AktualnoZanimljivosti

FOTO / VIDEO Evo kako se u Bruxellesu slavi Sveti Vlaho!

Sveti Vlaho u Bruxelesu 013

U Bruxellesu je ispred katedrale St. Michel et Gudule, drugu godinu zaredom, otvorena Festa sv. Vlaha. Organizator proslave bio je ogranak Matice hrvatske Bruxelles u suradnji s Predstavničkim uredom Dubrovačko – neretvanske županije, Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji.

Oko stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju nazočilo je početku Feste Sv. Vlaha. Kao i u Gradu sv. Vlaha, organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas kojeg su potpisali festanjuli u Bruxellesu Jozo Bonačić i Viktor Šober.
Uz izvođenje Lijepe naše, Himne slobodi i Himne Sv.Vlaha, pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su Luna Sršen Bruxellaers i Petra Baničević obučene u konavosku narodnu nošnju.
Barjak sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Hrvoje Butigan i Davor Vnučec. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja. Prethodno je predsjednik MH Bruxelles Ivica Sršen pročitao i pismo dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha.
Po završetku otvaranja Ured Dubrovačko – neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles organizirali su tradicionalnu Večeru od Kandelore u restoranu Vinograd kojeg vodi obitelj Soldan. Na meniju je bio pršut, makaruli šporki te rozata za desert.
U Veleposlanstvu RH pri Kraljevini Belgiji održano je predavanje i predstavljanje knjige „Propast Dubrovačke Republike“, dr.sc. Vesne Čučić, predsjednice dubrovačkog ogranka Matice hrvatske.
“Već drugu godinu otvaramo Festu sv. Vlaha u Bruxellesu, u kojem danas imamo 52 osobe koje su podrijetlom iz Dubrovnika ili Dubrovačko-neretvanske županije. Ono što nas posebno veseli jest da ove godine imamo dosta djece i mladih i nadamo se da ćemo od ove Feste moći napraviti tradiciju, jer je naša svečanosti ujedno i svečanost cijele Hrvatske”, kaže Ivica Sršen, predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Bruxellesu.
“Nama je cilj bio organizirati ovaj događaj ne samo za Dubrovkinje i Dubrovčane, nego i za sve Hrvate u Bruxellesu i naše kolege i partnere iz Europe. Na ovaj dan se prisjećamo Feste sv. Vlaha u Dubrovniku, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Željeli smo se prisjetiti procesije, barjaka, nošnji, puštanja golubica i tako dočarati dubrovačku Festu našim prijateljima u Bruxellesu”, kaže Hrvoje Butigan iz Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu.
“Mi s velikim zadovoljstvom otvaramo vrata i omogućujemo sve kršćanske proslave različitih nacionalnih zajednica iz svih dijelova svijeta. Tako i hrvatskoj katoličkoj zajednici uz koju nas veže i prijateljstvo. Bio sam u Dubrovniku I čuvam tu uspomenu na ljubaznost i dobrodošlicu kojom su me primili. I naravno oduševljava me ta ravnoteža između nacionalnog folklora, povijesti i vjere. To je doista izvanredno u Dubrovniku.”, rekao je doajen katedrale Sv. Mihaela i Gudule, Claude Castiau.
Festa sv. Vlaha slavi se od 972. godine, godinu nakon što je Dubrovački senat proglasio Svetog Vlaha dubrovačkim parcem jer je prema vjerovanju obranio grad od Mlečana.
Prijevod tonova sa snimke:
– Prijevod za izjavu doajena katedrale:
TON 1/CLAUDE CASTIAU – doajen katedrale sv Mihaela i sv Gudule
‘Meni je to veliko zadovoljstvo. Jer Brisel je multinacionalan grad . Mi s velikim zadovoljstvom otvaramo vrata i omogućujemo sve kršćanske proslave različitih nacionalnih zajednica iz svih dijelova svijeta. Tako i hrvatskoj katoličkoj zajednici uz koju nas veže i prijateljstvo.’

TON 2/CLAUDE CASTIAU – doajen katedrale sv Mihaela i sv Gudule
‘Bio sam u Dubrovniku i čuvam tu uspomenu na ljubaznost i dobrodošlicu kojom su me primili. I naravno oduševljava me ta ravnoteža između nacionalnog folklora, povijesti i vjere. To je doista izvanredno u Dubrovniku.’

Pročitajte još

GUŽVE U GRADU Velike količine vozila oko Pošte Lapad

Dulist

DO MILANA ZA 30 EURA! Zašto nas hrvatski zračni prijevoznik penalizira?

Nora Di Leo

Dok se konstituirao Sabor, političari za objed izdvajali svega 3 eura!

Dulist