Politika

FRANKOVIĆ O GRABOVICI ‘Ne možemo sa smećem do Neuma, a kamoli do Gunje, jedina opcija je Trpanj’

GRABOVICA 5

Vijećnik Riki Rossetti u sklopu rasprave o gradonačelnikovu izvješću istaknuo je kako je jako dobro proučio gradonačelnikovo izvješće te da je zaključio da je Dubrovnik jako siromašan grad.

-Mi nemamo solada nego puno projekata. Izdvojio sam tri projekta za koja sam zabrinut. To je najprije Groblje Dubac, tamo sam se zapisao prije osam godina. Imam prijatelje islamske vjeroispovijesti, nemaju gdje pokopati svoje mrtve. Pokapaju ih u Hercegovini pa ih opet prenose u Grad. Kad će se radovi privesti kraju? Zabrinjava me Lapadska obala zbog onoga što se gradi u Solitudu. Osobno bih sve blokirao što se gradi tamo dok se ne riješi Lapadska obala. Svaki dan sam u Orsana i otkako je promet okrenut na prijedlog Orlande Tokić bolje je, spasila je dio prometa. Apeliram da se soldi preusmjere na Lapadsku obalu da se napravi što prije. Treći je problem Grabovica. Brine me, mi nemamo rješenje, zatrpavamo se smećam, a jedan dan ćemo je morati zatvoriti. Morat ćemo bušit rupe u đardinu i bacati smeće u njih. Grabovica nam je prioritet – rekao je Rossetti.

Gradonačelnik Mato Franković odgovorio mu je kako se stvari oko groblja Dubac poboljšavaju, da ide sporo, ali kako se krenulo naprijed.

-Očekujemo krajem iduće godine početak gradnje grobnica. 2021. godine bi prva faza trebala biti spremna. Kome je palo napamet tamo usred brda graditi groblje, ne znam. Uzelo je dosta vremena. Po pitanju Grabovice imamo problem jer nam nije dozvoljeno odvoziti otpad preko granice. Pisali smo Ministarstvu vanjskih poslova i odgovorili su nam da bi za to trebalo riješiti cijeli međugranični sporazum s BiH. Ne možemo doći do Neuma, a kamoli do Gunje sa smećem. Možemo jedino molit’ Boga da u to vrijeme smislimo neki način. Pelješki most neće biti gotov, Trpanj nam ostaje kao jedina opcija. Koliko će to skupo biti možete samo misliti. Lučino razdolje je svjetlosnim godinama udaljeno. Financijski će to biti iznimno zahtjevno – rekao je Franković.

Što se tiče Solituda i Lapadske obale zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić istaknula je kako svi spominju tri zgrade u Solitudu koji će Grad graditi, ali i da one nisu problem, već privatne investicije koje se provode na tom području.

-Kongresni centar, Centar kompetencija, Ugostiteljska škola, sve nas to čeka na ovom području. Nadam se da ćemo uskoro uvesti i dvosmjerno prometovanje. Naš prometni odjel planira novi projekt rekonstrukcije kružnog toka i treću traku u Solitudu. Možda ni Lapadska obala neće biti dovoljna ako se sve ovo realizira. Ona će biti i ulaz i izlaz, srećom da je građena dvotračno. Nužna je rekonstrukcija i predjela Gruža. Nema Lapad jedinstveni problem po ovom pitanju – istaknula je Tokić.

Gradonačelnikovo izvješće prihvaćeno je većinom glasova.

Pročitajte još

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist

VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU ĆE VOLONTIRATI Neću primati plaću, tako sam odabrala!

Dulist