Grad

Generalna nije proba – to je događaj, spektakl puka!

Tomo Šeparović

Večeras, točno u ponoć, sa batima onih falsi Mara i Bara sa Zvonika i uz ljute čiope koje mir svoj noćni u Gradu više ne nalaze, započet će još jedna otvorena Generalna proba otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara.
Večeras, točno u ponoć, Generalna je proba – događaj kojeg čeljad Grada već godištima čeka više od Otvaranja i svih predstava i koncerata koje im ponude Igre.
Događaj je to za dubrovački puk, za čeljad mu, koja se okupi na tribinama, „galeriji“ kako je zovu, zabavi se i pjeva, šali se i čini skerce i kazine, prekida probu na svaki mogući i šaljiv način – te je usmjerava „na drugu bandu pod istu komandu!“, te nakon svoje predstave pusti glumce „da uđu“ i preda im svoj Grad, svoje ulice, svoj mir.
Generalna je odušak Grada i čeljadi mu, prvi susret publike i umjetnika, koji i te kako znaju što ih čeka. Godinama. Tek ako bi prihvatili ovu igru, ako bi pjevali i zasvirali s okupljenima na tribinama, zapljeskali na upadice i dobacivanja, dobili bi umjetnici propusnicu i dobili bi naš Grad za svoje Igre. S Generalnom za čeljad Grada počinju Igre, Otvaranje i sve iza tog druga su priča.
Pučka je to festa puka dubrovačkog, čeljadi Grada, možda u ova naša vremena i jedina u kojoj se čuje glas tog puka, osjeti njihov duh, radost ali i ljutnja, pa i poneka psovka na račun onog što im se događa, iako nam ova festa puka „dohodi jednom na godište“.
Zapravo, Generalna i nije proba, to je događaj! Spektakl puka.
I godinama je već tako, otprilike koliko traju i Igre same.
Godinama se na Generalnu moralo i mora doći, ali kraj sedamdesetih i početak osamdesetih godina vrhunci su Generalnih proba, za pamćenje. Već sat prije ponoći zauzimalo se mjesto na tribinama, točnije na „galeriji“, tamo pored Cele, malo tko je ulazio rekli bi normalno, uz skale – penjalo bi se iza, uz ogradu, uz prešutno odobravanje redara i policiota. Gore pri vrhu „galerije“ okupljala se balica, ekipa koja je vodila događanje Generalne, upadice, komentare, pjesmu, pa i prekid probe, ako situacija tako nalaže. A bilo ih je – tih situacija. U balici se znalo tko dirigira, a tko kolo vodi. Uvijek, godinama.
I godinama su balicu činili najveći likovi Grada. Frano Miš jednom je direktno s broda stigao na „galeriju“, pozdravio Iva Labaša Papagala, te s njim u duetu krenuo s pjesmom i dobacivanjem. Tomo Šeparović bi sišao do orkestra, među zbor i zapjevao nešto svoje, uz pratnju zbora sa „galerije“ i obavezan prekid probe. Generalne probe. Ivo Labaš popeo bi se na Orlanda i odozgo dirigirao. Uz ove legende dubrovačkih škeraca na Generalnoj, ostalu balicu činila bi ekipa iz Grada; Letampa, Čolo, Čeja, Čile, Kera, Hrdalo i mnogi drugi. Sponzor je godinama bila tvrtka RISK iz Zagreba, čiji su znani proizvodi kao baloni letjeli iznad orkestra i oko Orlanda. Zbog tih prekida probe – proba se nije ni mogla privesti kraju. Niti je to ikome i bila namjera.
Bilo je tu i igre glumaca! U godini kad je umro Ivo Labaš , netko od njih dobacio je kako ide minuta šutnje za velikog Papagala, nastala je tišina, muk na „galeriji“, koju je netko od glumaca prekinuo počevši Himnu slobode, ali – samo se osramotio! Za sva vremena. Nitko „galeriju“ nije mogao prevariti! „Galeriju“ i čeljad Grada na Generalnoj trebalo je shvatiti, prihvatiti njihovu igru i njihov duh, potrebu da se učini odušak u toj veseloj noći. Kao malo tko, to je razumio Pređo, bio je velik glumac, ali i dio „galerije“, dio čeljadi Grada, i zato ga svi pamte, vole i poštuju. Da, i naša Dube, koja će možda i večeras otplesati svoj valcer sa Orlandom.
Tako je bilo. Nekad. Ni Generalne nisu više što su bile. Bilo je godina i kad su je ukidali, pa i branili. Pametniji je pokušavaju vratiti. Ali, vrijeme čini svoje, čak mijenja i ljude. Veliki likovi sa „galerije“ su partili, neki se umorili, mnogi pomalo i razočarali. Sve je manje čeljadi u Gradu, sve ih manje ima volje doći do Grada u ove ljetne gužve, sve je manje volje za smijeh, škerac, za učinit kazin. Pa ni Generalna odavno već nije što je nekad bila. Ali i ipak….
Večeras, točno u ponoć, sa batima onih falsi Mara i Bara sa Zvonika i uz ljute čiope koje mir svoj noćni u Gradu više ne nalaze, započeti će još jedna otvorena Generalna proba otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Spektakl puka dubrovačkog. Za sva vremena.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist