DuList IN

Gastro kreativci Lucija Tomašić i Damir Šarić: Ovog Božića kuhajte sa stilom!

Kuhajte sa stilom

Božić je vrijeme dobrog društva, veselja, lijepih priča, atmosfere za pet… A dobroj atmosferi jako dobro pridonosi, a što drugo, nego – fina ‘papica’!

Vrijeme je ovo kad se kalorije ne broje, a iz svakog od nas izlaze kreativne ideje bilo za menije, bilo za ‘ulazak u kuhinju’. No, u moru šarenih, kreativnih recepata, lako se izgubiti.

Što skuhati za Božić? Odgovor na to dali su nam divni mladi kreativci – priznata dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić i šef kuhinje restorana Stara Loza, Damir Šarić. Oni su, samo za čitatelje DuLista, pripremili glavno jelo i desert koji će sigurni smo, mnogi od vas rado htjeti pripremiti za sebe i svoje bližnje ovih blagdana…

Glavno jelo je patka s njokima od kestena. Zvuči primamljivo!

– Patka s njokima od kestena –

Za 4 osobe:
800g pačjeg batka i zabatka
lovorov list
1 glavica češnjaka
400g krumpira
200g glatkog brašna
2 jaja
150g kesten pirea
Maslo
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Tvrdi kozji sir

Priprema:
Pačji batak i zabatak stavimo u lonac i ulijemo maslinovo ulje da prekrije meso. Posolimo, popaprimo, dodamo lovorov list, neočišćenu glavicu češnjaka i stavimo da se tako kuha na najlaganijoj mogućoj vatri dok se meso skroz ne raskuha. Meso odvojimo od kosti na manje komadiće. Krumpir operemo i tako neoguljen stavimo peći u pećnicu na 180 stupnjeva dok ne omekša. Potom ga odvojimo od kore, protisnemo i ostavimo sa strane da se malo ohladi. U ohlađeni krumpir dodamo jaja, brašno, 100g kesten pirea, sol i papar. Dobro umijesimo – ako je prerijetko dodamo jos brašna jer konzistencija ovisi o tipu krumpira. Valjamo na pobrašnjen pleh oblik koji želimo. Ovakvo jelo dogotovljavamo na dva kola od štednjaka: prvo nam koristi za kipuću vodu u kojoj kuhamo njoke, a drugo za patku i umak. U kipuću vodu stavimo kuhati njoke dok ne isplivaju na površinu, što znači da su gotove. Na drugom kolu zagrijemo tavu s maslinovim uljem te dodamo pačje meso i ostatak kesten pirea, malo propirjamo. U međuvremenu dodajemo kuhane njoke i zalijemo s malo vode u kojoj su se kuhale. Pustimo da se umak izreducira, smanjimo vatru i završimo njoke sa pola žlice masla neprestalno mješajući. Dodamo sol i papar po potrebi. Jelo serviramo u dubokom tanjuru ukrašeno s listićima kozjeg sira. Dobar tek!

Za desert su nam gastro umjetnici pripremili rogač tortu te paprene kekse.

– Rogač torta –

4 jaja
100g šećera
100g mlijeka
200g otopljenog maslaca
135g fino mljevenog rogača
50g mljevenih lješnjaka
50g mljevenog badema
75g brašna
4 ribane jabuke
12g praška za pecivo
20g kakaa
150g tamne čokolade
150g slatkog vrhnja

Oguliti i naribati jabuke. Brašno, mljeveni lješnjak, mljeveni badem, kakao i prašak za pecivo prosijati. Jaja i šećer pjenasto nalupati te dodati otopljeni maslac i mlijeko. Lagano umiješati suhe sastojke i na kraju dodati ribane jabuke. Po želji se može ubaciti 75g grožđica koje smo prethodno natopili u rumu preko noći. Izliti u namašćeni i pobrašnjeni kalup i peći na 175 stupnjeva 20 do 30 minuta. Tortu ohladiti u kalupu. Zakipiti slatko vrhnje i preliti preko čokolade. Dobro promiješati dok se sve ne sjedini. Preliti preko torte i ohladiti preko noći u frižideru. Idući dan uživati u torti uz domaći džem od ljute naranče! :)

– Papreni keksi –

125g glatkog brašna
50g šećera u prahu
100g maslaca
2 žumanjka
Prstohvat soli
Prstohvat mljevenog đumbira, cimeta, klinčića, papra

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se stisne. Razvaljati na debljinu od 4mm te izrezati željene oblike keksa i peći 8 do 10min na 170 stupnjeva (dok ne porumene). Kekse posuti šećerom u prahu. Dobar tek! :D

 

Pročitajte još

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist

SJAJNI REZULTATI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU Župske mažoretke Lara i Katarina osvojile zlato!

Dulist

[FOTO] NEDJELJNI ĐIR Tko je sve iskoristio lijep dan?

Dulist