Grad

Gjaja: Vlada niže odluke na štetu Dubrovnika

Ivo Gjaja

Dubrovački ogranak Hrvatske socijalno liberalne stranke uputio je priopćenje vezano za Ured države uprave u Dubrovniku. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Povodom ukidanja Ureda državne uprave u Dubrovniku
Ispričavamo se čitateljima, ali rješenje nije šutjeti i samo u brke *rogoboriti

Zašto nismo naučili od naših predaka da se za status treba boriti, ako treba i žrtvovati , a kad je potreba treba platiti, posebno kad se ima i može

Strahovi su se pokazali opravdanim. Ova Vlada Republike Hrvatske, nastavljajući ubrzano ono što je započela prethodna, niže odluke jednu za drugom na štetu grada Dubrovnika i njegovih građana. Odnos prema Dubrovniku je sličan onome iz vremena Kraljevine Jugoslavije kad je: „Dubrovnik svrstan među varoši, poput Andrijevca, Berana, Bijelog Polja i Bileće, a gradovi u Zetskoj Banovini su samo Budva, Cetinje i Kotor“. Odnos Dubrovčana bio je tada prema „novoj realnosti“ kratko sažet i u epigramu nepoznatog autora, što se prema tvrdnji Josipa Berse „na stotinu načina“ godinama prepjevavao po gradu: „Naš Dubrovnik u vjekove stare / bi oaza sred divlje pustare; / a kada mu novo doba svane, / tada i sam pustarom postane“.
Od sličnih lamentiranja u ovo vrijeme nema nam pomoći. Guraju nas u regiju, od centra koje nas dijeli 200 km i schengenska granica.
Stoga predlažemo:

U riješenosti da budemo “kovači svoje sreće” moramo zatražiti od Vlade Republike Hrvatske da nam vrati sve institucije koje su iz Dubrovnika izmještene. Iznos koji država štedi mjerama racionalizacije Grad bi godišnje uplaćivao iz svoga proračuna u državni proračun.

Pretpostavljeni iznos ušteda je, ako se radi o 100 /stotinu/ službenika manje u svim do sada izmještenim institucijama uključujući i naredna izmiještanja, oko 15 mil. kuna, uz prosječnu mjesečnu bruto plaću (uz uključene i doprinose na plaću) od 10.000 /deset/ tisuća kuna sa samo jednim dijetom i bez uzdržavanih osoba prosječno po službeniku/namješteniku neto 6.250 kuna i 30.000 /trideset tisuća/ kuna svih ostalih troškova po službeniku godišnje. Iznos od 15 mil. kuna je samo 3,25 % ovogodišnjeg proračuna Grada Dubrovnika.

Je li broj službenika/namještenika, koji već zbog izmiještanja institucija ne rade i do uspostave regije više neće raditi u institucijama u Dubrovniku, upola manji od stotinu i to iskazano u novcima neka nam racionalizatori predoče točnom računicom, ako je imaju. Potrebita sredstva koja bi Grad trebao subvencionirati državi vjerojatno su upola manja!

*Da bi se isključili možebitni nesporazumi oko upotrijebljenog pojma rogoboriti, on nema veza s rogovima, a još manje s volovima: Rogoborenje je neblagonaklono govorenje o nekoj temi, negodovanje. Rogoborenje redovito prati strah od reakcije objekta, pa stoga nije potpuni sinonim negodovanju. Najčešće se rabi prilikom odražavanja latentnog nezadovoljstva elitama, vlašću i njenim predstavnicima po cijeloj hijerarhiji državnog aparata.

Predsjednik IO HSLS-a , Dubrovnik
Ivo Gjaja, dipl.ing.

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist