Grad

Godina je 1991., Liburnija je trinaest dana zatočena na Korčuli, krug oko Grada se steže…

Godina je 1991., Liburnija je trinaest dana zatočena na Korčuli, krug oko Grada se steže...

Na današnji dan, u srijedu 20. studenog 1991. godine, na pregovorima u Komolcu kojima su prisustvovali predstavnici Skupštine općine, promatrači misije EZ-a iz Trebinja te Bernard Kouchner, JA je posta­vila ultimatum u kojem zahtijeva razoružanje hrvatskih obrambenih snaga u stambenom naselju Nova Mokošica, navodi Sebastijan Vukosavić u svom Gradoplovu.

Kako takav uvjet nije prihvaćen, sastanak je odmah prekinut. Neposredno potom neprijatelj je, na današnji dan, 20. studeno­ga 1991. godine, ušao u Novu Mokošicu. ‘Liburnija’ je tada već trinaest dana bila zatočena u korčulanskoj luci s hranom i vodom za Dubrovnik. Francuski vojni brod-bolnica ‘La Rance’ uplovio je u grušku luku s pomoći u lijekovima i sanitetskom materijalu. S njim je trebalo otputovati tristotinjak naših sugrađana prema Rijeci.

Brod ‘La Rance’ je s talijanskim brodom ‘San Marco’ i nekim drugim brodovima trebao održavati humanitarni konvoj s Dubrovnikom.

Uži dio grada opasan je minama zbog obrane. Steffan de Mistura, izaslanik UNICEFA, zatražio je od međunarodne javnosti da ne zaboravi tisuće djece, zatočene u Dubrovniku.

Nakon pada Slanog, i okupacije Zatona i Orašca u koje je neprijatelj ušao 1. studenog 1991. godine i nedugo nakon pada Osojnika, jednog od najvažnijih uporišta obrane Dubrovnika, na današnji dan, 20. studenog 1991. godine, okupirana su i najveća prigradska naselja Mokošica i Nova Mokošica te manja naselja Rožat, Komolac, Šumet i Čajkovići. Branitelji se povlače prema Dubrovniku i zauzimaju položaje u prvom zapadnom prigradskom naselju Sustjepan.

Padom posljednjih prigradskih naselja Dubrovnik je bio u potpunosti okružen neprijateljskom vojskom. Prva crta obrane je postavljena na potezu selo Sustjepan – naselje Nuncijata – Jadranska magistrala iznad Gruža i Grada – utvrda Imperial na brdu Srđ – naselje Orkanski visovi – hotel Belvedere. Malobrojni minobacači su raspoređeni u kampu Solitudo na Babinom kuku te Bogišićevom parku na Ilijinoj Glavici…

Foto: Jedna od posljednjih plovidbi Liburnije, arhiva DuLista

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović