Grad

FRANKOVIĆ OTVORIO GRAD Pregledavajte gradske račune, plaćajte dugovanja, predlažite promjene

FRANKOVIĆ OTVORIO GRAD Pregledavajte gradske račune, plaćajte dugovanja, predlažite promjene

Točno u 10 sati započeo je s radom sustav ‘Otvoreni grad’ putem kojeg građani mogu pregledavati gradske financije, imati uvid u dnevnu potrošnju, plaćati svoje obveze, dobivati digitalne potvrde, ali i predlagati promjene u svojim naseljima.
-Ovo je sustav u kojem će naši sugrađani moći imati uvid u cjelokupno financijsko stanje, analize i sve ono što je bitno za dnevno tekuće funkcioniranje Gradske uprave. Važno je naglasiti kako će uz pomoć ovog sustava građani do najmanje razine biti uključeni u život i razvoj grada, od mogućnosti davanja prijedloga, njihovog prihvaćanja pa usvajanja kao nekog budućeg sastavnog dijela proračuna – rekao je gradonačelnik Mato Franković predstavljajući ovog četvrtka sustav vrijedan nešto malo manje od pola milijuna kuna.
-Veliki broj gradova kreće istim ili sličnim putem, ali mi smo predvodnici konkretnog sustava koji uključuje građanina kao centralu figuru Grada Dubrovnika i kao takav naš sugrađanin može imati sve ono što bi trebao imati vezano za digitalizaciju gradske uprave – rekao je dalje napomenuvši kako je digitalizacija Gradske uprave bio težak posao, budući da se prije četiri godine krenulo od nule. Postojao je sustav ih 80-ih godina prošlog stoljeća te se trebalo s informatizacijom krenuti korak po korak da bi se došlo do današnjeg otvaranja Grada.
Sustav se dijeli na tri dijela: Građani upravljaju Gradom, Financije te Digitalni obrasci. Kad je riječ o financijama, kroz sustav transparentnosti građani će dnevno imati uvid u sve plaćene račune Grada iz prethodnog dana pa ćemo tako sutra ujutro znati što je sve Grad platio ovog četvrtka. Tu je i cijeli proračun, ali i financijske kartice putem kojih možete pregledavati vlastite obveze prema Gradu, ali ih i plaćati. Treba napomenuti kako se u podatke o financiranju može ući bez prethodnog dodatnog logiranja, a za sve ostalo može se koristiti ili sustav e-građani ili se putem e-maila prijavite te nakon fizičke identifikacije u Gradskoj upravi dobijete pristupne podatke.
-Ne postoji mogućnost lažiranja identiteta – poručio je gradonačelnik.
Svakako jedna od važnijih stavki ‘Otvorenog grada’ jest ‘Vox populi’, putem kojega građani upravljaju Gradom i daju svoje prijedloge za poboljšanje kvalitete života.
-Osobno sam najviše ponosan na prvi ovakav sustav u RH, a to je tzv. Vox populi. Svaki naš sugrađanin ima neku ideju, netko želi park za pse, netko vrtić, školu, ili 20 metara puta. Za svoju ideju prvo traži podupiratelje, a kad ih skupi određeni broj, ide se na glasanje među građanima samo tog određenog gradskog kotara ili mjesnog odbora – objasnio je gradonačelnik te napomenuo da će za neki projekt važan svima glasati svi građani. Nakon glasanja slijedi javno savjetovanje pa je tako najavio kako će model dubrovačke stanogradnje biti prvi koji će se testirati na ovom sustavu. Zadnji korak jest participativni proračun. Sustav je povezan i s društvenim mrežama pa se sve može dijeliti i pozivati ljude da podrže određeni prijedlog.
-Ne treba više skupljati peticije i ići po ulici, sad građani sve mogu odraditi online – ističe gradonačelnik.
Partneri Grada Dubrovnika u ovom su projektu Renato Totić iz T-Coma te Libusoft.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović