Aktualno

GODINA PREKRETNICE ACI d.d. ostvario rezultate koji ukazuju na novu uspješnu sezonu

GODINA PREKRETNICE ACI d.d. ostvario rezultate koji ukazuju na novu uspješnu sezonu

Nakon rekordne 2022. godine, najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, ACI d.d., u prvom je kvartalu 2023. nastavio s pozitivnim trendom rasta, koji ukazuje na to da će i ova godina, ukupno 40. u povijesti Društva, biti vrlo uspješna. U prvom tromjesečju, Društvo je ostvarilo 5 milijuna eura prihoda od prodaje što je za 11 posto ili 510 tisuća eura više u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine, pri čemu je najznačajniji porast prihoda zabilježen kod usluge godišnjeg veza. Tragom kontinuiranih investicija u kvalitetu infrastrukture i ponude, u sustav je i u ovom razdoblju uloženo dodatnih 930 tisuća eura, a fizički pokazatelji u marinama također bilježe rast od 5 posto.

-Ova godina, u kojoj obilježavamo 40. godišnjicu osnutka Društva, za ACI d.d. predstavlja prekretnicu u poslovanju kroz očekivanu realizaciju značajnih projekata. Tako između ostaloga očekujemo da će projekt izgradnje ACI marine Rijeka ući u narednu fazu realizacije, odnosno da će se kroz kraće vrijeme ostvariti uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji te početak izgradnje nove marine. Uslijed ulaska Republike Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu očekujemo povećanje potražnje za našim uslugama, posebice tijekom glavne nautičke sezone, za koju se aktivno pripremamo. Većina ključnih ciljeva Društva polazi od pretpostavke produljenja trajanja koncesijskih ugovora za cijeli ACI sustav, što je također projekt na čijoj se realizaciji intenzivno radi – poručio je predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić.

S obzirom na to da je prvi kvartal razdoblje pripreme za sezonu, posvećena je posebna pozornost daljnjem povećanju zadovoljstva klijenata i poslovnih partnera, što je ujedno i prvenstveni cilj Društva. Sukladno tome, kontinuirana ulaganja u infrastrukturu i popratne ciljane sadržaje dobila su svoj nastavak i u ovom periodu. Najznačajnija ulaganja od ukupnih 0,9 milijuna eura se pritom odnose na izvođenje radova na sidrenom sustavu u marini Palmižana te čine udio od 75% u ukupnim ulaganjima. Zatim slijede radovi na kolnom ulazu u ACI marinu Vodice te druga ulaganja u cilju oplemenjivanja i podizanja standarda i kvalitete.

Uz to, Društvo je kod fizičkih pokazatelja zabilježilo rast od 5 posto u odnosu na ostvareno u prvom kvartalu prethodne godine, prvenstveno utjecajem fizičkih pokazatelja godišnjeg veza s učešćem od 92 posto u ukupnom povećanju. Broj brod dana na dnevnom vezu povećan je za 8 posto, dok je broj brod dana na stalnom vezu veći za 5 posto. Slični su i fizički pokazatelji u metar danima, koji na razini sustava također bilježe rast od 5 posto, a temeljem prikazanih fizičkih pokazatelja proizlazi da je prosječna dužina plovila na vezu u ACI marinama 11,48 metara. Na dan 31. ožujka 2023. godine u marinama je na godišnjem vezu zabilježeno 3.508 plovila što u odnosu na isti dan usporedne godine, kada ih je bilo 3.334, čini 174 plovila više.

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist