Politika

Barač ‘zapeo’ za stavku o financiranju medija, Potrebica je našao na prvoj stranici

Barač 'zapeo' za stavku o financiranju medija, Potrebica je našao na prvoj stranici

Vijećnici su na 24. sjednici Gradskog vijeća izglasali Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za prvo polugodište 2019. godine, ali i točke Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2019. godinu te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2019. godinu.

-Ukupni prihodi s prenesenim viškom iznose malo više od 319 milijuna kuna što je 30 posto od predviđenog iznosa. Znamo da se u prvih šest mjeeci proračun teže puni. Tražio sam izvještaj resornih odjela i kad se gleda utržak i planirani trošak, većina upravnih odjela je točno planirala što je iznimno bitno kod praćenja prihoda i rashoda – istaknuo je uvodno gradonačelnik Franković, a pojasnio je i razloge trećeg rebalansa proračuna.

-Ovim prijedlogom plan rashoda ostaje isti te iznosi 64,3 milijuna. Došlo je do preraspodjele sredstava unutar plana. Ovo se odnosi na izvlaštenje ceste Most dr. Franja Tuđmana  – Pobrežje gdje je došlo do većeg obuhvata. Rashodi se povećavaju za cestu Most-Osojnik, a smanjuju na projektu Lapadske obale i zemljišta za vrtić u Solitudu. Takođe,  mijenjaju se izvori po pitanju nabave školskih udžbenika koje financira ministarstvo – rekao je Franković.

Pročenica UO za proračun, financije i naplatu Anita Burić naglasila je kako ovo polugodišnje izvješće obuhvaća razdoblje od 1. siječnja do 1. lipnja. U raspravi vijećnik Jadran Barač tražio je od pročelnice Burić d amu rastumači pojedine stavke, a ponajviše ga je zanimalo gdje se to u proračunu nalazi stavka koja naznačuje koliko novaca ide pojedinom mediju iz fonda za potiacnje pluralizma i raznolikosti. Odgovorio mu je gradonačelnik Franković rekavši kako Barač uvijek piše gradskoj uprave te da mu oni uredno odgovaraju.

-Iznimno je važno da mediji budu neovisni i da pišu objektivno. Ako mislite da nisu recite da nije tako. Imamo vrlo često zahtjeve za pristup informacijama. To je pet ljudi koji tjedno traže očitovanje za sve što radimo i to dobiju, vi ste jedan od tih pet. Tako ste dobili i ovo za medije – rekao je gradonačelnik.

Barač je nastavio inzistirati da mu se precizira u kojoj je stavci proračuna naveden taj iznos za svaki od medija.

-Što se tiče poticanja raznolikosti, ne mislim ulaziti u uređivačku politiku medija jer smatram da je to loše. Ali, primijetio sam da se svakodnevno vrlo intenzivno izvještava o radi gradske uprave i da se to radi u vrsti PR-a. To su uniformirane objave koje im se dostavljaju iz Grada. Fond za poticanje raznolikosti ne služi za glorifikaciju gradske uprave – istaknuo je Barač.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je kako je na prvu pomislio kako su gradonačelnik i pročelnica Marijeta Hladilo sakrili negdje tu stavku u proračunu, ali da je onda okrenuo prvu stranicu i odmah pronašao tu stavku.

-Izveli ste cijeli performans, a piše jasno na prvoj stranici da je izvršenost te stavke 37,63 posto – rekao je Potrebica.

Inače, kako je vidljivo iz prjedloga proračuna, ukupni konsolidirani prihodi i primici ostvareni u razdoblju siječanj –lipanj 2019. godine iznosili su 284.532.789 kn, a zajedno s prenesenim viškom sredstava Grada Dubrovnika iz 2018. godine od 34.485.600 (34.306.600 ostvareni višak Grada Dubrovnika iz 2018. uvećan za 179.000 kn prenesenog viška iz 2018. godine JVP Dubrovački vatrogasci), čine ukupan iznos od 319.018.388 kn, štoje 39 posto od ukupno planiranog iznosa u 2019. godini.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist