Politika

Franković u Gradu bolji od Beroša. Kako su prošli ostali s preferencijalnim glasovima?

Franković u Gradu bolji od Beroša. Kako su prošli ostali s preferencijalnim glasovima?

Ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ) osvojio je najviše preferencijalnih glasova u svim izbornim jedinicama. S 34.311 preferencijalnih glasova imao je više i od predsjednika stranke Andreja Plenkovića koji je u prvoj izbornoj jedinici osvojio 31.787 glasova, podaci su to Državnog povjerenstva s nešto više od 95 posto obrađenih biračkih mjesta.

U samom Dubrovniku aktualni gradonačelnik Mato Franković bio je bolji od ministra Vilija Beroša. Na 47 obrađenih glasačkih mjesta (od ukupno njih 52) Franković je dobio 2600 preferencijalnih glasova, a Vili Beroš 2088.
Franković je očito jedini predstavnik Dubrovnika koji je uspio ući u Sabor, ali još nije sigurno hoće li moći biti na oba mjesta i posvetiti se dovoljno i Gradu i saborskim obvezama. Podsjetimo kako je Franković u izjavi nakon privremenih rezultata istaknuo kako će za početak ići u Sabor, a da će potom odlučiti što će dalje.

-Ovom gradu treba gradonačelnik koji zna voditi grad. Ali, mogu raditi oboje – voditi Grad i biti u Saboru. Procjenit ću ovisno o situaciji pred nama kakvu ću odluku donijeti – rekao je Franković.

Evo kako su po pitanju preferencijalnih glasova ‘prošli’ ostali kandidati iz našeg grada i županije u Gradu i u cijeloj X izbornoj jedinici.

Nikola Dobroslavić (HDZ) u Gradu je dobio 167 preferencijalnih glasova, a njegovu stranačku kolegicu Mariju Vučković zaokružila su 64 birača. SDP-ovac Jadran Barač na listi Restart koalicije dobio je povjerenje 814 Dubrovčana. Za Mostovca Mara Kristića glasovalo je 437 birača, a s iste liste, za Juliju Zupčić njih tek 26. Na listi Možemo Đuro Capor je dobio 613 glasova, Igor Miošić 70, Petra Marčinko 29, Igor Legaz 254, a Svjetlana Jelavić Dean tek 3! Hrvoja Kukuljicu s liste Živog zida zaokružilo je 17 Dubrovčana, a Lanu Šegetin njih 101. Nositelj liste HNS-a Valentin Dujmović u X izbornoj jedinici u Gradu je dobio povjerenje 42 birača, njegova stranačka kolegica Marina Vučković Matić 35, Vedran Kunica samo 3, dok je za Miha Obradovića glasovalo 78 sugrađana.

U X izbornoj jedinici, na 885 obrađenih biračkih mjesta (od ukupno njih 935) najviše je preferencijalnih glasova na listi HDZ-a dobio ministar Vili Beroš (34.311), slijedi ga Mato Franković s 3.880 glasova. Zanimljivo je, kako je, u ovoj izbornoj jedinici, Franković nakon ministra Beroša, ostvario najbolji rezultat po preferencijalnim glasovima. Iza sebe je ostavio čak i Branka Bačića (2.627), ministricu Mariju Vučković (2.334) i župana Nikolu Dobroslavića s 850 preferencijalnih glasova. Istaknimo kako je župan Dobroslavić ‘skupio’ skromnih 850 glasova, od čega najviše u Gradu (180), u Primorju (129), Metkoviću (119). Ipak, jedna općina u našoj Županiji nije mu donijela nijedan glas, a riječ je o Smokvici, dok je u Trpnju njegovo ime zaokružilo samo dvoje ljudi.

Na listi Restart koalicije SDP-ov Jadran Barač dobio je ukupno 1.171 preferencijalnih glasova. Na listi Mosta Maro Kristić dobio je 685 preferencijalnih glasova, a Julija Zupčić 52. Na listi Domovinskog pokreta za Ivanu Marić glasovalo je 169 birača. Ime Đura Capora iz platforme Možemo glasovalo je 1.148 birača, za Igora Miošića 121, Petru Marčinko 69, Svjetlanu Jelavić Dean 11, a Igora Legaza 337 birača. Hrvoje Kukuljica iz Živog zida dobio je 39 preferencijalnih glasova, a Lana Šegetin 447. HNS-ov Valentin Dujmović 206, a Vedran Kunica 52 preferencijalna glasa.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist