Koronavirus u Hrvatskoj

Glazbenici traže da se publici osiguraju besplatni anitgenski testovi

Hrvatski glazbenici i organizatori koncerata ujedinjeni su u zahtjevu da se izmijeni odluka Stožera civilne zaštite prema kojoj se dio publike koji još uvijek nije cijepljen, kako kažu, ‘ucjenjuje plaćanjem antigenskih testova bez kojih ne mogu doći na koncerte’. Iako su, dodaje, karte za njih kupili u vrijeme kada ta mjera uopće nije bila na snazi. Poznata glazbena imena zahtijevaju od Vlade da publici osigura besplatne testove sve dok važe postojeće mjere, a ako to nije moguće, traže odgodu provedbe ove odluke za publiku koja nije cijepljena na barem mjesec dana, odnosno do postizanja održivog rješenja za sve.
-Nakon više od 500 dana u kojima su, gotovo u potpunosti, zamrle koncertne aktivnosti, izvođačima je odnedavno ponovno dozvoljeno nastupati, no zbog trenutačnih odluka Stožera, veliki broj zakazanih nastupa se otkazuje ili ih je u startu nemoguće organizirati – ističe se u priopćenju.
Alan Hržica; Aljoša Šerić; Amira Medunjanin; Alka Vuica; Bruna Oberan; Buntai; klapa Cambi; Damir Urban; Davor Gobac; Dino Blunt; Dino Jelusić; Domenica; Franka Batelić; Gibonni; Gina Damjanović; Goran Bare; Goran Karan; Grše; Husein Hasanefendić Hus; Iva Ajduković; Ivana Kovač; Ivana Husar Mlinac; Ivan Dečak; Jole; Josipa Lisac; Krankšvester; Let 3; Marijan Brkić; Marija Husar Mlinac; Marko Kutlić; Marko Tolja; Massimo; Matija Cvek; Mia Dimšić; Neno Belan; Nika Turković; Opća Opasnost; Pocket palma; Porto Morto; klapa Rišpet; Sandi Cenov; Silente; TBF; Tedi Spalato; Tomislav Marić – ToMa; Vanna; Vinko Ćemeraš; Zaprešić boys; z++; 30 zona – izvođači su koji su zasad dignuli glas protiv odluke Stožera koji necijepljenoj publici uvjetuje dolazak na koncerte plaćanjem obveznih antigenskih testova, umjesto držanjem distance kao dosad, iako je riječ o pravilu koje je doneseno nakon što su karte već bile kupljene.
-Domaće glazbenike smeta i što se u javnosti uporno potiče stav o rizičnosti koncerata na otvorenom, uz potpuno pridržavanje mjera, dok se na javna okupljanja drugog tipa, gleda blagonaklono.
Važno je istaknuti kako se niti jedan od spomenutih izvođača ne protivi strogim protuepidemijskim mjerama kojima se štiti zdravlje okupljenih na koncertima. Štoviše, na svojim društvenim mrežama izvođači redovito pozivaju građane da se odazovu cijepljenju kako bi se život čim prije vratio u normalu.
Nastavno na donesenu mjeru obveznih antigenskih testova, domaći glazbenici od Vlade traže plaćanje testova koji su uvjet za održavanje koncerata, sve dok je ta mjera na snazi. U suprotnom, mjeru je potrebno odgoditi na minimalno 30 dana do postizanja dogovora oko održivog rješenja za sve zainteresirane strane – publiku, izvođače, organizatore te Vladu i Stožer – navodi se među ostalim u priopćenju.

-Izvođačima i organizatorima najviše je u interesu da se na njihovim koncertima osigura maksimalna zaštita zdravlja svih prisutnih i da se time osigura nesmetana realizacija koncertnih aktivnosti. U tom smislu, izvođači i organizatori podržavaju zahtjev za antigenskim testovima, no budući da ta odluka generira ozbiljne troškove publici, smatramo minimumom korektnosti da za nju snosi trošak onaj koji ju je i donio. Proteklo razdoblje najteže je u povijesti za glazbenu i koncertnu industriju, a unatoč tome što smo branša koja u normalnim okolnostima, u samoj jednoj godini akumulira potrošnju veću od 10 milijardi kuna, od čega izravnu korist ima upravo država, Vlada nam je dosad minimalno pomogla. Kao značajnom gospodarskom subjektu, već nam mjesecima prijeti kolaps, stoga tražimo od Stožera civilne zaštite da, ako ostaje pri odluci obveznih antigenskih testova, prihvati zajednički zahtjev izvođača i organizatora, uobličen kroz inicijativu Ministarstva kulture i medija, o nužnom uvođenju odgode mjera koje generiraju nove i neplanirane troškove. Takvim se potezima dodatno udaljuje i publiku od izvođača, čije nastupe čekaju više od godinu dana i koji simboliziraju povratak normalnog društvenog života – izjavio je Nikša Bratoš, predsjednik Hrvatske glazbene unije.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

HZJZ poziva na testiranje građane koji su nedavno boravili južnoafričkom području

Dulist

U Hrvatskoj imamo 5.709 novih slučajeva, preminulo je 68 osoba

Dulist

UPUTE HZJZ-A Za koga je zbog omikrona obvezna karantena po dolasku u Hrvatsku?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija