Kultura

Govor straha i kazne: Iznimno predavanje akademkinje Nelle Lonza

Govor straha i kazne: Iznimno predavanje akademkinje Nelle Lonza

Iznimno zanimljivo pedavanje akademkinje Nelle Lonze ‘Govor straha i kazne: odredbe dubrovačkog Statuta o kažnjavanju’ održalo se ovog ponedjeljka u petoj lađi Lazareta, a brojna okupljena publika mogla je čuti odgovore na pitanja poput od kojih zločina pogotovo strepi dubrovačka srednjovjekovna zajednica ili pak kakve su kazne predviđene i što se njima želi postići…

Ovim strašnim, ali i zanimljivim temama o zločinima u Republici, ali i kaznama koje su slijedile, o zatražšivanju i praštanju, otvoren je ciklus predavanja povodom 750. obljetnice dubrovačkog Statuta u organizaciji Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Publika je uživala u fantastičnoj, jedinstvenoj večeri dubrovačke povijesti, a nakon nastanka Statuta, od te daleke 1278. nadalje, mnoštvo vrijednih isprava, osobito onih kaznenog prava, udarile su temelje fascinantnom odnosu pravde u odnosu krivičnog djela i kazne u najdetaljnijem mogućem postupku. Zato je Statut i dan danas jednako ‘živ’ i važan dokument kao i prije 750 godina neprocjenjivo blago.

Riječima akademkinje Lonza: ‘Budimo ponosni na Statut, ali budimo ponosni i na naš Arhiv i na napore koje se rade da se to blago sačuva’.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist