Kultura

GLUMAČKI GENIJE Osam dugih godišta bez Pređa

Prije osam godišta dubrovačka i hrvatska javnost oprostila se od kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Predraga Vušovića Pređa.

Rođen u Kotoru 29. kolovoza 1960. godine, Vušović je prve glumačke korake napravio u kazalištu ‘Mali Marin Držić’ s ulogom Tom Sawyer-a u istoimenoj predstavi. Njegov talent dolazi do izražaja u predstavama Studentskog teatra Lero, a 1979. godine odlazi u Zagreb gdje pohađa Akademiju dramskih umjetnosti.

Do 1996. profesionalno je angažiran u Kazalištu Marina Držića, nakon čega odlazi u Gavellu. Ostvario je mnogobrojne nezaboravne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je igrao u naslovima kao što su Vojnovićeva ‘Dubrovačka trilogija’, kultnom ‘Ekvinociju’ u režiji Joška Juvančića, ‘Kafetariji’ te tri Držićeva ‘Dunda Maroja’.

Najpoznatiji je, između ostalog, bio po ulozi Gazde u seriji ‘Bitange i princeze’, a njegova glumačke vještine bile su zapažene i u filmovima redatelja Vinka Brešana ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ i ‘Maršal’.

Bio je i izvrsni poeta te su njegove pjesme postumno izdane u zbirci ‘Slušaj srce’.

Pročitajte još

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Dulist

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija