Zanimljivosti

Grad Dubrovnik: Mirsova pozicija nije ugrožena

Grad Dubrovnik: Mirsova pozicija nije ugrožena

Povodom nezadovoljstva javnosti što je dubrovački kantautor Mirso Đulančić ostao bez koncesije na skalinima Onofrijeve česme, iz Gradske uprave uputili su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Pozicija uličnog zabavljača Mirsa Đulačića nije ugrožena

Gospodin Mirso Đulačić nije klasični ulični zabavljač, nego je također i trgovac koji svoje radove prodaje na prepoznatljiv i atraktivan način. Iako su gradske službe toga svjesne, s obzirom na vrijednost i posebnost načina na koji to radi uvijek je, iz perspektive korištenja javne površine tretiran kao zabavljač, a ne trgovac.
 
Naime, gospodin Đulačić se lani i nije prijavio na  natječaj za lokaciju na Onofrijevoj fontani, nego za Renesansni đir (nepotpuna ponuda), a usprkos tome, gradske službe mu nisu pravile probleme te je odradio cijelu sezonu.
 
Ove godine smo raspravljali o pozicijama za natječaj, i odlučili da ćemo neke sadržaje (prvenstveno zabavljačke) riješiti kroz program „Ulicama našeg Grada“ Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
 
To se odnosi na Trubadura Kruna,  lijeričara Kralja na Onofrijevoj, „Zlatnog čovjeka“, „Šimu s papagajima“, grupu „Fiori musicali“, Mirsa i druge ulične zabavljače i performere. 
Na tu temu tek se vode razgovori sa stručnim službama Turističke zajednice i kroz par dana bit će održan sastanak Povjerenstva za javne površine gdje će biti pozvani i predstavnici Turističke zajednice nakon čega će svi prepoznatljivi zabavljači biti primjereno vrednovani i uvršteni u program „Ulicama našeg Grada“ .
 
Zabavljači su prethodnih godina dobivali ugovore (u medijima se često krivo navode kao „koncesije“) za neki simbolični iznos (1.000 – 2.000 kn).

Njihova djelatnost nije tretirana javnim natječajem za davanje u zakup javnih površina, s obzirom na to da nisu registrirani kao društva, zadruge ili obrti.

U natječaju za korištenje javnih površina ostajali su, na primjer, prodavačica vezova, Renesansni đir i Kovač na Vratima od Pila jer isti nisu zabavljači, nego trgovci i obrtnici koji su svi su uredno registrirani i imaju obrte.
 
S obzirom na navedeno, očito je da Grad Dubrovnik nije donio nikakvu odluku o gospodinu Đulačiću, njemu će rad i dalje biti omogućen, a mišljenja smo da se medijska pompa podigla posve nepotrebno, krivim tumačenjem pravnog okvira djelovanja samog uličnog zabavljača.

Naime, Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika tek trebaju donijeti odluke o rješavanju problematike uličnih zabavljača na javnim prostorima.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist