GradUrednički izbor

SPREMNI ZA GOSTE? Većina hotela ‘pod ključem’ do početka srpnja

SPREMNI ZA GOSTE? Većina hotela 'pod ključem' do početka srpnja

Nekolicina dubrovačkih hotela protekle godine zbog pandemije koronavirusa svoja vrata uopće nisu otvorila. Takav trend nastavljen je i u ovoj godini, najviše zbog neizvjesnosti koja i dalje vlada u zraku. Naime, iako su rezervacije u posljednje vrijeme nešto ‘jače’, pogotovo zbog najavljenih letova, datumi otvaranja pojedinih hotela u Dubrovniku nisu još sa sigurnošću poznati. Okvirno se tu radi o lipnju ili početku srpnja. Primjerice, lani hotel Kompas u Uvali Lapad nije uopće otvorio svoja vrata, a drži ih zaključanima i sada. Unutar grupacije Adriatic Luxury Hotels, kako nam ističu, otvoreni su trenutno hotel Excelsior i hotel Dubrovnik Palace. Hotel Odisej na Mljetu otvorio se u subotu, 15. svibnja.
—Početkom lipnja u planu je otvaranje hotela Bellevue, a do kraja lipnja, odnosno početka srpnja 2021. i preostali kapaciteti ALH – navode iz ove hotelske grupacije. Dobra odluka Na gruškoj obali smjestila se Petka, jedan od najstarijih dubrovačkih hotela. Lani nije radio, a trenutno je i dalje pod ključem. Mario Grbić, voditelj destinacije Dubrovnik za Sol Tourism d.o.o., u čijem sastavu djeluje i Petka, otkriva kad bi se mogla i otvoriti.
— Svi znamo kakva je bila prošla godina i sigurni smo da je to bila dobra odluka. Takav pristup osigurao nam je optimizaciju troška u zahtjevnom vremenu pandemije, a uz to smo kroz program zbrinjavanja uspjeli sačuvati jezgru zaposlenih i osigurati im redovna primanja. Za ovu sezonu planiramo otvaranje taverne Nostromo, koja posluje u sklopu hotela Petka, već kroz ovaj tjedan, dok smještajne kapacitete u hotelu Petka planiramo otvoriti s prvim danima lipnja, ovisno o potvrdama dolazaka koje imamo u najavi – reći će Grbić. Prošle godine nije se otvorio ni Hostel Sol, koji također djeluje u sklopu tvrtke Sol Tourism. Grbić otkriva da hostel još još uvijek nije otvoren za sezonu 2021.

SPREMNI ZA GOSTE? Većina hotela 'pod ključem' do početka srpnja

— Planiramo otvaranje ovisno o intenzitetu sezone i popunjenosti hotela Petka. Hostel je spreman za otvaranje praktično u svakom trenu te nakon što se steknu tržišni uvjeti može početi primati goste. Nadamo se što prije – naglašava te dodaje da je jako teško realno procijeniti što se može očekivati od ove sezone.
—Osnovna karakteristika našeg trenutnog razmišljanja je oprezni optimizam. Poslovanje, kao i svi drugi u sektoru, prilagođavamo okolnostima koje su dosta promjenjive. Čini se da bi razdoblje špice sezone mogao biti dobar, možda čak i odličan trenutak, a vjerujemo da bi se i post sezona mogla pokazati dobrom ukoliko procijepljenost bude dobra i sustav Covid putovnica funkcionalan. Pokazatelj optimizma je i činjenica da smo krenuli zapošljavati. Dubrovnik kao destinacija je u nepovoljnoj poziciji zbog strukture gostiju i načina putovanja, osobito u odnosu na destinacije koje su dostupnije individualnim gostima koji putuju autom. Dobra vijest je da smo prošli tjedan, nakon gotovo godinu i pol dana dobili potvrdu prvog serijala grupa od našeg velikog partnera, što je znak da se i taj tržišni segment budi. Trenutno je najveći izazov u ovim okolnostima naći pravu dinamiku pokretanja sustava, posebno u kontekstu troškovne učinkovitosti, no vjerujemo da je došlo vrijeme za početak oporavka poslovanja – govori nam Grbić.

Zasad dva hotela
Od Valamarovih objekata u Dubrovniku tijekom prošlogodišnje sezone otvoreni su bili hoteli Dubrovnik President Valamar Collection i Valamar Argosy te Solitudo Sunny Camping. Trenutno je otvoren Dubrovnik President Valamar Collection Hotel, a za sezonu je u planu otvorenje i drugih Valamarovih objekata u Dubrovniku, što će ovisiti o situaciji na tržištu i trendovima bookinga te daljnjem otvaranju letova, navode iz ove hotelske grupacije. Podsjećaju kako svi objekti Valamara imaju implementiran V Health & Safety program.
—Usklađen je sa sigurnosnim standardima u Hrvatskoj i s preporukama međunarodnih zdravstvenih organizacija te garantira visoke zdravstvene, sigurnosne i ekološke standarde, kao i unaprijeđene protokole čišćenja čime smo našim gostima osigurali sve preduvjete za bezbrižan i opušten odmor u sezoni 2021. Svi Valamarovi objekti imaju V Health & Safety voditelja koji je gostima na raspolaganju 24/7 tijekom cijelog boravka te osigurava podršku gostu u slučaju potrebe za zdravstvenom skrbi – navode te dodaju kako Valamar nudi gostima V-CARE GUARANTEE, paket mjera putem kojeg pružaju organizaciju svih potrebnih zdravstvenih usluga za vrijeme odmora gosta, što uključuje i organizaciju zdravstvenih usluga, organizaciju antigen i PCR testiranja u sklopu smještajnog objekta u kojem gost boravi te pokrivanje troškova produljenog boravka osobama oboljelim od COVID-19 i svim uključenima u njihovu rezervaciju.

SPREMNI ZA GOSTE? Većina hotela 'pod ključem' do početka srpnja

Lipanj i srpanj
Romana Antunović, direktorica prodaje i marketinga u Hotelima Maestral, ističe kako su jedino otvorili Hotel Uvalu. No, planiraju otvoriti i Hotel Splendid početkom lipnja, a počekom srpnja i Hotel Vis, inače njihov najveći hotel po broju soba.
—Postoji optimistična prognoza da bismo uz Vis mogli otvoriti Komodor. To će sve ovisi o najavi i realizaciji letova te njihovom popunjenošću. Ukoliko zaista realizacija letova bude onakva kako je i najavljeno, onda vjerujem da bi za srpanj, kolovoz i rujan mogli imati otvorene Uvalu, Splendid, Vis i Komodor. Ako od letova ne bude sve kako je najavljivano, onda mislim da ćemo se zadržati na Uvali, Splendidu i Visu. Ja očekujem da će se sedmi i osmi mjesec zaista popuniti. Unazad 15-ak dana malo se pojačao booking i većina se odnosi na ta dva ljetna mjeseca, nešto i za lipanj. Također, mislimo da će polučiti dobre rezultate za rujan. Zasada stvarno dobro stoji. Turoperatori koji nisu sigurni kad će letjeti, kao što je UK, oni ako i bookiraju, bookiraju rujan jer misle da će se do tog mjeseca sve otvoriti i da će epidemiološka situacija biti povoljna – navodi. Prošle godine su u srcu sezone imali otvorena tri hotela – Uvala, Vis i Splendid. Inače, njihov Hotel Adriatic nije bio otvoren lani.

SPREMNI ZA GOSTE? Većina hotela 'pod ključem' do početka srpnja
—Mislimo da ove godine neće biti potrebno ga otvarati. Bilo bi dobro da smo u krivu – kaže nam Antunović.
Hotelska kuća Royal Hotels & Resort trenutno su otvorili hotel Royal Princess. Prošle godine su, primjerice, u samom jeku sezone otvorili sve hotele, osim hotela Royal Palm na kojem su se izvodili građevinski radovi u proširenje smještajnih kapaciteta.
-Do ovog ljeta planiramo dovršiti nadogradnju smještajnih jedinica u hotelu Royal Ariston – navodi Petar Krvarić, direktor marketinga u hotelima Royal Hotels & Resorts. Pripremili su različite prihodovne scenarije, a obzirom na sve ohrabrujuće najave za špicu sezone, očuekuju kako će otvoriti svih 5 hotelskih objekata.
-Svakodnevno pratimo stanje bookinga i sredinom lipnja očekujemo otvorenje drugog, a vrlo brzo i ostalih tri hotela. Po svemu sudeći srpanj će bilježiti značajan oporavak, a najveća očekivanja imamo od kolovoza i prvog dijela rujna – navode.
-Trenutno stanje rezervacija je i dalje netipično i znatno lošije u odnosu na referentnu 2019. godinu.Ipak, posljednjih nekoliko tjedana svjedočimo ubrzanju priljeva rezervacija što ulijeva nadu kako bi se mogao dogoditi last minute booking i u konačnici ostvarenje boljih rezultata u špici sezone – ističe.

‘Spremni otvoriti u roku od sedam dana’
Ovogodišnje otvaranje Hotela Ivka, koji je lani bio zatvoren, ovisi o epidemiološkoj situaciji. Jedan od vlasnika hotela Đuro Capor nije mogao konkretno istaknuti kada bi mogli otvoriti.
—Mi smo spremni otvoriti i u roku od sedam dana, ukoliko se ukaže potreba za tim. Svi su ljudi tu, zahvaljujući pomoći Vlade Republike Hrvatske – rekao je. Naglašava kako nažalost trenutna situacija nije dobra.

—Turizam se planira godinu unaprijed. Grupna putovanja se prodavaju s Berlinskim kongresom. To je početak trećeg mjeseca. Tad je prodana iduća godina. Mi sad pričamo o tome kako ima aviona, ali problem je što nema gosta jer su grupe stornirane. Dubrovnik ovisi o avionu, autobusu i manjem brodu. Tu ćemo biti u najtežoj situaciji u Hrvatskoj u 2021. godini. Zbog toga željno iščekujemo da 2022. krene, među ostalim s COVID putovnicama. Mislimo da je za ovu godinu to prilično kasno. Eventualno se nadamo da bi u rujnu i listopadu moglo biti grupa, ali to je vrlo upitno. Mi trenutno ovisimo o individualcima i pitanje je koliko će njih doći. Lijepo su najavljeni letovi iz Amerike, ali hoće li imati tko napuniti avione? Dubrovnik mora biti zelena zona. Ako ne bude, sve će priče biti uzalud – zaključio je Capor.

Tekst objavljen 19. svibnja 2021. u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović