DuList IN

GLAZBENI TANDEM – OTAC I KĆI, EMIR I UNA HOT Kako je jedan domaći rad postao pjesma?

GLAZBENI TANDEM - OTAC I KĆI, EMIR I UNA HOT Kako je jedan domaći rad postao pjesma?

Osnovna škola Ivana Gundulića nedavno je otvorila svoj YouTube kanal, a prva objavljena pjesma je ‘Jesen’ u izvedbi Une Hot i 3.B. Stihove za pjesmu napisala je upravo Una. Zanimljivo je kako je to bio njen zadatak za domaći rad kod učiteljice Paule Dropulić. Nakon što je Unin tata, gitaristički virtuoz i glazbenik Emir Hot, pročitao stihove, poželio ih je uglazbiti i to je napravio s vrhunskim suradnicima. Una je zatim s prijateljima iz razreda ovo ljeto snimila spot za novu pjesmu o jeseni.
— U trećem razredu smo dobili domaći rad iz hrvatskog jezika. Trebali smo napisati priču, a tema je bila ‘Jesen’. Napisala sam stihove koji su se rimovali. I onda je moj tata došao pregledati domaći i rekao je: ‘Kako je ovo lijepo’ i da će mi on napraviti muziku. Kad je to napravio, došli smo u njegov studio i snimali pjesmu. Falio nam je zbor za refren pa smo pozvali cijeli razred u studio i zajedno smo pjevali i snimili pjesmu – ispričala nam je desetogodišnja Una o nastanku pjesme.

Lijepa uspomena iz škole
Ova, inače odlična učenica, istaknula je da se zbog ovog projekta osjeća sretno. Takvom je osjećaju, govori dalje, pridonio i rad s njenim tatom, Emirom Hotom.
—Rekao sam: ‘Ne bih ja bolje ovo napravio, šteta je da ovo sad propadne. Hajde da napravimo i pjesmu’. Uzeo sam gitaru i napravio muziku. Imam dobre prijatelje u Splitu koji imaju svoj studio, a u kojem su snimali Oliver i Gibonni. Producent Darijo Marunčić mi je istu večer, kad sam mu poslao demo, napravio aranžman. No, falio nam je zbor na refrenima. Tada smo došli na ideju da uključimo cijeli razred. Učiteljica Paula Dropulić dobila je suglasnost od svih roditelja. Djeca su došla spremna na snimanje jer su već prije vježbala – ispričao je Hot. U cijeli je kreativni proces ‘uskočio’ video producent Haris Čustović koji je sve zabilježio kamerom.
—Sada imamo i spot. Htio sam da djeca imaju lijepu uspomenu iz škole – rekao je.

Klavir ili violina?
Una ide i u glazbenu školu gdje uči svirati violinu. Prvo je htjela upisati klavir, no nakon što je pogledala video jedne djevojčice na YouTubeu kako svira violinu, promijenila je svoje mišljenje.
—Volim glazbu, možda malo i zbog tate, ali sama sam shvatila da je glazba za mene lijepa – dodala je Una. I ne čudi, jer je njezin otac Emir Hot izgradio svjetsku glazbenu karijeru te dan danas svira koncerte pred tisućama ljudi. Ističe nam da je njegov život – muzika.
—Diplomirao sam modernu muziku u Londonu te završio klasičnu gitaru u Bosni. Tata se dobro razumije tko je muzikalan, a tko nije (smijeh). Una je od malih nogu u muzici. Vidio sam da, uvijek dok bi nešto pjevala – nije bilo falša. Svaki je ton bio gdje treba. Kreativna je, voli slikati i jako lijepo crta, zbog čega sam joj rekao da je – umjetnica – istaknuo je Hot. Una inače voli slušati današnju popularnu glazbu, ali kaže kako nema najdražeg izvođača. ‘Nisam baš za starije pjesme koje tata sluša’, dodala je Una kroz smijeh. Ako bi je tata pozvao da mu nešto na violini odsvira za potrebe njegovog albuma, to bi i napravila.

VOLI I SLIKATI!
Sve je puno njenih slika
—Kuća nam je kao muzej, sve je puno njenih slika – rekao je Emir Hot govoreći o Uninoj umjetničkoj crti. — Slikam najviše na platnu. Nekad slikam s temperama, nekad s vodenim bojama, a ponekad čak i s pastelama. Volim najviše crtati cvijeće, i prirodu, ali i životinje – otkrila nam je Una.

NOVI YOUTUBE KANAL
Škola o pjesmi
— U naš se grad gotovo neprimjetno došuljala jesen, a sinoćnji je vjetar otpuhao ljeto kojemu se nikako nije žurilo napustiti nas. Dobrodošlicu jeseni iskazujemo jednom posebnom pjesmom koja danas doživljava premijeru na školskoj mrežnoj stranici. Eto kako jedan domaći rad može potaknuti kreativnost, i kod djece i kod roditelja. Bravo! – naglasili su iz OŠ Ivana Gundulića.

Iz tiskanog izdanja od 29. rujna 2021.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist