projekte poput Dubrovačke kartice, pokojeg igrališta, kredita za studente, koji se tiču pojedinih društvenih skupina. Napravio je on kružni tok na Solskoj bazi ili pak lijevi skretač na Domu zdravlja, no sve su to zasjenile afere za koje se, vjerujemo, nada da će ih narod ovog grada u idućoj godini zaboraviti. Hoće li Dubrovčani dobiti kolektivnu amneziju, bit će poznato za 349 dana. A do tad, naoružajmo se strpljenjem zbog silnih radova, prekopavanja, bušenja i asfaltiranja, koja nas tek ili još čekaju… i odbrojavajmo zajedno s Gradom…
 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist