Koronavirus u Hrvatskoj

Fuchs o stanju u školama: ‘Djeca nisu superširitelji. Ponovno razmišljamo o brzim testovima’

Oko 60 posto učenika diljem Hrvatske u ponedjeljak će sjediti u školskim klupama. Zaražene djece, koja su upisana u sustav, je manje nego li u prosincu prošle godine, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom za Dnevnik.hr.

Ako dođe do porasta zaraze, bit će lako prebacivati se između triju modela – A, B i C. Modeli u županijama, koji se koriste, trenutno su najprimjereniji.

– Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji. Po našim pokazateljima iz drugog vala, studija u Splitu je pokazala da kod 1000 testirane djece, brzim antigenim testom, niti jedno nije bilo asimptomatski pozitivno – rekao je te dodao da bi ga uskoro mogli i ponoviti.

Interes za cijepljenje djelatnika u sustavu je dobar, ali u utorak će se znati konačan broj, kada se lista zaključa.

– Kreće se između 30 i 40 posto – rekao je, ali nije zadovoljan postotkom.

– Bilo bi bolje kada bi on bio daleko veći i ja se nadam da će biti veći interes – otkrio je.

Prioriteta, unutar prioriteta neće biti jer su u obrazovnom sustavu mnoge specifičnosti. U višim razredima učenici nose maske, dok je primjerice u vrtiću to nemoguće. Također, odgajatelji ne mogu biti na distanci jer moraju ostvarivati fizički kontakt među djecom.

Pandemija i ovakav oblik nastave nepovoljno utječe na djecu, objašnjava, ‘utječe na psihofizički razvoj, na njihov socijalni razvoj i niz okolnosti’.

Pročitajte još

U Hrvatskoj 193 nova slučaja koronavirusa, nema preminulih osoba

Dulist

Županija ima 29 novih slučajeva, testirano je 610 ljudi

Dulist

U ČETVRTAK Cijepljenje protiv koronavirusa u Studentskom domu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija