Kultura

Govor straha i kazne: Iznimno predavanje akademkinje Nelle Lonza

Iznimno zanimljivo pedavanje akademkinje Nelle Lonze ‘Govor straha i kazne: odredbe dubrovačkog Statuta o kažnjavanju’ održalo se ovog ponedjeljka u petoj lađi Lazareta, a brojna okupljena publika mogla je čuti odgovore na pitanja poput od kojih zločina pogotovo strepi dubrovačka srednjovjekovna zajednica ili pak kakve su kazne predviđene i što se njima želi postići…

Ovim strašnim, ali i zanimljivim temama o zločinima u Republici, ali i kaznama koje su slijedile, o zatražšivanju i praštanju, otvoren je ciklus predavanja povodom 750. obljetnice dubrovačkog Statuta u organizaciji Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Publika je uživala u fantastičnoj, jedinstvenoj večeri dubrovačke povijesti, a nakon nastanka Statuta, od te daleke 1278. nadalje, mnoštvo vrijednih isprava, osobito onih kaznenog prava, udarile su temelje fascinantnom odnosu pravde u odnosu krivičnog djela i kazne u najdetaljnijem mogućem postupku. Zato je Statut i dan danas jednako ‘živ’ i važan dokument kao i prije 750 godina neprocjenjivo blago.

Riječima akademkinje Lonza: ‘Budimo ponosni na Statut, ali budimo ponosni i na naš Arhiv i na napore koje se rade da se to blago sačuva’.

Pročitajte još

OD MUŠKOG IMENA DO KITICE CVIJEĆA Snaga kolende u našoj tradiciji

Dulist

BESPLATNA PROJEKCIJA U KINU SLOBODA ZA NOĆ EUROPSKOG FILMA Hrvatska premijera filma ‘Krivotvoritelj’

Dulist

SKUP, IZLOŽBA… Osam stoljeća dubrovačkoga kolendavanja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija