Koronavirus u Hrvatskoj

Fuchs o stanju u školama: ‘Djeca nisu superširitelji. Ponovno razmišljamo o brzim testovima’

Oko 60 posto učenika diljem Hrvatske u ponedjeljak će sjediti u školskim klupama. Zaražene djece, koja su upisana u sustav, je manje nego li u prosincu prošle godine, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom za Dnevnik.hr.

Ako dođe do porasta zaraze, bit će lako prebacivati se između triju modela – A, B i C. Modeli u županijama, koji se koriste, trenutno su najprimjereniji.

– Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji. Po našim pokazateljima iz drugog vala, studija u Splitu je pokazala da kod 1000 testirane djece, brzim antigenim testom, niti jedno nije bilo asimptomatski pozitivno – rekao je te dodao da bi ga uskoro mogli i ponoviti.

Interes za cijepljenje djelatnika u sustavu je dobar, ali u utorak će se znati konačan broj, kada se lista zaključa.

– Kreće se između 30 i 40 posto – rekao je, ali nije zadovoljan postotkom.

– Bilo bi bolje kada bi on bio daleko veći i ja se nadam da će biti veći interes – otkrio je.

Prioriteta, unutar prioriteta neće biti jer su u obrazovnom sustavu mnoge specifičnosti. U višim razredima učenici nose maske, dok je primjerice u vrtiću to nemoguće. Također, odgajatelji ne mogu biti na distanci jer moraju ostvarivati fizički kontakt među djecom.

Pandemija i ovakav oblik nastave nepovoljno utječe na djecu, objašnjava, ‘utječe na psihofizički razvoj, na njihov socijalni razvoj i niz okolnosti’.

Pročitajte još

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Cijepljenje iduću srijedu u Studentskom domu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija