Grad

Pervan plaća račune za uličnu rasvjetu u Solitudu. Grad ne preuzima na sebe pet ‘bumbeta’, a stanari uredno podmiruju komunalnu naknadu?!

Pervan plaća račune za uličnu rasvjetu u Solitudu. Grad ne preuzima na sebe pet ‘bumbeta’, a stanari uredno podmiruju komunalnu naknadu?!

Javna rasvjeta je jedna od važnijih stavki svakog naseljenog područja, a glavni je čimbenik i za sigurnost pješaka i vozača u prometu tijekom noćnih sati. Zbog toga situacija u kojoj rasvjetna tijela u nekoj gradskoj ulici nisu upaljena i po nekoliko dana, budi određenu zabrinutost. Na takav slučaj naletjeli smo u Ulici Vatroslava Lisinskog, točnije u naselju u Solitudu poznatijem kao ‘Pervanovo’. Naime, u zimskim danima nerijetko se dogodi da rasvjeta na ulici nije upaljena, o čemu su nam govorili i neki stanovnici.

‘Ne nalazi se na javnoj površini’

Stoga smo odlučili poslati Gradu Dubrovniku. U svom odgovoru su na samom početku istaknuli kako navedena rasvjeta nije u sustavu javne rasvjete Grada Dubrovnika.

-Ista se, naime, ne nalazi na javnoj površini nego na suvlasničkim djelovima parcela stambenih objekata u privatnom vlasništvu te su vlasnici dužni sami održavati predmetnu rasvjetu – naveli su. Isto tako, od njih smo tražili informaciju o tome postoji li još takvih slučajeva održavanja rasvjete na području Dubrovnika. Naglasili su kako Grad Dubrovnik vodi i upravlja evidencijom javne rasvjete na javnim površinama Grada Dubrovnika.

-Grad Dubrovnik ne raspolaže evidencijom rasvjete na suvlasničkim dijelovima parcela stambenih objekata u privatnom vlasništvu, koji ne predstavljaju elemente javne rasvjete. Vođenje takve evidencije nije obaveza jedinice lokalne samouprave – rekli su.

‘Nije u nadležnosti HEP ODS-a’

S upitom na ovu temu smo se zatim obratili i Elektrojugu Dubrovnik. Zanimalo nas je na koji je način organizirana rasvjeta u naselju Pervanovo te tko je zadužen za njeno održavanje. Kratko su istaknuli da ‘javna rasvjeta nije u nadležnosti HEP ODS-a nego jedinice lokalne samouprave’, kao i da je naš upit proslijeđen na rješavanje nadležnim službama. Rečeno nam je kasnije i da medijske upite šaljemo HEP-u, odnosno njihovom Sektoru za korporativne komunikacije, Službi za odnose sa javnošću, što smo i napravili. Od tamo smo opet dobili odgovor kako rasvjeta javnih površina, neovisno o tome je li u sustavu javne rasvjete ili na privatnim parcelama, nije u nadležnosti HEP ODS-a.

Pervan plaća račune za uličnu rasvjetu u Solitudu. Grad ne preuzima na sebe pet ‘bumbeta’, a stanari uredno podmiruju komunalnu naknadu?!

‘Da nema tvrtke Pervanovo, bio bi mrak’

Odgovor smo kasnije odlučili potražiti upravo u tvrtki Pervanovo. Generalni direktor Stjepan Vojinić rekao je kako rasvjetu u naselju održava i plaća upravo tvrtka Pervanovo tijekom cijele godine. Radi se o pet rasvjetnih tijela, a za plaćanje i održavanje na godišnjoj razini izdvoje oko 30 tisuća kuna. No, ono što je Vojinić istaknuo jest kako su nekoliko puta tražili od Grada Dubrovnika da preuzme navedenu rasvjetu, odnosno da je uvrsti u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika. Naime, također navodi kako svi vlasnici i suvlasnici stambenih objekata u naselju redovno plaćaju komunalni doprinos i naknadu, iako nemaju javnu rasvjetu.

-Tvrtka Pervanovo, kao privatna tvrtka, plaća rasvjetu tijekom 12 mjeseci, za sve ljude koji tamo žive. Da nema tvrtke Pervanovo, ne bi ni bilo rasvjete. Bio bi mrak. Preuzeli smo odgovornost za javno dobro i javni interes. Među ostalim, imamo puno djece, kao i starijih ljudi u naselju. Da se živi u mraku, to bi bilo neprihvatljivo – rekao je. Dodao je i kako se može dogoditi da nekad nema svjetla u ulici.

-To nije javna rasvjeta koja je uvijek pod nečijom 24-satnom skrbi. Tvrtka Pervanovo tijekom sezone, od 1. svibnja do negdje 1. listopada, dok ima gostiju, osigurava osobu koja 24 sata netko nad tim bdije. Dok se od 1. listopada do 1. svibnja može dogoditi koja noć da padne napon ili sklopka ili da se dogodi nekakav incident sa strujom i da se ne reagira odmah. Niti je tvrtka Pervanovo dužna niti obvezna time se baviti, ali kad god možemo i koliko god možemo, mi plaćamo i održavamo rasvjetu. Dakle, tvrtka gratis održava rasvjetu za sve u tom dijelu grada – naglasio je.

‘Ako naplaćivate, morate dati uslugu’

Tvrtka je, navodi dalje, više od deset puta tražila da se rasvjeta u naselju Pervanovo uvrsti u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika. No, svaki bi put, kako kaže, dobili odbijenicu ili ne bi bilo nikakvog odgovora.
-Dobili bismo odbijenicu uz objašnjenje da je to tako zato što grad nije preuzeo prometnicu ili grad nije nadležan za tu infrastrukuturu ili za tu cestu… Vazda ima neki odgovor, međutim vazda ide i isto pitanje. Ako Grad nije nadležan, onda neka ne naplaćuje komunalni doprinos ili mjesečnu komunalnu naknadu. Međutim, uredno je naplaćuje. Ako vi za nešto niste odgovorni, onda to ne možete ni naplaćivati. Ako naplaćivate, morate dati uslugu – rekao je. Prema informacijama direktora, u naselju koje je izgrađeno 2007. godine, nalazi se oko 55 stanova u kojima živi stotinjak stanara, a tu su i stanovi za iznajmljivanje. Dakle, tvrtka Pervanovo već 15 godina plaća određeni iznos za rasvjetu u ulici.

– Radi se o 5 ‘bumbeta’. Nije to 55 rasvjetnih tijela. Tu stavku u tvrtku Pervanovo plaćamo 30-ak tisuća kuna na godišnjoj razini i mi ćemo s time preživjeti. Ali opet, mi nismo tvrtka koja se bavim pružanjem usluga javne rasvjete. Mi pomažemo koliko možemo, no to nije naša primarna zadaća – naglasio je.

Gradu smo poslali upit zbog čega se nekoliko puta odbilo traženje tvrtke Pervanovo na preuzimanje rasvjete u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika. Također, pitali smo, Iako se radi o rasvjeti koja nije u sustavu javne rasvjete Grada Dubrovnika, zbog čega vlasnici i suvlasnici stambenih objekata u naselju svaki mjesec dobivaju zaduženje za komunalnu naknadu? Odgovor nam je stigao naknadno, a prenosimo ga – u cijelosti.

Grad Dubrovnik: Nije odbijeno

– Traženje navedene tvrtke o uvrštenju elemenata rasvjete koji se ne nalaze na javnoj površini nego na suvlasničkim dijelovima parcela stambenih objekata u privatnom vlasništvu u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika nije odbijeno. Naime, po zaprimanju zahtjeva za preuzimanje javne rasvjete u sustav održavanja Grada Dubrovnika proveden je očevid s potrebnim mjerenjima i utvrđeno je da trenutno ne postoje uvjeti za spajanje na sustav zbog potencijalnog preopterećenja TS Babin Kuk iz koje se napaja javna rasvjeta Ulice Vatroslava Lisinskog. Kako bi se provelo spajanje navedenih elemenata potrebno je izvršiti dokup snage mjernog mjesta u Riječkoj ulici, a taj zahvat iziskuje i građevinske radove. Stoga je navedeno planirano u 2023. godini – naglasili su nam u službenom odgovoru iz Grada Dubrovnika.

Podnositelje zahtjeva, tvrtku Pervanovo, nadležni odjel Grada Dubrovnik izvijestio je o situaciji, ističu.

Komunalna naknada je zakonska obveza utemeljena na Zakonu o komunalnom gospodarstvu, Odluci o komunalnoj naknadi Grada Dubrovnika i plaća se za stambeni prostor, garažni prostor, poslovni prostor,  građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti te neizgrađeno građevinsko zemljište, istaknuli su nam.

– Sredstva komunalne naknade prihod su Proračuna Grada Dubrovnika koja se koriste za financiranje održavanja i građenja komunalne infrastrukture, a mogu se na temelju odluke Gradskog vijeća Grada Dubrovnika sredstva komunalne naknade mogu se koristiti i za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene, te za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu Grada Dubrovnika, ako se tom odlukom ne dovodi u pitanje mogućnost održavanja i građenja komunalne infrastrukture – zaključili su iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist