GradKome zidine

DPDS Gradonačelnik želi komercijalizaciju baštine i javnog prostora

Zastava DPDS

Društvo prijatelja dubrovačke starine poslalo je priopćenje vezano za jučerašnje izjave gradonačelnika Vlahušića. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Netko koga prati nepravomoćna presuda zbog zloporabe položaja i ovlasti, kao što prati gradonačelnika Andra Vlahušića, zadnja je osoba koja vjerodostojno može komentirati bilo čiji rad pa tako ni Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), smatraju u DPDS-u.

Oduzimanjem upravljanja dubrovačkim zidinama DPDS-u još se jednom politika destruktivno uplela u kulturu i to na štetu očuvanja kulturne baštine. Način na koji Grad upravlja Revelinom, otkad ga je odvojio od zidina, jasno ukazuje namjere gradonačelnika Vlahušića sa zidinama: komercijalizaciju baštine i javnog prostora. Zidinama se sprema sudbina Revelina, kafići, suvenirnice i noćni klubovi.

Grad već četiri godine dobiva čistih 50 posto ukupnog prihoda od ulaznica, a Društvo od svoje polovice plaća porez, ulaže velike iznose u obnovu baštine i pokriva sve troškove. Ništa od tih prihoda Grad nije uložio u naše zidove ili u neki drugi objekt naše povijesne baštine. Javnosti je u cijelosti nepoznato gdje su otišla ta sredstva, kao i sredstva koja grad prikuplja od spomeničke rente. Sva ta sredstva „utopila“ su se u proračunu, a Gradonačelnik nikada za njih nije podnio račune građanima. Na računu Društva su na zakonit način rezervirana sredstva za obnovu, a spominjanje cifre od 17 milijuna kuna još je jedna u nizu kleveta Andra Vlahušića.
Gradonačelnik je najavio posebnu sjednicu Gradskog vijeća. Tome se radujemo jer ćemo konačno dobiti priliku reći svoje mišljenje o „Zakonu o zidinama“ budući da je Gradsko vijeće odlučilo o potpisivanju Ugovora o upravljanju zidinama, ono jedino tijelo ovlašteno samostalno o tome odlučivati.

Poseban je problem, što su donesene Izmjene i dopune Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika opasan pravni presedan, jer uvode pravnu nesigurnost. Obzirom da smatramo da je Zakon protuustavan, vjerujemo da će nakon što pokrenemo postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom, ovaj to i prepoznati.
Također, ne možemo dopustiti otvorene prijetnje otkazom našim zaposlenicima. Zakon nije predvidio preuzimanje zaposlenika, ali samo zato što Gradonačelnik od početka planira „uhljebiti“ svoje ljude na mjesto osoba koje godinama predano i teško rade na zidinama. Nećemo mu omogućiti davanje otkaza iskusnima i dovođenje podobnih!
Sav trud i napori te rezultati rada generacija savjesnih i odgovornih Dubrovčana, s dugom tradicijom znanja i iskustva u obnovi baštine, sada se pokušavaju obezvrijediti ovim Zakonom. Sa samo jednim ciljem: komercijalizacijom i zadnjeg očuvanog dijela našeg Grada, naših zidina.

DPDS je udruga s više od 60 godina iskustva i jako dobro zna svoja prava i obveze te ih na to ne treba nitko upozoravati. Naša obveza je čuvati našu povijesnu baštinu kao zjenicu oka u glavi i od toga nećemo odustati.

Pročitajte još

Dvije obitelji s ukupno devetoro djece uselit će u gradske stanove

Dulist

Francuski veleposlanik u nastupnom posjetu kod gradonačelnika

Dulist

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pogledajte što ima u kinima

Dulist