Kultura

SLIKOVNICA ‘JEŽINCOVA ŠKRAPICA’ Svojevrsni revolt autorice na novi popis lektira

Predstavljanje slikovnice ‘Ježincova škrapica’ autorice Tonke Alujević održalo se u petak u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

‘Ježeva kućica’ Branka Čopića autoricu je potakla na pisanje’J ežincove škrapice’. Na ideju je došla prije četiri, pet godina kada je Ježeva kućica izbačena iz škola i vrtića što je kod nje stvorilo ‘svojevrsni revolt’. Odlučila se pak na sofisticiraniji način prepjevati ju i likove koji su šumski staviti u more. Namjera je bila publici prikazati da uopće nije bitno nalazi li se tko u šumskom predjelu ili u močvari, jer svatko voli svoj dom gdje god bio. Tekst je napisan splitskim govorom.

Zanimljive Ilustracije koje krase slikovnicu napravljene su tako da se na suncu fotografirala sjena likova iskrojenih od kartona, koji pričaju svoju priču na stijeni kraj mora. Alujević je na ovu ideju došla sjećajući se djetinjstva i svoga tate koji bi, kad nije bilo struje, iz svijeće rukama stvarao žive likove na zidu i pravi teatar sjena.

– Treba samo mašte, a slikovnica je jedan pokušaj da se skrene pažnja na nešto što imamo tu – zaključila je Alujević.

Na kraju slikovnice nalazi se mali rječnik kako bi djeca od malena učila i čuvala dalmatinske riječi. Za tekst i ilustracije zaslužna je Tonka Alujević, fotografije je radila Manja Buktenica, a grafički dizajn naslovnice djelo je Jakše Matošića.

Pročitajte još

ANDRIJA IVANČAN ‘Naše ambicije su velike i ne krijemo ih – želimo biti najbolji ansambl u Hrvatskoj!’

Mia Njavro Banić

‘Lamento i Boogie’, skladba Gordana Tudora posvećena DSO-u i maestru Hutu

Dulist

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija