Zanimljivosti

FOTOGALERIJA Otvorena 1043. Festa svetog Vlaha!

FOTOGALERIJA Otvorena 1043. Festa svetog Vlaha!

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast sv. Vlaha u Dubrovniku je danas pred Katedralom otvorena 1043. Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je ovogodišnje festanjule, odnosno svjetovne domaćine Feste, pomorca Lukšu Zupčića i obrtnika Mata Luja, ali nije se propustio ni osvrnuti na trenutnu političku situaciju, odnosno skorašnje prijevremene izbore.
”Ovogodišnju Festu, posljednju prije jubilarne kojom ćemo se prisjetiti 1700. obljetnice parčeve mučeničke smrti, slavimo u specifičnim okolnostima. S jedne strane crkva svetog Vlaha koja ove godine slavi 300-ti rođendan zatvorena je zbog obnove, a s druge strane grad svetog Vlaha nema vlast nego se nalazimo u predizbornom razdoblju. Htjeli mi to priznati ili ne, to ima negativne posljedice na život našeg Grada, ali i Festu”, rekao je Uzinić te citirajući stihove pjesme ”Tihi noćni razgovor tete Ane s njezinim i našim parcem” akademika Luka Paljetka pozvao svetog Vlaha da zaštiti Dubrovnik.
Uzinić je ovom prilikom i poručio onima koji će budućnosti voditi grad kako se uvijek moraju držati dva povijesna načela Dubrovnika.
”Neka uvijek na pameti imaju načela: “Non bene pro toto libertas venditur auro” (Sloboda se ne prodaje za sva blaga ovog svijeta) i “Obliti privatorum publica curate”(Zaboravite privatno brinite za javno). To su načela proistekla iz naše kršćanske vjere i na njima je ovaj Grad u prošlosti izgradio svoj prosperitet. Ona su dobar temelj da može izgraditi i svoju budućnost – rekao je biskup dubrovački Mate Uzinić.

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist