Aktualno

FOTO Zračna luka dobila novi cargo rendgen

zracna luka rendgen3

Zračna luka Dubrovnik danas je javnosti predstavila novi cargo rendgen, uređaj kakav dubrovačka zračna luka do sada nije imala.

– Zadovoljstvo nam je danas prezentirati okončanje projekta koji je bio sufinanciran u okviru IPA fondovskih sredstava, odnosno sredstava za prekograničnu suradnju u jadranskoj regiji gdje je Zračna luka Dubrovnik aplicirala za nešto što danas samo zovemo pokazna vježba s obzirom na sav onaj veliki investicijski kontekst koji se očekuje u ovoj godini, a koji je zapravo već započeo vlastitim sredstvima Zračne luke Dubrovnik – istaknuo je direktor ZL Dubrovnik Roko Tolić, dodavši kako je ukupna vrijednost ovog projekta 195 tisuća eura, s tim da je 85 posto financirano iz sredstava EU.

Rendgen omogućava efikasniju i lakšu proceduru pregleda nad cargom, odnosno svom onom robom koja ulazi u štićeno područje, i koja mora sukladno dosta strogim standardima biti pregledana prije nego što se pusti u upotrebu. Do sad su se poduzimale druge metode pregleda koje su iziskivale puno više i organizacijskih i ljudskih resursa nego što će sada biti potrebno uz ovako sofisticirani uređaj.

Tolić je naglasio i kako su jako zadovoljni s dosadašnjim tempom projekta rekonstrukcije Zračne luke, iako je ambicija da sve bude i okončano formalnim potpisom s Europskom komisijom.

– Ulažu se značajni napori od strane Vlade i svih lokalnih suvlasnika da takvo što bude omogućeno. Mi imamo želju da to bude do konca ove godine, trenutno se čeka odobrenje modifikacije operativnog programa prometa kojega je Republika Hrvatska uputila u Europsku komisiju, a Zračna luka Dubrovnik je obavila svoj dio posla, i naša aplikacija je poslana krajem protekle godine – istaknuo je Tolić.

Dodao je i kako se čitav projekt koji se zove ‘Obnova i razvoj ZL Dubrovnik’ sastoji od čitavog niza manjih projekata.
– Međutim, naveo bih dva krucijalna, a to su izgradnja novog krila putničkog terminala, koji rješava našu već kroničnu nedostatnost kapaciteta kojima raspolažemo, posebice u gotovo sedam mjeseci intenzivnog prometa na zračnoj luci, a nakon toga i rekonstrukciju manevarskih površina prije svega piste koja je značajno devastirana i u Domovinskom ratu, a izgrađena je prije više od 50 godina i nikada nije prolazila značajniju rekonstrukciju – istaknuo je Tolić, dodavši kako je ukupna vrijednost cijelog projekta 240 milijuna eura.Konferenciji za medije prisustvovali su uz predstavnike Zračne luke, i članovi nadzornog odbora te pomoćnim ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Luko Vuletić

Nakon prezentacije rendgena uslijedio je obilazak gradilišta, kojega je nedavno obišla i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu.

Pročitajte još

Plenković otkrio zašto toliko vjeruje ministrici Obuljen Koržinek: ‘Mi smo ista generacija’

Dulist

PROVJERITE POLICE Još jedna morska sol povučena s tržišta

Dulist

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist