Garaža

Garaža korisnik, Ragusa dužnik, Grad jamac

Garaža korisnik, Ragusa dužnik, Grad jamac

Garaža Dubrovnik je korisnik kredita, Ragusa Parking dužnik po ustupljenim tražbinama

dok je Grad Dubrovnik jamac po ustupljenim tražbinama.

Sve to istaknuto je u dopisu Privredne banke Zgareb, koji je ovih dana poslan na znanje Gradu Dubrovniku, a zbunjuje dubrovačku javnost koja još nije na čisto – postoji li realna opasnost po gradski proračun ili ne.

Bivša gradonačelnica Dubravka Šuica tvrdi kako takve opasnosti nema, te da proračunu jedino šteti sam gradonačelnik Vlahušić neispunjavanje obveza po ugovor za garažu.

No, Vlahušić je drukčijeg stava iako su danas čelni ljudi Grada rekli (barem za javnost) kako iz Ugovora ne mogu jasno iščitati postoje li jamstva Grada ili ne.

S druge strane ta ista gradska uprava tvrdi kako po zakonskim odredbama Grad niti ne može biti jamac tvrtki koja nije u njihovom većinskom vlasništvu. Predizborni folklor ili ne, jedno je sigurno. Privredna banka Zagreb uputila je Garaži Dubrovnik d.o.o, koja je u 100-postotnom vlasništvu Midia Grupe, poziv na podmirenje obveza po kreditu u projektu Ilijina glavica.

Garaža Dubrovnik korisnik je kredita, dok je poziv upućen i na znanje Ragusa Parkingu, kao dužniku po ustupljenim tražbinama, te Gradu Dubrovniku kao jamcu po ustupljenim tražbinama.
Ako PBZ pokrene postupak prisline naplate ide se na arbitražu kojom će se ustanoviti postoje li i koje su obveze Grada Dubrovnika.

A evo i dopis PBZ-a, kojega je novinarima podijelio gradonačelnik:
– Vezano za dosadašnju spremnost Privredne banke Zagreb d.d. da aktivno sudjeluje u dodatnim pregovorima radi iznalaženja načina podmirenja obveza Vašeg Društva prema Banci iz Ugovora o dugoročnom kreditu s valutnom klauzulom od 04.06.2008. godine i svih pripadajućih dodataka istome, ovim dopisom Banka, prije svega, izražava svoje nezadovoljstvo izostankom dogovora s Vašim ugovornim partnerima, uslijed čega se samo uvećavaju obveze Garaže Dubrovnik d.o.o. po Ugovoru o kreditu.

Naime, banka je stava da je u proteklom razdoblju dala dovoljno vremena da se s ugovornim partnerima iznađe način podmirenja obveza, te se tako i sama uključila u pregovore s Vašim partnerima. Međutim, kako do danas takve inicijative i sastanci nisu dali nikakvog pozitivnog rezultata, te da kašnjenje u ispunjenju obveza Vašeg Društva prelazi rok od godine dana, Banka više nema mogućnosti da pasivno čeka daljnji ishod pregovora jer nedostatak konačnog dogovora o načinu podmirenja dospjelih i nedospjelih obveza, a uzimajući u obzir interne procedure Banke, koje su definirane u skladu sa zahtjevima iz podzakonskih akata Hrvatske narodne banke, nameću Banci obvezu da aktivira raspoložive instrumente osiguranja, odnosno poduzme mjere prisilne naplate po Ugovoru o kreditu.

Neispunjavanje obveza Vašeg društva iz Ugovora o kreditu traje više od godinu dana, o čemu Vas je Banka obavještavala i pozivala na plaćanje u mjesečnim intervalima putem obavijesti o obračunu i dospijeću kamate i glavnice. Stanje dospjelog duga po Ugovor o kreditu nalazi se u dokumentu u privitku ovom dopisu.

Slijedom rečenog, ovim putem vas pozivamo da u narednih 30 dana od dana primitke ovog dopisa dostavite Banci dokaz o postignutom sporazumu s ugovornim partnerima o načinu ostvarenja preduvjeta za osiguranje financijske stabilnosti cjelokupnog projekta, te o načinu podmirenja obveza po Ugovoru o kreditu koji će biti prihvatljiv za banku.

U slučaju da u roku od 30 dana od dana primitka ovog dopisa izostane konačan dogovor i podmirenje dospjelih obveza, Banka će biti primorana učiniti dospjelim sve obveze po Ugovoru o kreditu i aktiviranjem instrumenata osiguranja prisilnim putem naplatiti svoju tražbinu od svih dužnika i jamaca i u tom slučaju više neće biti mogućnosti za vraćanje plasmana u 'prijašnje stanje', nego će nadležnost nad upravljanjem i naplatom plasmana biti na Sektoru za naplatu potraživanja – dopis je Privredne banke Zagreb.

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović