AktualnoUrednički izbor

FRA STIPE NOSIĆ ‘Kuća u našem vrtu čekala je na obnovu 40 godina. Taksisti nisu bili protiv dizalice na Paščari’

FRA STIPE NOSIĆ 'Kuća u našem vrtu čekala je na obnovu 40 godina. Taksisti nisu bili protiv dizalice na Paščari'

Krećemo s velikim projektom obnove kuće iz 1925. u našem vrtu, a koja je izgorjela 1983. i od tada, skoro 40 godina, stoji kao ruševina. Teren je jako nepristupačan pa smo morali čekati dizalicu kako bismo započeli s radovima. Trenutno uvodimo izvođača u posao, tvrtku Spegra iz Splita – istaknuo je ovog četvrtka vikar Franjevačkog samostana Male braće fra Stipe Nosić prilikom obilaska početnih radova na ovoj kući, a nakon što je proteklog utorka teška mehanizacija na parkiralištu ispod Minčete pobudila znatiželju prolaznika. Iz Grada Dubrovnika za DuList su odgovorili kako je prostor parkirališta ustupljen Franjevačkom samostanu Male braće za potrebe obnove oštećenog objekta u njihovom vlasništvu.

-Rješenjem Grada Dubrovnika putem nadležnog Upravnog odjela za promet Franjevačkom samostanu Male braće odobrena je uporaba deset rezerviranih parkirališnih mjesta na izvan uličnom parkiralištu Mala Minčeta (Paščara) – naveli su iz Grada Dubrovnika.

Fra Stipe Nosić objasnio je kako je korespondencija s Gradom Dubrovnikom započela u kolovozu 2019.

-Razgovarali smo s gradonačelnikom i ne bismo ušli u projekt da on tada nije dao zeleno svjetlo. Međutim, kasnije je došlo do tužbe taksista vezano za Paščaru. Grad je tu izgubio i bilo je pitanje hoćemo li moći dobiti prostor za dizalicu. Međutim, odvjetnik taksista istaknuo je kako to nema veze s našim radovima, a taksisti su čak potpisali izjavu da nemaju ništa protiv toga da mi krenemo s obnovom. Ova kuća je sramota nas i grada. Milijuni ljudi je godišnje vide i ponesu sa sobom tu sliku. Nismo krenuli u obnovu iz nekog našeg interesa, nemamo u tome interesa. Sve nas je manje u zdanju, a neobnovljenih prostora je još dosta i htjeli smo to riješiti. Da nije bilo dizalice koja je u zadnji trenutak došla, vjerojatno bi kuća stajala tako neobnovljena još 40 godina – naglasio je fra Stipe.

Dodao je kako će nakon obnove dio zdanja namijeniti u humanitarne svrhe te će tako u gornjem dijelu napraviti apartmane za siromašne studente kojima budu potrebni, dok će donji dio ostati prazan kao što je nekoć i bio. Naime, naglasio je, riječ je o velikoj prostoriji i pogonu za pravljenje svijeća koje su se prodavale čak do Makedonije. Vikar samostana Male braće istaknuo je kako ne zna koliki je točan iznos radova, da je to tajna, ali je i naglasio kako su za dizalicu dobili dozvolu na šest mjeseci, ali da ne vjeruje da će ona na parkingu toliko moći i stajati.

-Već sada se traži drugi prilaz za radnike. Ne možemo predvidjeti točan datum završetka radova. U Dubrovniku sve to dulje traje. Da smo imali dizalicu već prije, bili bismo gotovi kroz osam do 10 mjeseci – rekao je fra Stipe Nosić te je dodao kako obnavljajući ovu kući, samostan Male braće na neki način vraća i dug Hrvatskoj državi.

-PDV-om, koji će samostan za vrijeme obnove uplatiti, omogućit će državi da na prostoru pogođenom katastrofalnim potresom napravi barem dvije do tri obiteljske kuće – istaknuo je fra Stipe.

Inače, fra Stipe Nosić je naglsaio kako su Mala braća za ove radove na velikoj kući u fratarskom vrtu dobila sve potrebne suglasnosti. Nakon usmene suglasnosti gradonačelnika Mata Frankovića od 21. kolovoza 2019. svoju suglasnost dalo je i Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine 20. listopada 2020., a potom i Konzervatorski odjel u Dubrovniku 14. listopada 2019.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist