Kultura

‘Gospođica Julija’ večeras gostuje na daskama KMD-a

Kazalište Marina Držića ovog petka ugošćuje predstavu ‘Gospođica Julija’ u produkciji Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su ravnatelji Zdenko Rečić i Paolo Tišljarić te kazališni i književni kritičar Tomislav Čadež govorili o suradnji te predstavili knjigu ‘Gospođica Julija’ koja je s kazališnih dasaka preselila na papir i postala dvojezično izdanje Miša Grundlera te na kulturnom planu povezuje Hrvatsku i Švedsku. Prvi je to prijevod Augusta Strindberga direktno sa švedskog na hrvatski jezik pa je ovo uistinu jedan povijesni pothvat.

Gospođica Julija je drama napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. vijeku.

Večeras od 20 sati na Velikoj Sceni KMD-a zaigrat će strastveni komad koji je režirala Aida Bukvić. Igraju glumci Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Blašković koji su se također pridružili na press konferenciji u kazališnom foyeru.

Radnja komada se događa na imanju švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja.

Rezervacija ulaznica moguća je na e-mail: blagajna@kmd.hr ili na tel. (020) 321 088 // Online prodaja: www.ulaznice.hr.

Pročitajte još

VELIKI USPJEH KOLARINA Predstava ‘KARAOKE SHOW’ ide na XV Gumbekove dane!

Dulist

Đana Kahriman i Šimun Končić uz maestra Pavla Zajceva nastupaju u Dvoru

Dulist

‘IZ DUBINE SRCA’ Ukrajinska umjetnica Olena Sokolovska otvara izložbu u Sponzi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija